Ο κινηματογραφιστής Francis Chee έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στην δημιουργία time-lapse videos χρησιμοποιώντας εξοπλισμό δικής του εμπνεύσεως και κατασκευής, κάτι που μπορεί να καταλάβει κανείς με μια επίσκεψη στο κανάλι του στο YouTube. Ένα από τα εντυπωσιακότερα time-lapse που έχει γυρίσει ποτέ είναι και αυτό της κυτταρικής διαίρεσης ενός αυγού γυρίνου, η οποία καλύπτει μια χρονική περίοδο 33 ωρών μέσα σε μόλις 23 δευτερόλεπτα.

Ο δημιουργός κατασκευάσε το δικό του μικροσκόπιο και σύστημα φωτισμού για να καταγράψει την κυτταρική διαίρεση, χρησιμοποιώντας LEDs και φακούς επάνω σε όσο το δυνατόν σταθερότερη επιφάνεια. Παράλληλα, έπρεπε να λάβει υπόψιν του διάφορες παραμέτρους, όπως τη θερμοκρασία, τη χρονική περίοδο λήψης των αυγών, την ικανότητα του χειριστή, τον τύπο νερού κλπ.

Στο video που ακολουθεί θα δείτε την εκθετική κυτταρική διαίρεση από 4 κύτταρα σε εκατοντάδες χιλιάδες, ενώ στόχος του είναι να εξελίξει την τεχνική του έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα time-lapse που θα καλύπτει όλη την πορεία από το αυγό μέχρι την εκκόλαψη του γυρίνου.

[via]

Advertisements