BeiDou: Το κινέζικο αντίστοιχο του GPS είναι πλέον απόλυτα έτοιμο

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά και τον τελευταίο δορυφόρο της συστάδας BDS-3 (περιλαμβάνει 30 δορυφόρους) και πλέον έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει πλήρως το σύστημα BeiDou, το αντίστοιχο δηλαδή των GPS, GLONASS (Ρωσία) και Galileo (Ευρώπη).

Η λειτουργία του BeiDou είναι παρόμοια με αυτήν των άλλων συστημάτων πλοήγησης, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον 30 δορυφόρους για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και με μεγάλη ακρίβεια. Οι 30 δορυφόροι έχουν τεθεί σε τρείς διαφορετικές τροχιές και οι χρήστες λαμβάνουν σήμα από τουλάχιστον 4 δορυφόρους για τη θέση τους.

Το στήσιμο του BeiDou ξεκίνησε το 2000 με την αποστολή του πρώτου δορυφόρου και η πρώτη εμπορική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε το 2012, μόνο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Από το 2018 η Κίνα έχει ανοίξει το BeiDou σε όλο τον κόσμο και τώρα είναι απόλυτα έτοιμη να βελτιώσει την ισχύ του σήματος για να παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, το BeiDou θεωρείται ότι υπερέχει των άλλων συστημάτων χάριν στη χρήση ατομικών ρολογιών.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα υιοθετηθεί το BeiDou στη Δύση, αλλά είναι ένα ακόμη βήμα από πλευράς Κίνας προς την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της.

[via]

Loading