up_icon
Kaspersky Internet

Έρευνα: Σχεδόν 5 στους 10 γονείς χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου

07 Ιανουαρίου 2022 Techgear Team

Έρευνα: Σχεδόν 5 στους 10 γονείς χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Kaspersky, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών τους και θέλουν να τη διαχειρίζονται και να την παρακολουθούν. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου και το 45% ελέγχει τακτικά το ιστορικό των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, το 51% των γονέων αναφέρει ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές υπό την επίβλεψη είτε του ενός γονέα (42%) είτε ενός μέλους της οικογένειας (9%).

Τα σύγχρονα παιδιά είναι πολύ πιο προηγμένα τεχνολογικά από μικρή ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ότι έχουν πρόσβαση σε gadget και αποκτούν πρακτική εμπειρία από πολύ μικρότερη ηλικία, όπως επιβεβαιώθηκε από μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky. Τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν όλους τους κανόνες της ασφαλούς διαδικτυακής συμπεριφοράς - σταδιακά τους διδάσκονται από τους γονείς τους. Όταν δίνουν σε ένα παιδί ένα gadget, οι γονείς θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των γονέων προσπαθεί να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών για να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η πλειονότητα των γονέων επιδιώκει να ελέγξει τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά (60%), τους ιστότοπους που επισκέπτονται (56%) και τα παιχνίδια που παίζουν (52%). Επιπλέον, το 49% των ερωτηθέντων θέλει να περιορίσει τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο και τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρακολουθώντας τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών, πάνω από τα μισούς γονείς συζητούν για υγιείς ψηφιακές συνήθειες (55%), χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου (48%) και ένα επιπλέον 45% ελέγχει το ιστορικό περιήγησής τους. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) εμπιστεύονται τα παιδιά τους και δεν τα ελέγχουν με κανέναν τρόπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς και η οικογένεια φέρουν την κύρια ευθύνη για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών στον ψηφιακό χώρο (87%). Πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) πιστεύει ότι η ευθύνη αυτή βαραίνει τους δασκάλους και τα σχολεία και το 27% πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν προσωπική ευθύνη.

Προς υποστήριξη αυτής της θέσης, το 90% των γονέων συζήτησαν με τα παιδιά τους τους κανόνες της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της ψηφιακής δεοντολογίας. Μόνο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (10%) δεν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τα παιδιά του.

Η Marina Titova, Αντιπρόεδρος, Consumer Product Marketing της Kaspersky, σχολιάζει

Λόγω του γεγονότος ότι τα σύγχρονα παιδιά από την πρώιμη παιδική ηλικία χρησιμοποιούν smartphone και άλλα gadget, αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό χώρο ως κάτι φυσικό και οικείο - όπως μια βόλτα. Παράλληλα, ο ψηφιακός χώρος έχει και τους δικούς του κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς, που πολλοί διδάσκονται από την παιδική τους ηλικία, όπως η μη επικοινωνία με αγνώστους ή η μετάβαση σε μη οικεία και άγνωστα μέρη. Οι γονείς μπορούν να κάνουν τον ψηφιακό κόσμο των παιδιών τους πιο ασφαλή, προστατεύοντάς τα από ακατάλληλο περιεχόμενο και βοηθώντας τα να μάθουν πώς να είναι ασφαλή σε ένα ψηφιακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και μεθόδους. Για παράδειγμα, οι ενήλικες μπορούν να ενθαρρύνουν ορισμένες ψηφιακές συνήθειες εντός της οικογένειας ή να χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα επιθυμητών και ανεπιθύμητων κατηγοριών περιεχομένου, καθώς και στον έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού.«Ως ψυχοθεραπευτές, είμαστε πεπεισμένοι ότι η εμπιστοσύνη είναι θεμελιωδώς καλύτερη από τον έλεγχο. Ωστόσο, όσον αφορά την κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης, οι γονείς δεν εμπιστεύονται το περιεχόμενο του Διαδικτύου και όχι τα παιδιά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρυθμιστικός έλεγχος είναι μια καλή ιδέα, επειδή ευθυγραμμίζεται με την επιθυμία των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα δίλημμα σχετικά με το πόσος έλεγχος είναι απαραίτητος και πόσος είναι υπερβολικός.

Οι θεραπευτές Birgitt Hölzel και Stefan Ruzas από το Munich practice Liebling + Schatz, τονίζουν:

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αναζητούν πάντα νέους χώρους για να απολαμβάνουν εμπειρίες απαλλαγμένες από γονικό έλεγχο – αυτή η ανεξαρτησία είναι σημαντική και πρέπει να επιτρέπεται, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για τους γονείς να διαπραγματεύονται κανόνες με τα παιδιά τους, ακόμα κι αν αυτές οι συζητήσεις είναι μερικές φορές προκλητικές. Τα παιδιά σέβονται τους κανόνες και τα όρια, εάν μπορούν να τους κατανοήσουν όπως και τις τυχόν σχετικές συνέπειες. Γι' αυτό συνιστούμε στους γονείς να κάνουν χρήση εφαρμογών παιδικής προστασίας ή να κάνουν την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας διαφανή και να επεξηγούν τις πράξεις τους – έτσι επιτυγχάνεται η ενεργή εκπαίδευση στα ΜΜΕ.
Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν το πρώτο τους smartphone σε ηλικία εννέα ή 10 ετών. Είναι μια πύλη σε έναν παγκόσμιο κόσμο που είναι εκπαιδευτικός και διασκεδαστικός, αλλά και γεμάτος προβληματικό περιεχόμενο. Σκεφτείτε αυτήν την έκθεση σαν την οδική κυκλοφορία – είναι απίστευτα συναρπαστικό να βγαίνεις εκεί έξω, αλλά είναι σημαντικό οι γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους βήμα-βήμα για να παραμείνουν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Για την οδήγηση, έχουμε κανόνες οδικής κυκλοφορίας και πινακίδες – χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο και στο Διαδίκτυο.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Τα παρακάτω βήματα θα βοηθήσουν τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο διαδίκτυο:

  • Κατά τη χρήση gadget, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν γνώσεις σχετικά με την υγιεινή στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν συζητώντας πιθανά σενάρια με τα παιδιά τους και δίνοντας το παράδειγμα.
  • Είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή γονικού ελέγχου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το παιδί σας και να εξηγήσετε τους λόγους πίσω από τις ενέργειές σας, ώστε να το καταλάβει.
  • Εάν το παιδί σας είναι ενεργός χρήστης κοινωνικών δικτύων και μοιράζεται πολύ περιεχόμενο, θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα της υπερβολικής κοινής χρήσης και του απορρήτου των δεδομένων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ο ένας τον άλλον στα κοινωνικά δίκτυα και να προσπαθήσετε να αποτελέσετε παράδειγμα. Ελέγχετε πάντα τις γεωγραφικές ετικέτες στις φωτογραφίες, βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες σε φωτογραφίες ή περιγραφές, ελέγξτε τα σχόλια. Γίνετε εσείς το παράδειγμα για το παιδί σας και δείξτε του πώς να μοιράζεται με ασφάλεια πληροφορίες με συνδρομητές στο διαδίκτυο, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητό του.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Kaspersky ανέθεσε στη Sapio τη διεξαγωγή μίας διαδικτυακής έρευνας με τη συμμετοχή 11.000 ερωτηθέντων, με στόχο τη διερεύνηση του ρόλου των υγιών ψηφιακών συνηθειών στην οικογένεια, καθώς και την επίδραση των γονικών συνηθειών στα παιδιά και αντίστροφα. Στην έρευνα συμμετείχαν ενήλικες που ζουν με τα παιδιά τους ηλικίας 7-12 ετών. Το δείγμα περιελάβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία και 500 συμμετέχοντες από: ΗΠΑ, Τουρκία, Αίγυπτο, Βραζιλία, Κολομβία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Περού, Χιλή, Αργεντινή και Μεξικό.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Ψηφιακή «αορατότητα»: Συμβουλές για να βελτιώσετε την ιδιωτικότητά σας στο διαδίκτυο

29 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Η Google ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία του εργαλείου «Αποτελέσματα για εσάς (Results about you)», το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να αφαιρέσουν αποτελέσματα αναζήτησης που περιέχουν στοιχεία ...

Προσοχή στις αγορές αναμνηστικών προς τιμήν της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'

22 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β'. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της, έτσι δημιουργούνται πολλά projects τα οποία προσφέρουν στους ανθρώπους ευκαιρίες ...

Έξι τρόποι με τους οποίους μπορούν να σας κλέψουν τα passwords

20 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Οι διαρροές κωδικών πρόσβασης αποτελούν ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα της ψηφιακής εποχής. Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι κάτι σπουδαίο: ποιος νοιάζεται αν κάποιος ανακαλύψει τον ...

Malware εκμεταλλεύεται δημοφιλή video games για να αποσπάσει διαπιστευτήρια και στοιχεία πιστωτικών καρτών

13 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ερευνητές της Kaspersky παρατήρησαν πως οι gamers αποτέλεσαν στόχο αυξημένης δραστηριότητας εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Ο αριθμός των χρηστών που δέχθηκαν επίθεση από ...

Απατεώνες πραγματοποιούν επιθέσεις phishing σε πανεπιστήμια για να αποσπάσουν ιδιωτικά ερευνητικά και προσωπικά δεδομένα

08 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Η επιστροφή στις σχολικές και ακαδημαϊκές αίθουσες αποτελεί παραδοσιακά κερδοφόρο περίοδο για τους απατεώνες του κυβερνοχώρου, καθώς εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές σε όλον τον κόσμο ετοιμάζονται να πληρώσουν ...

Gaming: Συμβουλές για να αυξήσετε την απόδοση του υπολογιστή σας

01 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Μια πρόσφατη μελέτη της DFC Intelligence, αφιερωμένη στην αγορά του gaming, έδειξε ότι μέχρι τα μέσα του 2020, ο αριθμός των ανθρώπων που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια παγκοσμίως είχε αυξηθεί στα 3,1 δισεκατομμύρια. ...

Ενεργή εκστρατεία phishing με πρόσχημα τα ΕΛΤΑ ανακάλυψε η Kaspersky

30 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά ονόματα μεγάλων εμπορικών σημάτων για να διαδώσουν συνδέσμους phishing. Μόλις τα θύματα δουν ένα οικείο όνομα, ειδικά αν πρόκειται για εθνική υπηρεσία, είναι ...

Πάνω από 8 στους 10 χρήστες (85%) ανησυχούν για το απόρρητο στην πλατφόρμα Android

22 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Η Kaspersky ανέλυσε ανώνυμα δεδομένα που παρέχονται εθελοντικά από χρήστες του Privacy Checker. Το Privacy Checker είναι ένας ιστότοπος που προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για οδηγίες απορρήτου και ασφάλειας για ...

Νέο ransomware γραμμένο σε γλώσσα Rust προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες

03 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών της Kaspersky, οι φορείς ransomware στρέφονται ολοένα και περισσότερο στη διαπλατφορμική λειτουργικότητα. Η ομάδα με το όνομα Luna αξιοποιεί τη χρήση ransomware που είναι ...

No More Ransom: Βοήθησε 1,5+ εκατομμύριο ανθρώπους να αποκρυπτογραφήσουν τις συσκευές τους

28 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Το No More Ransom, η πρωτοβουλία που ξεκίνησε για να βοηθήσει τα θύματα ransomware να αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία τους, συμπληρώνει έξι χρόνια παρουσίας. Από τους τέσσερις συνεργάτες που μετρούσε κατά την ...

Loader
techgear_icon