Europol: Επιτακτική η ανάγκη τεχνολογίας που θα εντοπίζει αποτελεσματικά τα deepfakes
Η διαρκής εξέλιξη των deepfakes ανησυχεί ιδιαίτερα τη Europol, διότι μπορούν να ξεγελάσουν πολύ κόσμο για τη διασπορά ψευδών - παραπλανητικών ειδήσεων, αλλά και να αμαυρώσουν καριέρες και προσωπικότητες (βλ. πορνογραφία). Γι’ αυτόν τον λόγο, δημοσίευσε από κοινού με τις UNICRI (United Nations Interregional Research Institute on Justice and Crime) και Trend Micro μια νέα αναφορά που έχει ως σκοπό να πιέσει τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ προκειμένου να αναλάβουν δράση και να αναπτύξουν μηχανισμούς αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων τόσο για τα deepfakes, όσο και για την Τεχνητή Νοημοσύνη γενικότερα.
Η αναφορά προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τεχνολογία ικανή να εντοπίσει τα deepfakes με υψηλή αποτελεσματικότητα και γι’ αυτό οι επιτήδειοι έχουν το πάνω χέρι στην παρούσα φάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 35.000 αλγορίθμους που δοκίμασε η Facebook στη δική της έρευνα, ο κορυφαίος σε απόδοση έπιασε μόλις το 65% στην αναγνώριση των deepfakes, ένα ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό για να σταματήσει την επερχόμενη “καταιγίδα” από deepfakes τα επόμενα χρόνια.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εξειδικευμένη τεχνολογική λύση που να εντοπίζει όλους τους τύπους των deepfakes με αποτελεσματικότητα και ουσιαστικά βασιζόμαστε καθαρά στον ανθρώπινο έλεγχο από τους moderators.
Σύμφωνα με τη Europol, για να καταλάβουμε εάν κάποιο υλικό είναι deepfake θα πρέπει να κοιτάξουμε για περίεργους φωτισμούς ή σκιές, να παρατηρήσουμε εξωτερικούς θορύβους σε videos εσωτερικού χώρου, απότομες αλλαγές στο φόντο, περίεργες κινήσεις (ή ακινησία) των βλεφάρων στους ομιλητές, ασύγχρονη κίνηση των χειλιών σε σύγκριση με τον ήχο, διαφορές στον τόνο του δέρματος συγκρίνοντας το πρόσωπο με το υπόλοιπο σώμα κλπ.
Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτούς τους τρόπους δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο το υλικό των deepfakes που δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, ενώ είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα εργασία για τους moderators. Είναι επικακτική η ανάγκη για την εξεύρεση λύσης και μένει να δούμε τις κινήσεις της ΕΕ (και όχι μόνο) μετά την έκκληση της Europol.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.
[Europol]