Εμβόλιο mRNA αντιμετώπισε θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου σε ανθρώπους

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, με λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Πρόσφατα, όμως, μια μικρή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους παρουσίασε ένα εμβόλιο mRNA που συσπειρώνει γρήγορα το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τους όγκους, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου και δυστυχώς είναι και η πιο επιθετική. Η θεραπεία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό χειρουργικής αφαίρεσης, ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας, ωστόσο η ασθένεια σχεδόν πάντα επανέρχεται. Οι ασθενείς ζουν συνήθως περίπου ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, ενώ μόνο το 5% περίπου των ασθενών επιβιώνει περισσότερο από πέντε χρόνια.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα θα μπορούσε σύντομα να προσφέρει μια καλύτερη επιλογή στους ασθενείς, ένα εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο. Αυτή η τεχνολογία, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τα εμβόλια κατά του COVID-19, έχει αποδειχθεί ότι ειδοποιεί γρήγορα το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί αποτελεσματικότερα στο γλοιοβλάστωμα, σε ποντίκια, σκύλους και τώρα σε ανθρώπους.

Τα μόρια mRNA είναι ουσιαστικά φυσικοί μηχανισμοί που λένε στα κύτταρα ποιες πρωτεΐνες πρέπει να παράγουν. Με τη μηχανική τους να παράγουν ακίνδυνες εκδοχές πρωτεϊνών που σχετίζονται με παθογόνα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εκπαιδευτεί να καταπολεμήσει το πραγματικό πρόβλημα εάν εμφανιστεί. Μετά την αρκετά επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των θεραπειών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ενδιαφέρον για την προσαρμογή τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο απογειώθηκε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η νέα εκδοχή παρουσιάζει δύο βασικές εξελίξεις. Πρώτον, το εμβόλιο εξατομικεύεται με τη χρήση δειγμάτων που λαμβάνονται από τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς. Το δεύτερο είναι ότι ο μηχανισμός παράδοσης είναι πιο πολύπλοκος, γεγονός που τελικά παράγει ισχυρότερη ανοσολογική αντίδραση.

"Αντί να εγχέουμε μεμονωμένα σωματίδια, εγχέουμε συστάδες σωματιδίων που τυλίγονται το ένα γύρω από το άλλο σαν μια σακούλα γεμάτη κρεμμύδια", δήλωσε ο Elias Sayour, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Σε λιγότερο από 48 ώρες, μπορούσαμε να δούμε αυτούς τους όγκους να μετατοπίζονται από αυτό που αναφέρουμε ως "κρύο" (ανοσολογικό κρύο, δηλαδή πολύ λίγα ανοσοκύτταρα, πολύ χαμηλή ανοσολογική απόκριση) σε "ζεστό" (πολύ ενεργή ανοσολογική απόκριση). Αυτό αποδείχθηκε άκρως εντυπωσιακό, δεδομένου του πόσο γρήγορα συνέβη, και αυτό που μας απέδειξε είναι ότι μπορέσαμε να ενεργοποιήσουμε το πρώιμο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος πολύ γρήγορα εναντίον αυτών των καρκίνων, κάτι κρίσιμο για να ξεκλειδώσουμε τα μεταγενέστερα αποτελέσματα της ανοσολογικής απόκρισης".

Αυτή η μικρή, εγκεκριμένη από τον FDA κλινική δοκιμή σχεδιάστηκε για να ελέγξει την ασφάλεια και τη σκοπιμότητα και συμπεριέλαβε μόνο τέσσερις ασθενείς με γλοιοβλάστωμα. Το RNA εξήχθη από τον όγκο κάθε ασθενούς αφού αφαιρέθηκε χειρουργικά, ενώ στη συνέχεια το mRNA ενισχύθηκε και τυλίχθηκε σε συστάδες σωματιδίων. Αυτό στη συνέχεια εγχύθηκε στους ασθενείς, όπου πυροδότησε την ανοσολογική απόκριση. Η ομάδα αναφέρει ότι είναι προς το παρόν πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν πλήρως τα κλινικά αποτελέσματα, όμως οι ασθενείς πέρασαν περισσότερο χρόνο χωρίς την ασθένεια και επέζησαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στο κοντινό μέλλον θα διεξαχθεί μια διευρυμένη δοκιμή φάσης Ι, στην οποία θα συμμετάσχουν έως και 24 ασθενείς για τον προσδιορισμό της βέλτιστης και ασφαλούς δόσης. Μεταγενέστερα στη φάση 2 θα συμμετέχουν 25 παιδιά.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το National Cancer Institute on Unsplash

[via]

Loading