Διάγνωση του κορωνοϊού μέσα σε μόλις 10 λεπτά

Καλά όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και οι έρευνες για τη συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι του, παρόλα αυτά, είναι εξίσου τεράστιας σημασίας η ανάπτυξη νεών μεθόδων διάγνωσης της ασθένειας COVID-19 σε πολύ μικρότερο χρόνο απ’ ό,τι σήμερα.

Το ευχάριστο είναι ότι ήδη έχουν αναπτυχθεί δύο νέες μέθοδοι από Βρετανούς και Ιάπωνες, οι οποίες υπόσχονται διάγνωση μέσα σε 30 και 10 λεπτά αντίστοιχα, δηλαδή σημαντικά ταχύτερα σε σύγκριση με τις μεθόδους που εφαρμόζονται τώρα.

Ξεκινώντας από την πρώτη μέθοδο, οι ερευνητές του University of Oxford δημιούργησαν μια νέα εξέταση που αναγνωρίζει τμήματα RNA του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μέσα σε μόλις 30 λεπτά με τεράστια ακρίβεια, καθώς κατάφεραν να εισάγουν και δείκτες που αποτρέπουν την εμφάνιση ψευδών θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων. Στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδιαίτερα υψηλής ευαισθησίας με αποτέλεσμα να εντοπίζει την ασθένεια ακόμα και σε πολύ πρώιμη στάδιο.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία συσκευής που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα και εύκολα τόσο από τους γιατρούς, όσο και από ασθενείς που επιθυμούν να αυτοεξεταστούν. Δεν έχει γίνει γνωστό, πάντως, πότε θα βγει στην αγορά.

covid-test-1.jpg

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μέθοδο από τους Ιάπωνες ερευνητές, αυτοί έχουν κατασκευάσει ήδη το testing kit που αυτό το διάστημα δοκιμάζεται κλινικά στην περιοχή του Nagasaki. Η διαδικασία ελέγχου γίνεται με χρήση μπατονέτας για λήψη δείγματος από τη μύτη ή το λαιμό του ασθενούς, το οποίο στη συνέχεια περνά από φθορίζουσα βαφή για να δείξει εάν ο ασθενής έχει προσβληθεί ή όχι από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Το testing kit ζυγίζει μόλις 2.4kg, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η μεταφορά του για εξωτερικές λήψεις δειγμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι δίνει αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 10 λεπτά.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια από τις δύο μεθόδους θα εφαρμοστεί σύντομα για τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, ώστε οι γιατροί να έχουν καλύτερη εικόνα για τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων και να μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για την περίθαλψη ασθενών σε πολύ πιο αρχικό στάδιο.

[SRC1, SRC2]

Loading