Ερευνητές έπιασαν ταχύτητα 44.2 Tbps σε υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών!

Η ανάγκη για ολοένα και υψηλότερες ταχύτητες Internet θα αυξάνεται διαρκώς όσο περνούν τα χρόνια. Ο όγκος των αρχείων γίνεται μεγαλύτερος διότι αυξάνεται η ανάλυση των videos, τα γραφικά των video games γίνονται ολοένα και πιο αληθοφανή, ενώ ανθίζουν οι υπηρεσίες streaming τόσο για τον χώρο του θεάματος, όσο και για αυτόν του gaming.

Όλα αυτά απαιτούν σημαντική αύξηση στις διαθέσιμες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet και είναι αλήθεια ότι η βιομηχανία επενδύει τεράστια ποσά για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και το στήσιμο νέων δικτύων. Παρόλα αυτά, μια ομάδα ερευνητών από τρία πανεπιστήμια της Αυστραλίας (Monash, RMIT, Swinburne) κατάφερε να πιάσει τις μεγαλύτερες ταχύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στις υπάρχουσες υποδομές χάριν σε μια νέα τεχνοτροπία.

Στο paper που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές περιγράφουν πως κατάφεραν να πετύχουν ταχύτητα 44.2 Tbps (terabits per second) τόσο στο εργαστήριο, όσο και σε πραγματικό δίκτυο στη Μελβούρνη, χρησιμοποιώντας απλά μια κλασική οπτική ίνα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι μάλλον περίπλοκες, αλλά η ουσία είναι ότι αντικατέστησαν την τυπική δέσμη των περίπου 80 lasers που βρίσκουμε σε μια οπτική ίνα με μια ειδική συσκευή που ονομάζουν “κρυσταλλικό microcomb”. Η τελευταία δημιουργεί πολύ καθαρές και ισότιμες γραμμές συχνοτήτων σε ένα μικροσκοπικό φωτονικό chip, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί στις υπάρχουσες υποδομές οπτικών ινών.

Για να καταλάβουμε πόσο υψηλή είναι η ταχύτητα που έπιασαν, τα 44.2 Tbps (αναλογούν σε 5,525 TB/s), τη στιγμή που η μέση ταχύτητα στις ΗΠΑ είναι 50.2 Mbps, άρα σχεδόν 1 εκατομμύριο φορές πιο αργή από αυτήν των ερευνητών! Δεν περιμένουμε ότι θα δούμε τέτοιες ταχύτητες σύντομα για εμπορική χρήση, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξέλιξης επάνω στις υπάρχουσες υποδομές.

[via]

Loading