IoT

Επίθεση DDoS με τη βοήθεια από...3 εκατ. έξυπνες οδοντόβουρτσες!

Ακούγεται περισσότερο σαν επιστημονική φαντασία παρά σαν πραγματικότητα, αλλά η ελβετική εφημερίδα Aargauer Zeitung αναφέρει ότι περίπου τρία εκατομμύρια έξυπνες οδοντόβουρτσες καταλήφθηκαν από χάκερς για να εξαπολύσουν επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service). Αυτά τα αθώα gadgets του μπάνιου μετατράπηκαν σε στρατιώτες ενός στρατού botnet και έθεσαν εκτός λειτουργίας μια ελβετική εταιρεία για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές εκατομμυρίων ευρώ.

Αν και οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες, γνωρίζουμε ότι οι οδοντόβουρτσες που έχουν παραβιαστεί έτρεχαν Java, μια δημοφιλή γλώσσα για συσκευές Internet of Things (IoT). Μόλις μολύνθηκαν, ένα παγκόσμιο δίκτυο κακόβουλων οδοντόβουρτσων (τι άλλο θα ακούσουμε...) εξαπέλυσε την επιτυχημένη επίθεσή του.

Οι επαναχρησιμοποιημένες οδοντόβουρτσες το πέτυχαν αυτό κατακλύζοντας την ελβετική ιστοσελίδα με ψεύτικη επισκεψιμότητα, βγάζοντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες εκτός λειτουργίας και προκαλώντας εκτεταμένη αναστάτωση.

Αυτό το συμβάν υπογραμμίζει το συνεχώς διευρυνόμενο τοπίο απειλών καθώς το IoT ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή. Οι "έξυπνες" οδοντόβουρτσες έχουν πλέον συμπληρώσει μια δεκαετία ζωής. Συσκευές που κάποτε φαίνονταν ακίνδυνες και αποσυνδεδεμένες από το ψηφιακό οικοσύστημα αποτελούν πλέον δυνητικά σημεία εισόδου για εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες, όχι μόνο για την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια των ατόμων, αλλά και για τις εθνικές υποδομές και την οικονομική σταθερότητα.

Ωρε που πάμε...

*Η κεντρική photo προέρχεται από τη Sinitta Leunen on Unsplash

[via]

Loading