EURO 2024: Πρεμιέρα σήμερα και πόλεμος από την UEFA κατά των πειρατικών links

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου UEFA καταπολεμά τις πειρατικές ζωντανές μεταδόσεις του EURO 2024, πριν καν ξεκινήσουν. Οι ενέργειες επιβολής δείχνουν ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή. Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ προσθέτει υποστήριξη, διευκρινίζοντας ότι οι επευφημίες των νόμιμων θεατών "σημαίνουν περισσότερα" από εκείνες των πειρατών.

Η UEFA είναι ο διεθνής οργανισμός που διέπει το ποδόσφαιρο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως μέρος της FIFA, ο οργανισμός κατέχει τα δικαιώματα πολλών σημαντικών διοργανώσεων και τουρνουά, συμπεριλαμβανομένου του Champions League και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Αυτές οι διοργανώσεις αποφέρουν δισεκατομμύρια ευρώ σε ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα και με τέτοιου είδους ποσά να διακυβεύονται, η UEFA είναι λογικό να παρακολουθεί στενά την πειρατεία. Η δουλειά αυτή έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκη, τώρα που η μη εξουσιοδοτημένη ζωντανή μετάδοση μέσω streaming γνωρίζει μεγάλη άνθηση.

Με το τουρνουά EURO 2024 να ξεκινά σήμερα στη Γερμανία, ο οργανισμός και οι εταίροι του για την καταπολέμηση της πειρατείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Έχουν τεθεί σε λειτουργία συστήματα για τον εντοπισμό και το κλείσιμο πειρατικών ροών μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα παρακολουθούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό.

Η UEFA δεν είναι ο μόνος οργανισμός που προετοιμάζεται για το μεγάλο τουρνουά- οι πειρατές σχεδιάζουν επίσης εκ των προτέρων. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετές ιστοσελίδες τοποθέτησαν εικονικά πρότυπα για τους επερχόμενους αγώνες του EURO 2024.

Αυτά τα placeholders λαμβάνονται και ευρετηριάζονται από τις μηχανές αναζήτησης. Ως αποτέλεσμα, οι πειρατικές ιστοσελίδες είναι εύκολα ανακτήσιμες όταν έρθει η ημέρα των αγώνων. Δηλαδή, αν αυτές οι σελίδες είναι ακόμα στις μηχανές αναζήτησης μέχρι τότε.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων Lumen, ο εταίρος της UEFA κατά της πειρατείας "Friend MTS" ζήτησε από τη μηχανή αναζήτησης να αφαιρέσει χιλιάδες "πειρατικούς" συνδέσμους ζωντανής μετάδοσης την περασμένη εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει συνδέσμους για αγώνες του EURO 2024 που δεν είναι καν "ζωντανά" ακόμα.

Η παρακάτω κινεζική ιστοσελίδα, για παράδειγμα, ετοίμασε μια ξεχωριστή σελίδα για τις επερχόμενες ζωντανές μεταδόσεις του Euro 2024. Αφού η Friend MTS επισήμανε τη διεύθυνση URL σε σχετική ειδοποίηση κατάργησης, η Google την αφαίρεσε αμέσως. Το ίδιο ισχύει και για άλλα πειρατικά placeholders "EURO 2024".

Η Google έχει αφαιρέσει τους περισσότερους από αυτούς τους συνδέσμους από το ευρετήριο αναζήτησής της. Παρόλο που τεχνικά δεν υπάρχει ακόμη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, η Google πιθανώς θεωρεί λογικό να υποθέσει ότι οι σύνδεσμοι προς πειρατικές ροές θα εμφανιστούν εκεί τελικά, όπως διαφημίζεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αιτήματα της UEFA είναι μάλλον ευρύτατα. Για παράδειγμα, μία από τις διαγραφές του EURO 2024 παραθέτει μια σελίδα από το Leisu.com που δεν αναφέρεται σε live streams. Αντ' αυτού, μοιάζει περισσότερο με μια σελίδα με live score. Σύμφωνα με την ίδια την ιστοσελίδα της, η Leisu Sports είναι ο επίσημος "προμηθευτής δεδομένων πνευματικών δικαιωμάτων" της Κινεζικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. 

Δεν γνωρίζουμε αν η Google εξέτασε λεπτομερώς το θέμα, αλλά η εταιρεία αφαίρεσε τη διεύθυνση URL leisu.com από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Τούτου λεχθέντος, η Google δεν αφαιρεί απλώς κάθε σύνδεσμο που υποβάλλεται.

Αφού εξετάσαμε περισσότερα αιτήματα κατάργησης της UEFA από αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων φιλικών αγώνων που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε πολλές "κεντρικές σελίδες" πειρατικών ιστοσελίδων streaming να αναφέρονται. Η Google φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτική όταν πρόκειται για τόσο ευρεία αιτήματα. Για παράδειγμα, το 123koora.com, το amzfutbol.com, το rojadirectenvivo.me και άλλα εξακολουθούν να ευρετηριάζονται από τη Google, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται σε αιτήματα κατάργησης.

Είναι σαφές ότι η UEFA θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι οι αδειοδοτημένες μεταδόσεις προστατεύονται κατάλληλα. Στο παρελθόν είχε στείλει επίσης εκ των προτέρων προειδοποιήσεις απευθείας στους ιδιοκτήτες πειρατικών ιστοσελίδων, αλλά αυτή τη φορά δεν έχουμε ακούσει παρόμοιες αναφορές.

Ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται για το πρωτάθλημα του πιο δημοφιλούς αθλήματος της ηπείρου, η UEFA έλαβε κάποια έμμεση υποστήριξη από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χθες, το EUIPO έθεσε στο επίκεντρο της προσοχής του τα ανησυχητικά ποσοστά πειρατείας στη ροή αθλητικών μεταδόσεων στην ΕΕ. Το δελτίο Τύπου αναμασά ως επί το πλείστον ήδη δημοσιευμένες εκθέσεις, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα κύρια μέσα ενημέρωσης να το αναλάβουν.

"Σύμφωνα με τα στοιχεία του EUIPO, εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ έχουν πρόσβαση ή μεταδίδουν αθλητικό περιεχόμενο από παράνομες διαδικτυακές πηγές, ενώ ο ψεύτικος αθλητικός εξοπλισμός κοστίζει στους κατασκευαστές 850 εκατομμύρια ευρώ ετησίως", έγραψε το EUIPO.



Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί αν η υπενθύμιση της τεράστιας δημοτικότητας των πειρατικών ζωντανών ροών λειτουργεί στην πραγματικότητα ως διαφήμιση για το ευρύ κοινό, αντί για αποτρεπτικό παράγοντα. Εξάλλου, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι "προειδοποιήσεις" δημοτικότητας μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Ωστόσο, οι προθέσεις της EUIPO είναι σαφείς. Θέλει οι οπαδοί να "παίξουν τίμια" και να χρησιμοποιήσουν νόμιμες επιλογές προβολής, καθώς οι πειρατικές "επευφημίες" δεν αποδίδουν.

[EUIPO]

Loading