Aurvana Trio Wireless: Πολυτελής κατασκευή, τρομερός ήχος με τεχνολογία SXFI [Review]

Η Creative Technology έχει καταστήσει το όνομα της συνώνυμο της υψηλής ποιότητας ήχου εδώ και δεκατίες, αρκεί να θυμηθεί κανείς τις κάρτες ήχου SoundBlaster και φυσικά τις δεκάδες συσκευές που κυκλοφόρησε όλα αυτά τα χρόνια. Την τελευταία διετία, όμως, η εταιρεία πραγματοποιεί ένα πολύ δυναμικό comeback με την τεχνολογία SXFI (Super X-Fi αν θέλετε) που έχει εντυπωσιάσει καταναλωτές και κριτικούς.

Η πρώτη μας γνωριμία με το SXFI έγινε πριν από λίγο καιρό με το ασύρματο headset Creative SXFI Theater, αλλά η εταιρεία έχει ενσωματώσει πλέον την τεχνολογία της σε όλη τη γκάμα των προϊόντων για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ήχου στους χρήστες, είτε μιλάμε για παρακολούθηση ταινιών και gaming, είτε για μουσική στο σπίτι και στον δρόμο.

aurvana-trio-wireless-techgear-review-3.jpg

Τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιούμε καθημερινά τα Creative Aurvana Trio Wireless, ένα ασύρματο neckband που ξεφεύγει χιλιόμετρα μακριά από τους ανταγωνιστές αυτής της κατηγορίας ακουστικών χάριν στην πολυτελή κατασκευή και φυσικά την ασύγκριτη ποιότητα ήχου λόγω του….SXFI. Θα βαρεθείτε να το διαβάζετε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα με την τρομερή τεχνολογία της Creative.

Όσοι χρησιμοποιείτε neckbands αντί για earbuds ή ενσύρματα ακουστικά, θα έχετε διαπιστώσει πως είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οι αξιόλογες επιλογές. Συνήθως πρόκειται για “φτηνές” κατασκευές μέτριας απόδοσης που απλά βολεύουν τον χρήστη λόγω του εργονομικού σχεδιασμού που κάθεται στο λαιμό.

aurvana-trio-wireless-techgear-review-6.jpg

Με τα Aurvana Trio Wireless έχουμε ξεκάθαρο νικητή για την κατηγορία, ξεκινώντας από την κατασκευή τους. Η πρώτη επαφή αφότου ανοίξεις το κουτί χαρακτηρίζεται από μία λέξη: πολυτέλεια. Η εταιρεία έχει επιλέξει ένα πλαστικό υλικό για το σημείο που έρχεται σε επαφή με το λαιμό το οποίο είναι ταυτόχρονα σκληρό και εύκαμπτο, συνεχίζει με μέταλλο για το κομμάτι που περιλαμβάνει τα control buttons, το μικρόφωνο και την υποδοχή φόρτισης, ενώ καταλήγει στο ίδιο (αλλά προφανώς πιο λεπτό) υλικό μέχρι να φτάσει στα δύο ακουστικά.

Τα δύο τελευταία διαθέτουν μαγνήτη για να ενώνονται μεταξύ τους και έχουν ένα κάποιο βάρος λόγω της τοποθέτησης υβριδικού triple-drive συστήματος, το οποίο πάντως δεν σε κουράζει στη χρήση. Η τοποθέτηση στα αυτιά είναι εύκολη και υπάρχουν αρκετά διαφορετικά μεγέθη για τα λαστιχένια buds ώστε να βολεύουν το κάθε σχήμα αυτιού. Μπορεί στο πρώτο άγγιγμα να σας φανεί βαριά η κατασκευή, στην χρήση τους, όμως, δεν θα έχετε καμία ενόχληση.

aurvana-trio-wireless-techgear-review-15.jpg

Στο κομμάτι της απόδοσης είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σε αυτήν την τιμή (σ.σ. €99.99) για ακουστικά “δρόμου”. Πλήρης απομόνωση των εξωτερικών θορύβων, κάτι που αντιλαμβάνεσαι μόλις τα φορέσεις ακόμη και αν δεν παίζει κάτι στα αυτιά σου, καμία “διέξοδος” του ήχου που να ενοχλεί τους τριγύρω σας αν συνηθίζετε να ακούτε μουσική σε υψηλές εντάσεις και φυσικά τρομερή κάλυψη συχνοτήτων από τα πιο βαθιά μπάσα μέχρι τις πιο υψηλές συχνότητες (από 5 έως 40000 Hz) χωρίς αλλοιώσεις και παραμορφώσεις του ήχου .

Στο τεχνικό κομμάτι να αναφέρουμε ότι τα Aurvana Trio Wireless υποστηρίζουν κορυφαία codecs ήχου (aptX HD, aptX LL, AAC, SBC), η σύνδεση γίνεται ταχύτατα μέσω Bluetooth και μάλιστα υποστηρίζουν ταυτόχρονη σύνδεση σε δύο συσκευές με απρόσκοπτη μετάβαση από τη μία στην άλλη (π.χ. ακούς μουσική στον υπολογιστή και μόλις απαντήσεις σε εισερχόμενη κλήση στο smartphone γυρίζει άμεσα σε αυτό), ενώ η αυτονομία τους ξεπερνά τις 20 ώρες χρήσης με μία φόρτιση. Μοναδικές παραφωνίες η υποδοχή microUSB για τη φόρτιση (μικρό το κακό για αυτήν την κατηγορία συσκευής) και το γεγονός ότι δεν είναι πιστοποιημένα σε κάποιο πρωτόκολλο IPX για προστασία από νερό.

Κλείνοντας παραθέτουμε όσα είχαμε πει για την τεχνολογία SXFI σε προηγούμενη ανάλυση μας και σας προτρέπουμε να δοκιμάσετε οποιαδήποτε συσκευή της εταιρείας προσφέρει αυτήν την τεχνολογία από κοντά σε κάποιο κατάστημα για να αποκτήσετε προσωπική άποψη.

aurvana-trio-wireless-techgear-review-5.jpg

Στην παρακολούθηση ταινιών / τηλεοπτικών σειρών είναι έγκλημα να μην ενεργοποιείς το SXFI. Τόσο οι διάλογοι των ηθοποιών, όσο και τα ηχητικά εφέ φτάνουν στ’ αυτιά σου σαν να βρίσκεσαι κυριολεκτικά μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα χωρίς καμία υπερβολή. Το εκπληκτικό είναι ότι όλο το αποτέλεσμα δεν σου αφήνει καμία αίσθηση “τεχνητού”, μιας και ο ήχος δεν παρουσιάζει καμία απολύτως αλλοίωση. Το ίδιο σε γενικές γραμμές μπορώ να πω και για το gaming, αλλά αυτό εξαρτάται καθαρά από τα παιχνίδια που παίζει ο χρήστης και κατά πόσο θέλει να “χάνεται” μέσα σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά τη μουσική τα πράγματα γίνονται πιο υποκειμενικά και φυσικά εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από τα προσωπικά γούστα και το είδος της μουσικής. Ειδικά στα είδη που παίζουν ταυτόχρονα πολλά όργανα (π.χ. jazz, κλασική) η εμπειρία γίνεται καθαρά συναυλιακή με γεμάτο ήχο, ενώ το ίδιο μπορώ να πω και για την ηλεκτρονική μουσική, καθώς τα μπάσα αποκτούν βάθος και καθαρότητα που σε μεταφέρουν σε club. Από την άλλη, ωστόσο, οι συνηθισμένες studio ηχογραφήσεις ίσως σας ακουστούν παράξενες διότι το SXFI αφήνει μια αίσθηση ηχούς στα φωνητικά που μάλλον ξενίζει.

Εδώ να σημειώσω ότι συνολικά ο ήχος, είτε με ενεργό είτε με κλειστό SXFI, σε καμία περίπτωση δεν αλλοιώνεται ούτε χάνεται η λεπτομέρεια στις υψηλές εντάσεις. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να παίξετε με το equalizer (EQ) από την εφαρμογή SXFI Control (διαθέσιμη δωρεάν για PC/Mac), έτσι ώστε να ρυθμίσετε όπως επιθυμείτε τον ήχο που φτάνει στα αυτιά σας, να αλλάξετε τα χρώματα στο περίγραμμα των ακουστικών (ναι, σίγουρα…) κ.ά.

Για όσους βολεύονται με τα neckbands, τα Aurvana Trio Wireless είναι μια κορυφαία επιλογή και μπορείτε να τα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Creative σε τιμή €99.99.

Loading