Χριστουγεννιάτικες διακοπές; Προσέξτε αυτές τις απάτες στο Airbnb

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε να ταξιδέψουμε ξανά, τηρώντας παράλληλα τα προληπτικά μέτρα που έχουν θεσπίσει οι χώρες σχετικά με την πανδημία COVID-19. Και φυσικά τα ταξίδια σημαίνουν και αναζήτηση καταλύματος. Ενώ σε κάποιους αρέσει να κανονίζουν τα ταξίδια τους μέσω ταξιδιωτικών γραφείων και επιλέγουν να μένουν σε ξενοδοχείο, άλλοι θέλουν να γνωρίσουν τις πόλεις που θα επισκεφτούν μένοντας σε καταλύματα που βρίσκονται σε μοντέρνες, αυθεντικές γειτονιές και μπορούν να κάνουν κράτηση μέσω υπηρεσιών όπως η Airbnb. Ωστόσο, προτού βιαστείτε να κλείσετε αυτό το άνετο και αξιολάτρευτο κατάλυμα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις απάτες που μπορεί να συναντήσετε στην πορεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET αυτές είναι κάποια βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέξετε για να μην εξαπατηθείτε όταν κλείνετε κατάλυμα στην Airbnb.

Πληρωμές εκτός της πλατφόρμας Airbnb

  Επιτέλους, βρήκατε που θα μείνετε για τις διακοπές των ονείρων σας! Οι φωτογραφίες φαίνονται καλές, είναι κοντά στα αξιοθέατα που θα θέλατε να επισκεφθείτε ή βρίσκεται σε μια ωραία γειτονιά και γενικά όλα φαίνονται υπέροχα. Ωστόσο, μόλις συνδεθείτε οι οικοδεσπότες προσπαθούν να σας πείσουν να επικοινωνήσετε και να πληρώσετε εκτός της πλατφόρμας της Airbnb. Αυτό αμέσως θα πρέπει να σας θορυβήσει, καθώς όλα θα πρέπει να γίνονται μέσω της ίδιας της εφαρμογής, αν μη τι άλλο για τον λόγο ότι ο πάροχος υπηρεσιών δεν έχει καμία υποχρέωση να επιστρέψει χρεώσεις που καταβάλλονται εκτός της πλατφόρμας του.

  Ακόμη και η ίδια η Airbnb προειδοποιεί για τέτοιου είδους απάτες και προτρέπει τους πελάτες να αναφέρουν αμέσως οικοδεσπότες που ζητούν πληρωμές εκτός της πλατφόρμας.  Έτσι, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, αρνηθείτε να συνεργαστείτε με τον οικοδεσπότη και επικοινωνήστε με την Airbnb ώστε να διευθετήσει το ζήτημα.

  Μια εξαιρετική προσφορά, κάντε κλικ στο link!

   Οι περισσότεροι ταξιδεύουμε είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή. Και τα ταξίδια είναι ακόμη πιο ελκυστικά μετά την άρση κάποιων περιορισμών COVID-19, κάτι που οι απατεώνες γνωρίζουν πολύ καλά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό οι απατεώνες να παρουσιαστούν ως Airbnb για να προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τα ανυποψίαστα θύματα και να υποκλέψουν τα στοιχεία πρόσβασης και τις προσωπικές τους πληροφορίες. Μπορεί να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει με ένα αυθεντικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Airbnb και διαφημίζει μια μεγάλη προσφορά. Ωστόσο, αν κάνετε κλικ στο link, είτε θα σας ανακατευθύνει σε μια ψεύτικη σελίδα σύνδεσης και μόλις πληκτρολογήσετε τα διαπιστευτήριά σας οι απατεώνες θα τα αποκτήσουν, είτε μπορεί να κατεβάσετε κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

   Ενώ οι περισσότερες υπηρεσίες email είναι πλέον περισσότερο από ικανές να φιλτράρουν αυτού του είδους τις απάτες, κάποια emails ηλεκτρονικού ψαρέματος μπορεί να περάσουν από τον έλεγχο. Έτσι, αν λάβετε ποτέ ένα ανεπιθύμητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά ένα που περιέχει σύνδεσμο ή συνημμένο αρχείο, μην κάνετε κλικ σε αυτό. Για να δείτε την πλήρη διεύθυνση URL, μπορείτε να περάσετε τον κέρσορα πάνω από τον σύνδεσμο για να δείτε πού ανακατευθύνεται, ενώ για να παραμείνετε ασφαλείς, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε απευθείας την επίσημη ιστοσελίδα της Airbnb πληκτρολογώντας την στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας.

   Διαμερίσματα που είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά

    Καθώς αναζητάτε στην πλατφόρμα Airbnb το τέλειο ενοικιαζόμενο κατάλυμα για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές σας, μπορεί να πέσετε πάνω σε προσφορές που με την πρώτη ματιά θα σας ξετρελάνουν. Συνήθως, πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες, σε αριστοκρατικές τοποθεσίες σε γελοία χαμηλές τιμές - φανταστείτε μια βίλα στη γαλλική Ριβιέρα για μερικές εκατοντάδες δολάρια τη βραδιά. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Λοιπόν, μάλλον είναι - το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε πέσει πάνω σε μια απάτη και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε να κάνετε κράτηση.

    Ωστόσο, αν αποφασίσετε ότι θέλετε να προκαλέσετε την τύχη σας, είναι καλύτερο να κάνετε την έρευνα σας. Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να εξετάσετε την περιοχή όπου βρίσκεται το διαμέρισμα ή το σπίτι και να αναλύσετε τις μέσες τιμές ενοικίασης για να δείτε αν είναι ασυνήθιστα χαμηλές. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε αντίστροφη αναζήτηση της εικόνας για να δείτε τι εμφανίζεται - μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι εικόνες έχουν κλαπεί από άλλη ιστοσελίδα, πράγμα που σημαίνει ότι η προσφορά ή το ακίνητο είναι πιθανότατα ψεύτικο. Εάν οι υποψίες σας επιβεβαιωθούν, θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στην Airbnb.

    Προσοχή στα ψεύτικα reviews

     Καθώς βρίσκεστε στο κυνήγι για το κατάλυμα της επιλογής σας, πιθανότατα θα αναζητάτε το συνδυασμό καλύτερης τιμής, τοποθεσίας και άνεσης. Αυτό συνήθως προϋποθέτει πολλή αναζήτηση και έρευνα στις αξιολογήσεις που κάνουν οι προηγούμενοι ενοικιαστές. Ενώ ψάχνετε για ένα κατάλυμα με εξαιρετικές κριτικές, καλό θα ήταν να είστε σε επιφυλακή για οτιδήποτε ύποπτο. Για παράδειγμα, καινούργιες καταχωρίσεις που έχουν περιέργως μεγάλο αριθμό καλών κριτικών ή αν οι κριτικές μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους- όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι υπάρχει απάτη.

     Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε οικοδεσπότες που έχουν περάσει από τη διαδικασία επαλήθευσης της Airbnb. Οι απατεώνες πιθανότατα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν γνήσια έγγραφα για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους, αν σχεδιάζουν να εξαπατήσουν τους ανθρώπους για να τους πάρουν χρήματα. Ένα άλλο στοιχείο που ίσως να αναζητήσετε είναι οικοδεσπότες που έχουν αξιολογηθεί ως Superhost, καθώς έχουν ιστορικό παροχής εξαιρετικών υπηρεσιών και χαμηλό ποσοστό ακύρωσης.

     Περιληπτικά

     Ήταν ένας δύσκολος χρόνος και οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούμε να ξεκουραστούμε λίγο. Παρόλο που το αξίζουμε, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να ψάχνουμε προσεκτικά τυχόν σημάδια απάτης, ενώ αναζητούμε προσφορές για καταπληκτικές διακοπές. Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET θα πρέπει: να είσαστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για θεαματικές προσφορές, να ερευνήσετε περισσότερο τα καταλύματα που θέλετε να κλείσετε και βεβαίως να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ανεπιθύμητα μηνύματα email με συνδέσμους που παραπέμπουν σε «καταπληκτικές» προσφορές.

     *Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

     Loading