ΕΕ και ΗΠΑ έδωσαν τα χέρια για τη νέα συμφωνία περί ανταλλαγής δεδομένων

Τον περασμένο Μάρτιο έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΕΕ και κυβέρνησης Biden (ΗΠΑ) σχετικά με τη νέα συμφωνία περί ανταλλαγής δεδομένων, μιας και το Privacy Shield του 2016 είχε καταργηθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2020 διότι οι ΗΠΑ δεν εγγυώνταν την προστασία της ιδιωτικότητας σε ικανοποιητικό βαθμό.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η νέα συμφωνία χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική νομική βάση για την υπερατλαντική ροή των δεδομένων που κλείνει πολλά από τα κενά του Privacy Shield προκειμένου να συμφωνεί με τους κανόνες GDPR. Η συγκεκριμένη «μπίζνα» τιμάται στα $7.1 δισεκατομμύρια δολάρια και προφανώς επηρεάζονται όλες οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Internet, όπως οι Amazon, Google, Meta, Apple, Microsoft και Twitter.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς υπέγραψαν οι δύο πλευρές και ποιες είναι αυτές οι διορθώσεις που έγιναν στο προηγούμενο Privacy Shield για να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την ευκολία με την οποία μεταφέρονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα τους τόσο από τις εταιρείες τεχνολογίας, όσο και από κρατικούς οργανισμούς των ΗΠΑ (βλ. NSA, FBI κλπ.), αλλά οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για κοινή βάση προσέγγισης στο νέο πλάνο με τους απαραίτητους μηχανισμούς εξαιρέσεων, όπως για παράδειγμα σε θέματα κατασκοπείας.

Οι ΗΠΑ υπερασπίζονται το προηγούμενο καθεστώς αναφέροντας πως έδιναν ήδη πολύ στιβαρές εγγυήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας, αλλά δέχονται να δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό που θα δώσει στους Ευρωπαϊους πολίτες και τις χώρες της ΕΕ την δυνατότητα να ζητήσουν αποζημιώσεις εάν πιστεύουν πως τα δεδομένα φτάνουν στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ (και όχι μόνο) με παράνομο τρόπο.

Όπως σημειώνει ο Max Schrems, ο δικηγόρος από την Αυστρία που ανέδειξε το θέμα και ουσιαστικά οδήγησε στην κατάργηση του Privacy Shield, ακόμα και η νέα συμφωνία δεν μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη ασφάλεια και διαφάνεια για την αξιοποίηση των δεδομένων, διότι η αντιμετώπιση των εκάστοτε ζητημάτων θα κρίνεται από την ερμηνεία των λέξεων σε νομικό επίπεδο (διαφορετικό νόημα και βαρύτητα για κάποιους όρους στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη).

Αν δεν βγάζετε άκρη με τα παραπάνω δεν είστε οι μόνοι. Το μόνο που κρατάμε στην παρούσα φάση είναι η οριστική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για να συνεχιστεί η ροή των δεδομένων και οι αναλυτικές λεπτομέρειες θα δημοσιευθούν την άνοιξη του 2023, όταν και θα επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

[via]

Loading