D-Link DCS-2802KT Review: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης για κάθε χώρο

Ακόμη ένα σύστημα καμερών για την παρακολούθηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και αρκετό καιρό, αυτή τη φορά με μια διαφορετική φιλοσοφία σε σύγκριση με τις αυτόνομες κάμερες που δοκιμάζουμε κατά καιρούς. Ο λόγος για το D-Link DCS-2802KT, το οποίο περιλαμβάνει ένα κεντρικό hub και δύο ασύρματες κάμερες, με αποτέλεσμα να προσφέρει πολύ μεγάλη ευελιξία στην εγκατάσταση και τη γενικότερη χρήση του ως σύνολο.

Στο πακέτο βρίσκουμε το DCS-H100 Hub, τις δύο ασύρματες κάμερες DCS-2800LH, καλώδιο Ethernet, συστήματα για εγκατάσταση των καμερών σε τοίχο (αν και δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους) και φυσικά τα τροφοδοτικά τους. Η εταιρεία παρέχει, επίσης, έναν χρόνο δωρεάν premium συνδρομή στην υπηρεσία καταγραφικού σε cloud.

d-link-dcs2802kt-techgear-review-2.jpg

Με μια πρώτη ματιά διαπιστώνεις το μοντέρνο σχεδιασμό που έχει επιλέξει η D-Link τόσο για τις κάμερες, όσο και για το Hub που μπορείς να τοποθετήσεις άνετα σε οποιονδήποτε χώρο κοντά στο router χωρίς να φαίνεται παράταιρο. Η κατασκευή του είναι, βέβαια, λίγο ψεύτικη όταν το πιάνεις στα χέρια σου αλλά έτσι κι αλλιώς η δουλειά του είναι απλά να βρίσκεται σταθερό σε ένα σημείο και να επικοινωνούν μαζί του ασύρματα οι κάμερες.

Οι κάμερες φαίνονται πιο πολυτελείς και όντως τις νιώθεις πιο ανθεκτικές στο κράτημα, ενώ είναι πιστοποιημένες στο πρωτόκολλο IP65 για αντοχή σε νερό και σκόνη, επομένως, μπορείς άφοβα να τις τοποθετήσεις σε εξωτερικό χώρο, αρκεί φυσικά να βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που να επιτρέπει την απρόσκοπτη επικοινωνία τους με το Hub (διαφορετικά δεν έχεις εικόνα).

d-link-dcs2802kt-techgear-review-6.jpg

Από πλευράς τεχνικών προδιαγραφών, οι κάμερες διαθέτουν αισθητήρα 2MP CMOS με υπερευρυγώνιο φακό f/2.2 135º, 4x οπτικό zoom και τέσσερις αισθητήρες υπερύθρου για το μονόχρωμο night vision. Η λήψη video γίνεται σε ανάλυση έως 1080p στα 24fps, ενώ η ενεργειακή κατανάλωση είναι στα 1200mW κατά τη διάρκεια της ημέρας και στα 1880mW όταν ενεργοποιούνται οι αισθητήρες υπερύθρου στο night vision. Φυσικά, η αυτονομία εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιούνται είτε από τον χρήστη για να ελέγξει τον χώρο του, είτε όταν αντιλαμβάνονται κίνηση και σε γενικές γραμμές αντέχουν για τουλάχιστον 45 ημέρες με μία φόρτιση.

Το σετάρισμα γίνεται πανεύκολα ακόμα και από τον πιο αδαή χρήστη. Η αρχή γίνεται με σύνδεση του Hub στην πρίζα και στο router με το καλώδιο Ethernet, έπειτα κατεβάζεις την εφαρμογή MyDlink στο smartphone σου για να περάσεις το Hub και τις κάμερες σκανάροντας το QR code που υπάρχει επάνω τους και είσαι έτοιμος. Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά και αξίζει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της D-Link προσφέρει πολλές επιλογές με ξεκάθαρη επεξήγηση για την καθεμία, από την ανάλυση της εικόνας και την αποθήκευση μέχρι την ενεργοποίηση του night vision και της σειρήνας. Για όσους επιθυμούν να γίνεται διαρκής καταγραφή από τις κάμερες υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε με κάρτα microSD, είτε με συνδρομή στην cloud υπηρεσία της D-Link (δωρεάν για τον πρώτο χρόνο).

d-link-dcs2802kt-techgear-review-15.jpg

Στο κομμάτι της επικοινωνίας των καμερών με το Hub δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, ακόμη και όταν τοποθετήσαμε τις κάμερες σε σχετικά μεγάλη απόσταση στα γραφεία μας με παρεμβολή τοίχου. Από την εικόνα δεν έχουμε κανένα παράπονο όταν κοιτάμε στις κάμερες κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρόλα αυτά, το night vision δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον όχι και τόσο σκοτεινό χώρο το ξημέρωμα, η εικόνα που βλέπουμε στις κάμερες μοιάζει ίδια με αυτήν του απόλυτου σκότους και έχεις πολύ περιορισμένη ορατότητα (περίπου στα 2m). Τουλάχιστον, όμως, η αναγνώριση κίνησης λειτουργεί άψογα ακόμη και στην απόσταση των 5m, χάριν στο σύστημα PIR που αναγνωρίζει τις μεταβολές θερμοκρασίας στον χώρο.

Σε ό,τι αφορά τον ήχο, οι κάμερες διαθέτουν ηχείο και μεγάφωνο, επομένως, μπορείς να ακούς τι συμβαίνει στον χώρο και να μιλάς από το smartphone σου, με τον ήχο να φτάνει με μια πολύ μικρή και ομολουγουμένως κατανοητή καθυστέρηση. Η σειρήνα του Hub είναι δυνατή, πραγματικά δυνατή και μπορεί να λειτουργήσει άνετα ως συναγερμός για να αντιληφθούν οι τριγύρω πως κάτι συμβαίνει στον χώρο σου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι υποστηρίζει διαχείριση με φωνητικές εντολές με υποστήριξη των ψηφιακών βοηθών Google Assistant και Amazon Alexa (στα Αγγλικά φυσικά).

d-link-dcs2802kt-techgear-review-18.jpg

Συνολικά το D-Link DCS-2802KT είναι ένα σύστημα παρακολούθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συναγερμός αν το ρυθμίσεις κατάλληλα από την εφαρμογή MyDlink, επομένως, σου προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση. Στα θετικά θα κρατήσουμε τον όμορφο σχεδιασμό, την πανεύκολη ρύθμιση και εγκατάσταση, ενώ στα αρνητικά καταγράφουμε την όχι και τόσο καλή εικόνα στο night-vision.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας

Loading