ΔΕΟΣ: Η πρώτη έγχρωμη εικόνα του πρώιμου Σύμπαντος από το James Webb Space Telescope

Για σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η αποκάλυψη των πρώτων εικόνων του James Webb Space Telescope, αλλά η NASA δεν μπόρεσε να κρατηθεί και δημοσίευσε ήδη το πρώτο teaser της συστάδας γαλαξιών SMACS 0723! Πρόκειται για την πιο καθαρή λήψη του πρώιμου Σύμπαντος (13 δισ. χρόνια στο παρελθόν) που έχουμε δει ποτέ και ένα πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου που στοίχισε 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

jwst-first-image-july.jpg

Η NASA έχει ολοκληρώσει πλέον όλες τις παραμετροποιήσεις των οργάνων του JWST και το τελευταίο μπαίνει οριστικά σε πλήρη λειτουργία για να κοιτάξει με εκθετικά πιο καθαρή ματιά την γέννηση των πρώτων γαλαξιών ή ακόμα και των πρώτων αστέρων. Μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ένα τηλεσκόπιο που «βλέπει» στο φάσμα του υπέρυθρου, αλλά η ευαισθησία του είναι έως και 100 φορές πιο υψηλή σε σύγκριση με το Spitzer και η ανάλυση 8 φορές μεγαλύτερη.

jwst-infrared.jpg

Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, περιμένουμε να δούμε εικόνες από τα εξής:

  • Keel Nebula: Ένα από τα πιο φωτεινά νεφελώματα σε απόσταση 7600 έτη φωτός με έκταση 50-260 έτη φωτός, το οποίο πιστεύεται πως περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 αστέρες στο εσωτερικό του με μάζα 50-100 φορές του Ήλιου.
  • WASP-96b: Ο γιγαντιαίος αέριος πλανήτης είναι ο πρώτος που παρατηρήθηκε να διαθέτει ατμόσφαιρα. Έχει μάζα περίπου την μισή του Διά, βρίσκεται σε απόσταση 1150 έτη φωτός και περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του κάθε 3.4 ημέρες.
  • Eight Bursts Nebula: Το νεφέλωμα ενός αστέρα στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, το οποίο επεκτείνεται με ταχύτητα 15 km/s και βρίσκεται σε απόσταση 2000 έτη φωτός
  • Stephan’s Quintet: Μια συστάδα 5 γαλαξιών σε σχετικά κοντινή απόσταση (περίπου 290 εκατ. έτη φωτός).

[NASA]

Loading