Πρόστιμο ρεκόρ €4.3 δισ. από την ΕΕ στη Google για μονοπωλιακές πρακτικές στο Android OS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πράξη τις εξαγγελίες της για επιβολή προστίμου στη Google, ανακοινώνοντας πριν από λίγο την ποινή - ρεκόρ ύψους €4.3 δισ.! Η ΕΕ είχε κατηγορήσει τη Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και μονοπώλιο επειδή επιβάλει στους κατασκευαστές την προεγκατάσταση των εφαρμογών-υπηρεσιών της στις συσκευές Android.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η Google παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού με τρεις τρόπους:

  1. Απαιτεί την προεγκατάσταση του Google Search και του Chrome browser στις συσκευές Android.
  2. Πληρώνει τους κατασκευαστές και τους παρόχους τηλεπικοινωνιών για να εγκαθιστούν αποκλειστικά την εφαρμογή Google Search.
  3. Αποτρέπει στους κατασκευαστές να πωλούν συσκευές με εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android που δεν έχουν λάβει την έγκριση της.

Σαν παράδειγμα, η επίτροπος Margrethe Vestager αναφέρει ότι η Google απέτρεψε πολλούς κατασκευαστές από την κατασκευή και πώληση Amazon Fire TVs και άλλων συσκευών με λειτουργικό σύστημα FireOS. Δηλώνει, επίσης, ότι η Google έχει κάθε δικαίωμα να θέτει τις τεχνικές προδιαγραφές για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του οικοσυστήματος της, αλλά αυτές οι προδιαγραφές δεν μπορούν να μετατρέπονται σε προπέτασμα καπνού για να αποτρέπουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών οικοσυστημάτων Android.

Να σημειωθεί ότι η Google έχει στη διάθεση της 90 ημέρες για να προσβάλει την απόφαση της ΕΕ, ενώ έχει ήδη τοποθετηθεί για το ζήτημα με το παρακάτω σχόλιο:

“Το λειτουργικό Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες. To ακμάζον οικοσύστημα, η καινοτομία και η μείωση των τιμών αποτελούν κλασικά χαρακτηριστικά του ισχυρού ανταγωνισμού. Σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”

[Commission]

Loading