Στείλε το όνομα σου στο Διάστημα με το Europa Clipper της NASA

Μετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων, μιας και το αρχικό πλάνο ήταν να ξεκινήσει η αποστολή το 2020, η NASA μπαίνει στην τελική ευθεία για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Europa Clipper. Το τελευταίο θα ταξιδέψει μέχρι την Ευρώπη (δορυφόρο του πλανήτη Δία), θα τεθεί σε τροχιά και θα χρησιμοποιήσει τα όργανα του για να μελετήσει τον ωκεανό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου, τους πάγους και την ατμόσφαιρα προκειμένου να διαπιστώσει ένα μπορεί τελικά να υποστηρίξει μορφές ζωής.

Η κατασκευή και η παραμετροποίηση του Europa Clipper τελειοποιείται στις εγκαταστάσεις JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Kennedy Space Center στην Florida με σκοπό να εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2024. Αν όλα πάνε καλά, το διαστημικό σκάφος θα ταξιδέψει 2.6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μέχρι την Ευρώπη, θα φτάσει το 2030 και στη συνέχεια θα καλύψει επιπλέον 800 εκατ. χιλιόμετρα πραγματοποιώντας 50 κοντινά περάσματα για να μελετήσει τον δορυφόρο του Δία.

nasa-message-in-a-bottle.jpg

Με αφορμή αυτήν την αποστολή, η NASA δίνει σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να δει το όνομα του να ταξιδεύει παρέα με το Europa Clipper. Πρόκειται για την καμπάνια Message in a Bottle στην οποία μπορεί να συμμετέχει ο καθένας δηλώνοντας απλά το ονοματεπώνυμο του και στη συνέχεια οι μηχανικοί της NASA θα το χαράξουν σε ένα μικροτσιπ. Κάθε γραμμή που χαράσσεται έχει πάχος μικρότερο από το 1/1000 της ανθρώπινης τρίχας (περίπου 75nm) και μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περισσότερα από 700.000 ονόματα. Η καμπάνια Message in a Bottle ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2023, γι’ αυτό αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή από εδώ.

Αφότου ολοκληρωθεί η καμπάνια, το microchip με τα ονόματα θα ενσωματωθεί σε μια μεταλλική πλακέτα που θα έχει χαραγμένο το ποίημα “In Praise of Mystery” της Laureate Ada Limón και θα τοποθετηθεί με τη σειρά της στην εξωτερική πλευρά του διαστημικού σκάφους Europa Clipper.

Loading