Νέο πρόγραμμα deepfake βάζει τον Rasputin να τραγουδά...Beyoncé [Videos]

Ένας “πανικός” επικρατεί τους τελευταίους μήνες με την τρομερή εξέλιξη των deepfakes, καθώς έχουν έρθει στη δημοσιότητα πολλά ανησυχητικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό να παραποιήσεις με μεγάλη αληθοφάνεια τις φωτογραφίες και τα videos, αλλά και αυτά που λένε οι πρωταγωνιστές τους με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που προέκυψε από τη συνεργασία του Imperial College (Λονδίνο) και του τμήματος Έρευνας Τεχνητής Νοημοσύνης της Samsung στο Ηνωμένο Βασίλειο, μας δείχνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φωτογραφία και ένα αρχείου ήχου για να παρουσιάσεις ένα πορτραίτο που τραγουδά ή μιλά. Όπως και στα προηγούμενα προγράμματα deepfake, οι ερευνητές βασίστηκαν σε αλγόριθμο μηχανικής μάθησης (machine learning) για να τα καταφέρουν και τα αποτελέσματα τους είναι πολύ εντυπωσιακά ακόμη και όταν χρησιμοποιούν πολύ λίγα δεδομένα.

Στα παραδείγματα που ακολουθούν θα δείτε τον Albert Einstein να δίνει μια διάλεξη που δεν έγινε ποτέ στην πραγματικότητα, αλλά και τον διαβόητο καλόγερο Rasputin να τραγουδά….Beyoncé! Το μόνο που χρειάστηκαν οι ερευνητές ήταν μια απλή εικόνα και ένα αρχείο ήχου, με τον αλγόριθμο τους να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Μπορεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα deepfake το αποτέλεσμα να μην είναι απόλυτα ρεαλιστικό, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα παράδειγμα του πόσο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία. Φυσικά, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τέτοιες τεχνολογίες για πολιτική (και όχι μόνο) προπαγάνδα, και άντε να αποδείξεις ότι δεν ήσουν εσύ ή δεν τα είπες εσύ. Για την ώρα, πάντως, τα σοβαρότερα προβλήματα που έχουν προκύψει από τα deepfakes είναι κάποια ψεύτικα πορνογραφικά videos.

[via]

Loading