Chang'e-5: Η Κίνα ετοιμάζεται να φέρει δείγματα πετρωμάτων από τη Σελήνη

Οι δραστηριότητες της Κίνας στο Διάστημα συνεχίζονται με την επιτυχημένη εκτόξευση της αποστολής Chang’e-5 προς τη Σελήνη, σκοπός της οποίας είναι να συλλέξει δείγματα πετρωμάτων και να τα επιστρέψει πίσω στη Γη. Το διαστημικό σκάφος αναμένεται ότι θα προσεδαφιστεί στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα μαζέψει το υλικό για να επιστρέψει πίσω.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τη νήσο Hainan και για πρώτη φορά η Κίνα ήταν αρκετά εξωστρεφής, υπό την έννοια ότι επέτρεψε τη ζωντανή μετάδοση του εγχειρήματος και παρείχε διαρκώς πληροφορίες για τη διαδικασία. Πιθανότατα αυτό έγινε με σκοπό να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι όντως τρέχει το δικό της Διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο είναι εφάμιλλο των ανταγωνιστών της (βλ. NASA, ESA, JAXA).

Η προσελήνωση του Chang’e-5 θα γίνει στην περιοχή Mons Rümker στο βορειοδυτικό ορατό τμήμα της Σελήνης, το οποίο πήρε τον σχηματισμό του αρκετά αργότερα σε σύγκριση με την περιοχή που είχαν επισκεφθεί οι αστροναύτες της αποστολής Apollo. Αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει πίσω με περίπου 2kg δειγμάτων.

Η αποστολή Chang’e-5 θεωρείται η πιο φιλόδοξη μέχρι σήμερα στην ιστορία της χώρας, διότι αν τα καταφέρει θα γίνει μόλις η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και Ρωσία που φέρνει πίσω στη Γη πετρώματα από τη Σελήνη για περαιτέρω μελέτη.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading