Διάγνωση καρκίνου του προστάτη πριν εμφανιστούν συμπτώματα με νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης

Η πρόληψη σώζει ζωές και στην περίπτωση του ανδρικού πληθυσμού ο τακτικός έλεγχος της υγείας τους, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου RMIT και του νοσοκομείου St Vincent στην Μελβούρνη της Αυστραλίας δημιούργησαν ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο – όπως ισχυρίζονται – είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη σε ασθενείς, πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Η αναφερόμενη διαδικασία πραγματοποιείται μέσω αξονικής τομογραφίας, η οποία συνήθως δεν χρησιμοποιείται λόγω της υψηλής ακτινοβολίας που εκπέμπεται αλλά οι ερευνητές εκπαίδευσαν το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ώστε να αναζητά τις ενδείξεις στις σαρώσεις.

Για να εντοπίσουν τα σημάδια καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορα αποτελέσματα αξονικής τομογραφίας ασθενών που ήταν ασυμπτωματικοί με και χωρίς καρκίνο. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν το σύστημα σχετικά με το πώς να αναζητά την ασθένεια με βάση αυτά τα αποτελέσματα, καθώς και πού ακριβώς να ψάξουν. Με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βελτίωσε την ακρίβειά του και μπορούσε να εντοπίσει ακόμη και τις μικρότερες «ανωμαλίες».

Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, ο Ruwan Tennakoon ανέφερε:

Έχουμε εκπαιδεύσει το σύστημα μας για να δούμε τι δεν μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μάτι, με σκοπό να εντοπίσει τον καρκίνο του προστάτη μέσω τυχαίας ανίχνευσης. Είναι σαν να εκπαιδεύεις ένα σκύλο sniffer - μπορούμε να διδάξουμε το σύστημα να βλέπει πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, με τον ίδιο τρόπο που ένα σκυλί μπορεί να μυρίζει πράγματα που εμείς δεν μπορούμε

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading