Μια πρωτοποριακή τεχνολογία για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών στον εντοπισμό τοποθεσίας ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM). Η νέα μέθοδος, με την ονομασία Zero-Knowledge Location Privacy (ZKLP), επιτρέπει σε έναν χρήστη να αποδείξει ότι βρίσκεται σε μια γενική περιοχή (όπως μια πόλη ή ένα πάρκο) χωρίς να αποκαλύπτει τα ακριβή γεωγραφικά του στοιχεία.
Η τεχνολογία βασίζεται στα λεγόμενα “zero-knowledge proofs” — μαθηματικά αποδεικτικά που μπορούν να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα μιας δήλωσης χωρίς να γνωστοποιούν τα δεδομένα που τη στηρίζουν. Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται ήδη σε τομείς όπως η κρυπτογράφηση και η ανωνυμία στο blockchain, και που τώρα βρίσκει πρακτική εφαρμογή στην προστασία τοποθεσίας.
Ο εντοπισμός τοποθεσίας μέσω mobile εφαρμογών είναι καθημερινό φαινόμενο, συχνά χωρίς τη συνειδητή συναίνεση του χρήστη. Αυτή η πρακτική δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ιδιωτικότητας, καθώς επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων που μπορούν να αποκαλύψουν τις συνήθειες, τους χώρους εργασίας και την καθημερινή ζωή ενός ατόμου.
Για να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό, οι ερευνητές του TUM ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί μαθηματικά κυκλώματα συμβατά με το πρότυπο IEEE 754 για αριθμητικούς υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής, αντί για τις παραδοσιακές μεθόδους ακεραίων αριθμών. Αυτό προσφέρει υψηλότερη ακρίβεια και σταθερότητα, περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια σφαλμάτων σε πολύπλοκες εφαρμογές.
Η τεχνική ZKLP είναι εξαιρετικά αποδοτική. Συγκεκριμένα, απαιτεί μόνο 64 περιορισμούς ανά λειτουργία για 32.768 υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής μονής ακρίβειας, μειώνοντας την υπολογιστική πολυπλοκότητα έως και 15,9 φορές σε σχέση με παλαιότερες μεθόδους.
Ένα βασικό πεδίο εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας είναι η ιδιωτική αναγνώριση εγγύτητας μεταξύ χρηστών, όπως σε μια συνάντηση δύο ατόμων που θέλουν να μάθουν αν βρίσκονται κοντά, χωρίς να αποκαλύψουν τα ακριβή τους στίγματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια απόδειξη σε μόλις 0,26 δευτερόλεπτα, ενώ ένας δεύτερος μπορεί να επαληθεύσει την εγγύτητα με έως και 470 χρήστες το δευτερόλεπτο.
Πέρα από την επιβεβαίωση τοποθεσίας, η τεχνολογία μπορεί να βρει ευρύτερες εφαρμογές στην κρυπτογραφία, την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη και τα έξυπνα συστήματα μετακίνησης, όπου απαιτείται ακριβής επαλήθευση δεδομένων χωρίς αποκάλυψη ταυτότητας ή ευαίσθητων πληροφοριών.
[via]