Επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα μέθοδο για το ξεκλείδωμα passwords με τη δύναμη του μυαλού

Brain Waves

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα είναι να ξεχνάμε τους κωδικούς μας με αποτέλεσμα είτε να αναγκαζόμαστε να τους γράφουμε σε χαρτί είτε να θέτουμε τους ίδιους ξανά και ξανά με τίμημα φυσικά την ασφάλειά μας. Επιστήμονες έχουν προσπαθήσει πολλάκις στο παρελθόν να προσεγγίσουν εναλλακτικές μεθόδους passwords (βλ. αναγνώριση προσώπου) δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί μια αποτελεσματική λύση.

Κάτι τέτοιο έρχεται να αλλάξει τώρα με τη νέα έρευνα του University of California Berkeley η οποία προτείνει το κλείδωμα και ξεκλείδωμα των υπολογιστή μας χωρίς την πληκτρολόγηση κωδικών απλά και μόνο με τη δύναμη της σκέψης μας. Η νέα επαναστατική μέθος κάνει χρήση μιας απλής συσκευής ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) ονόματι MindSet η οποία φοριέται στο κεφάλι του χρήστη και συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή του μέσω Bluetooth.

Ο υπολογιστής "διαβάζει" τα εγκεφαλικά κύματα του τελευταίου ζητώντας του να εκτελέσει μια απλή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα να κουνήσει τα δάχτυλα του πάνω-κάτω, να τραγουδήσει ένα τραγούδι ή να επιλέξει ένα χρώμα και να μετρήσει πόσα αντικείμενα του χρώματος αυτού συναντά σε ένα video.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η μέθοδος είναι εξαιρετικά ακριβής με τα ποσοστά επιτυχίας της να ξεπερνούν το 99%. Μοναδικά μειονεκτήματα είναι το κόστος της συσκευής ($100) και η ανάγκη να φοράς κάτι στο κεφάλι σου κάθε φορά που θέλεις να ξεκλειδώσεις τον υπολογιστή σου.

 [via Venturebeat]

Loading