up_icon
Kaspersky Internet

Έρευνα: Σχεδόν 5 στους 10 γονείς χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου

07 Ιανουαρίου 2022 Techgear Team

Έρευνα: Σχεδόν 5 στους 10 γονείς χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Kaspersky, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την ψηφιακή συμπεριφορά των παιδιών τους και θέλουν να τη διαχειρίζονται και να την παρακολουθούν. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου και το 45% ελέγχει τακτικά το ιστορικό των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, το 51% των γονέων αναφέρει ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές υπό την επίβλεψη είτε του ενός γονέα (42%) είτε ενός μέλους της οικογένειας (9%).

Τα σύγχρονα παιδιά είναι πολύ πιο προηγμένα τεχνολογικά από μικρή ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι ότι έχουν πρόσβαση σε gadget και αποκτούν πρακτική εμπειρία από πολύ μικρότερη ηλικία, όπως επιβεβαιώθηκε από μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky. Τα παιδιά μπορεί να μην γνωρίζουν όλους τους κανόνες της ασφαλούς διαδικτυακής συμπεριφοράς - σταδιακά τους διδάσκονται από τους γονείς τους. Όταν δίνουν σε ένα παιδί ένα gadget, οι γονείς θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα είναι ασφαλή στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των γονέων προσπαθεί να παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών για να εξασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η πλειονότητα των γονέων επιδιώκει να ελέγξει τα βίντεο που παρακολουθούν τα παιδιά (60%), τους ιστότοπους που επισκέπτονται (56%) και τα παιχνίδια που παίζουν (52%). Επιπλέον, το 49% των ερωτηθέντων θέλει να περιορίσει τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο και τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρακολουθώντας τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών, πάνω από τα μισούς γονείς συζητούν για υγιείς ψηφιακές συνήθειες (55%), χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου (48%) και ένα επιπλέον 45% ελέγχει το ιστορικό περιήγησής τους. Ωστόσο, σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (23%) εμπιστεύονται τα παιδιά τους και δεν τα ελέγχουν με κανέναν τρόπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς και η οικογένεια φέρουν την κύρια ευθύνη για τη ρύθμιση της συμπεριφοράς των παιδιών στον ψηφιακό χώρο (87%). Πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) πιστεύει ότι η ευθύνη αυτή βαραίνει τους δασκάλους και τα σχολεία και το 27% πιστεύει ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν προσωπική ευθύνη.

Προς υποστήριξη αυτής της θέσης, το 90% των γονέων συζήτησαν με τα παιδιά τους τους κανόνες της διαδικτυακής συμπεριφοράς και της ψηφιακής δεοντολογίας. Μόνο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (10%) δεν έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τα παιδιά του.

Η Marina Titova, Αντιπρόεδρος, Consumer Product Marketing της Kaspersky, σχολιάζει

Λόγω του γεγονότος ότι τα σύγχρονα παιδιά από την πρώιμη παιδική ηλικία χρησιμοποιούν smartphone και άλλα gadget, αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό χώρο ως κάτι φυσικό και οικείο - όπως μια βόλτα. Παράλληλα, ο ψηφιακός χώρος έχει και τους δικούς του κανόνες ασφαλούς συμπεριφοράς, που πολλοί διδάσκονται από την παιδική τους ηλικία, όπως η μη επικοινωνία με αγνώστους ή η μετάβαση σε μη οικεία και άγνωστα μέρη. Οι γονείς μπορούν να κάνουν τον ψηφιακό κόσμο των παιδιών τους πιο ασφαλή, προστατεύοντάς τα από ακατάλληλο περιεχόμενο και βοηθώντας τα να μάθουν πώς να είναι ασφαλή σε ένα ψηφιακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία και μεθόδους. Για παράδειγμα, οι ενήλικες μπορούν να ενθαρρύνουν ορισμένες ψηφιακές συνήθειες εντός της οικογένειας ή να χρησιμοποιούν εφαρμογές γονικού ελέγχου, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα επιθυμητών και ανεπιθύμητων κατηγοριών περιεχομένου, καθώς και στον έλεγχο της διαδικτυακής δραστηριότητας του παιδιού.«Ως ψυχοθεραπευτές, είμαστε πεπεισμένοι ότι η εμπιστοσύνη είναι θεμελιωδώς καλύτερη από τον έλεγχο. Ωστόσο, όσον αφορά την κατανάλωση των μέσων ενημέρωσης, οι γονείς δεν εμπιστεύονται το περιεχόμενο του Διαδικτύου και όχι τα παιδιά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρυθμιστικός έλεγχος είναι μια καλή ιδέα, επειδή ευθυγραμμίζεται με την επιθυμία των γονέων να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα δίλημμα σχετικά με το πόσος έλεγχος είναι απαραίτητος και πόσος είναι υπερβολικός.

Οι θεραπευτές Birgitt Hölzel και Stefan Ruzas από το Munich practice Liebling + Schatz, τονίζουν:

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά αναζητούν πάντα νέους χώρους για να απολαμβάνουν εμπειρίες απαλλαγμένες από γονικό έλεγχο – αυτή η ανεξαρτησία είναι σημαντική και πρέπει να επιτρέπεται, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό για τους γονείς να διαπραγματεύονται κανόνες με τα παιδιά τους, ακόμα κι αν αυτές οι συζητήσεις είναι μερικές φορές προκλητικές. Τα παιδιά σέβονται τους κανόνες και τα όρια, εάν μπορούν να τους κατανοήσουν όπως και τις τυχόν σχετικές συνέπειες. Γι' αυτό συνιστούμε στους γονείς να κάνουν χρήση εφαρμογών παιδικής προστασίας ή να κάνουν την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων ασφαλείας διαφανή και να επεξηγούν τις πράξεις τους – έτσι επιτυγχάνεται η ενεργή εκπαίδευση στα ΜΜΕ.
Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν το πρώτο τους smartphone σε ηλικία εννέα ή 10 ετών. Είναι μια πύλη σε έναν παγκόσμιο κόσμο που είναι εκπαιδευτικός και διασκεδαστικός, αλλά και γεμάτος προβληματικό περιεχόμενο. Σκεφτείτε αυτήν την έκθεση σαν την οδική κυκλοφορία – είναι απίστευτα συναρπαστικό να βγαίνεις εκεί έξω, αλλά είναι σημαντικό οι γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους βήμα-βήμα για να παραμείνουν σε επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Για την οδήγηση, έχουμε κανόνες οδικής κυκλοφορίας και πινακίδες – χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο και στο Διαδίκτυο.

Η πλήρης έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Τα παρακάτω βήματα θα βοηθήσουν τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο διαδίκτυο:

  • Κατά τη χρήση gadget, τα παιδιά μπορεί να μην έχουν γνώσεις σχετικά με την υγιεινή στον κυβερνοχώρο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν συζητώντας πιθανά σενάρια με τα παιδιά τους και δίνοντας το παράδειγμα.
  • Είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή γονικού ελέγχου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το παιδί σας και να εξηγήσετε τους λόγους πίσω από τις ενέργειές σας, ώστε να το καταλάβει.
  • Εάν το παιδί σας είναι ενεργός χρήστης κοινωνικών δικτύων και μοιράζεται πολύ περιεχόμενο, θα πρέπει να συζητήσετε το πρόβλημα της υπερβολικής κοινής χρήσης και του απορρήτου των δεδομένων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ο ένας τον άλλον στα κοινωνικά δίκτυα και να προσπαθήσετε να αποτελέσετε παράδειγμα. Ελέγχετε πάντα τις γεωγραφικές ετικέτες στις φωτογραφίες, βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζονται εμπιστευτικές πληροφορίες σε φωτογραφίες ή περιγραφές, ελέγξτε τα σχόλια. Γίνετε εσείς το παράδειγμα για το παιδί σας και δείξτε του πώς να μοιράζεται με ασφάλεια πληροφορίες με συνδρομητές στο διαδίκτυο, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητό του.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Kaspersky ανέθεσε στη Sapio τη διεξαγωγή μίας διαδικτυακής έρευνας με τη συμμετοχή 11.000 ερωτηθέντων, με στόχο τη διερεύνηση του ρόλου των υγιών ψηφιακών συνηθειών στην οικογένεια, καθώς και την επίδραση των γονικών συνηθειών στα παιδιά και αντίστροφα. Στην έρευνα συμμετείχαν ενήλικες που ζουν με τα παιδιά τους ηλικίας 7-12 ετών. Το δείγμα περιελάβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία και 500 συμμετέχοντες από: ΗΠΑ, Τουρκία, Αίγυπτο, Βραζιλία, Κολομβία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Περού, Χιλή, Αργεντινή και Μεξικό.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Techgear Team
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Ανάλυση της Kaspersky για τις απειλές που σχετίζονται με το IoT το 2023

28 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Η Kaspersky ανέλυσε τις εξελισσόμενες απειλές που στοχεύουν στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του Internet of Things (IoT). Με τις συσκευές IoT, όπως τα routers και τα εξαρτήματα έξυπνου σπιτιού, να αναμένεται να...

Πώς να προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα από απειλές στο διαδίκτυο

26 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Kaspersky για το spam και το phishing το 2022, οι ιστοσελίδες που παριστάνουν υπηρεσίες delivery είχαν το υψηλότερο ποσοστό κλικ σε συνδέσμους phishing (27,38%) που ...

Τι αναζήτησαν τα παιδιά στο διαδίκτυο φέτος το καλοκαίρι

19 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Μια νέα μελέτη του Kaspersky Safe Kids ανέδειξε το περιεχόμενο του YouTube που επικράτησε στις προτιμήσεις των παιδιών κατά το διάστημα Ιούνιος - Αύγουστος 2023. Η σειρά κινουμένων σχεδίων Skibidi Toilet ...

iPhone 15: Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το μεγαλύτερο λανσάρισμα smartphone της χρονιάς

12 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Εν αναμονή της επικείμενης κυκλοφορίας του iPhone 15 της Apple, οι ειδικοί της Kaspersky έχουν αποκαλύψει μια σειρά από απάτες που εκμεταλλεύονται τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τους χρήστες γύρω από αυτήν την ...

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

05 Σεπτεμβρίου 2023 Techgear Team

Την περασμένη εβδομάδα, το Threads κυκλοφόρησε τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή τους. Σύμφωνα με ...

Η Kaspersky παρουσιάζει το ανανεωμένο Kaspersky Password Manager

30 Αυγούστου 2023 Techgear Team

Η Kaspersky έχει προσθέσει δύο νέες λειτουργίες στο Kaspersky Password Manager. Η πρώτη επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν με ασφάλεια μοναδικούς κωδικούς για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ενώ η ...

Επιστροφή στα θρανία και για τους κυβερνοεγκληματίες...

28 Αυγούστου 2023 Techgear Team

Καθώς οι φοιτητές σε όλον τον κόσμο προετοιμάζονται για την επικείμενη επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα, η ομάδα ειδικών ψηφιακής ασφάλειας της Kaspersky ανακάλυψε μια ανησυχητική αύξηση των δόλιων ...

Προσοχή: Σελίδες phishing μιμούνται πλατφόρμες streaming όπως Netflix, HBO Max, Disney+ κ.ά.

22 Αυγούστου 2023 Techgear Team

Οι απατεώνες βάζουν στο στόχαστρο διάφορους ιστότοπους που δεν διαθέτουν αξιόπιστη προστασία, καθώς αναζητούν έναν ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο διανομής σελίδων phishing. Λόγω της έλλειψης ...

Το Emotet επιστρέφει, το Lokibot επιμένει - Η Kaspersky αναφέρει νέες μεθόδους μόλυνσης

08 Αυγούστου 2023 Techgear Team

Η νέα έκθεση της Kaspersky αποκαλύπτει τους πολλαπλούς τρόπους μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό τύπου DarkGate, Emotet και LokiBot. Η μοναδική κρυπτογράφηση του DarkGate, η δυναμική επανεμφάνιση του Emotet και ...

Barbienheimer: Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία των ταινιών

20 Ιουλίου 2023 Techgear Team

Η Barbie και το Oppenheimer έγιναν γρήγορα δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά με τέτοια δημοφιλή θέματα, οι απατεώνες δεν έχασαν χρόνο για να εκμεταλλευτούν την...

Loader
please wait
techgear_icon