Επίσημο: Η Αυστραλία υποχρεώνει Facebook και Google να πληρώνουν για τις ειδήσεις

Ιστορική απόφαση από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία πέρασε το νομοσχέδιο News Media Bargaining Code που θα υποχρεώνει εταιρείες όπως οι Facebook και Google να πληρώνουν τα ΜΜΕ προκειμένου να φιλοξενούνται-διαμοιράζονται οι ειδήσεις στις πλατφόρμες τους.

Θα θυμάστε ότι πριν από μερικές ημέρες η Facebook είχε προχωρήσει σε μπλοκάρισμα όλων των ειδησεογραφικών αναρτήσεων στο κοινωνικό δίκτυο της, ενώ η Google απειλούσε με κλείσιμο της μηχανής αναζήτησης για την Αυστραλία σε περίπτωση που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο. Για να φτάσουμε, λοιπόν, στην προώθηση του νομοσχεδίου, χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης της Αυστραλίας και του CEO της Facebook, κ. Mark Zuckerberg.

Σύμφωνα με τη Facebook, η κυβέρνηση συμφώνησε να γίνουν ορισμένες αλλαγές και να αναγνωρίσει ότι το κοινωνικό δίκτυο της παρέχει στους εκδότες σημαντικά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να συμψηφιστούν στις επερχόμενες εμπορικές συμφωνίες που θα γίνουν μαζί τους. Μία από τις αλλαγές θα είναι το περιθώριο ενός μήνα που θα έχουν οι εταιρείες τεχνολογίες ούτως ώστε να διαπραγματευτούν με τους εκδότες.

Βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο για να δούμε πως θα αλλάξει το τοπίο σε αυτόν τον τομέα και αξίζει να σημειωθεί ότι θα οριστεί διαιτητής που θα μπορεί να καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης σε περίπτωση που οι δύο πλευρές (εταιρεία τεχνολογίας και εκδότης) δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Σύμφωνα με τον κ. Josh Frydenberg, ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί μια δίκαιη ανταμοιβή για το περιεχόμενο που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί ότι η Google έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με τη News Corp και τη Seven West Media στην Αυστραλία. Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσουν παρόμοιες ενέργειες και σε άλλες χώρες.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από το CNN.

**Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

[via]

Loading