Data Act: Η ΕΕ θέτει νέους κανόνες για τη διαχείριση των δεδομένων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται με μεταρρυθμίσεις να προτείνει καινούργιους κανονισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση και να χρησιμοποιήσει δεδομένα από όλους τους τομείς της οικονομίας. Το νέο Data Act επανεξετάζει τις ισχύουσες από τη δεκαετία του 1990 ρυθμίσεις, κι αναμένεται να συμβάλει στην εξασφάλιση της ψηφιακής δικαιοσύνης, να τονώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά, να δημιουργήσει ευκαιρίες για καινοτόμες υπηρεσίες και να καταστήσει τα δεδομένα περισσότερο προσιτά για όλους.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει την απελευθέρωση μιας πληθώρας βιομηχανικών δεδομένων, προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της. Η κοινοποίηση, προσεκτική αποθήκευση και επεξεργασία του πολύ μεγάλου σε σχέση με τον μέχρι στιγμής όγκο δεδομένων θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας ισχυρής ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη.

eu-data-act-1.jpg

Η πρόταση για τον νόμο περί δεδομένων συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει:

  • Μέτρα που θα επιτρέπουν στους χρήστες συνδεδεμένων συσκευών πρόσβαση στα αντίστοιχα δεδομένα όπως αυτά συλλέγονται από τους κατασκευαστές, και κοινοποίηση σε τρίτους μη ανταγωνιστές, ώστε να είναι δυνατή η παροχή σχετικών καινοτόμων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
  • Μέτρα για την επανεξισορρόπηση της διαπραγματευτικής ισχύος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Οι ρυθμίσεις θα προστατεύουν τις επιχειρήσεις αυτές από την επιβολή αθέμιτων όρων στις συμβάσεις τους με μέρη με σημαντικά ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση. Προς την κατεύθυνση αυτή, παραδείγματα συμβάσεων θα συνταχθούν, ώστε να βοηθηθούν οι εταιρείες στις διαπραγματεύσεις τους για τη δίκαιη ανταλλαγή δεδομένων.
  • Μέσα για την πρόσβαση φορέων του δημοσίου τομέα στα δεδομένα που προκύπτουν από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι πυρκαγιές ή πλημμύρες, ή για την εφαρμογή νομικών εντολών. Κάτι τέτοιο θα επιτρέπει άμεση και ασφαλή απόκριση, ελαχιστοποιώντας την επιβάρυνση των επιχειρήσεων.
  • Νέους κανόνες που θα επιτρέπουν στους πελάτες την αλλαγή παρόχων υπηρεσιών cloud επεξεργασίας δεδομένων, ταυτόχρονα διαφυλάττοντάς τα και αποτρέποντας την παράνομη μεταφορά τους.

Με τις νέες συνθήκες οι χρήστες, τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις, θα αποκτούν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες τις σχετικές με τη συσκευή που τους ενδιαφέρει, με αποτέλεσμα την καλύτερη συντήρησή της μέχρι και τη γενική λήψη καλύτερων αποφάσεων, για παράδειγμα όσον αφορά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών ανώτερης ποιότητας και πιο βιώσιμες. Όσον αφορά καθαρά τις επιχειρήσεις και του βιομηχανικού τομέα, αυτές θα επωφεληθούν από τη διάθεση περισσότερων δεδομένων προσφέροντας πλέον νέες, πιο εξατομικευμένες και ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Loading