EVA: Το ρομπότ που αντιγράφει και τους μορφασμούς του συνομιλητή του

Οι προβλέψεις των μηχανικών υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα καταλαμβάνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων στο εγγύτερο μέλλον, κατέχοντας έναν από τους σημαντικότερους ρόλους για την φροντίδα των ηλικιωμένων και την παροχή εργασίας. Ωστόσο, η επικοινωνία των ανθρώπων και η θεμελίωση της εμπιστοσύνης μεταξύ τους βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εκφραστική συμπεριφορά – κίνηση, στάση σώματος, μορφασμοί κ.ο.κ – καθώς κατά αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η αυθεντικότητα των χαρακτήρων και των συναισθημάτων τους.

Οι μηχανικοί στο Creative Machines Lab του Columbia Engineering εργάζονται σχεδόν μισή δεκαετία για να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που ονομάζεται EVA. Η EVA είναι ένα νέο αυτόνομο ρομπότ που θα μπορεί να ανταποκριθεί στους ανθρώπους, σχηματίζοντας εκφράσεις στο πρόσωπό της.

Κατά την παρατήρηση των ρομπότ στην ανθρώπινη εργασία προέκυψε ότι όταν τα ρομπότ φορούσαν καπέλα και ρούχα γίνονταν πιο προσιτά από τους ανθρώπους. Εκ των υστέρων, λοιπόν, έγινε αντιληπτό ότι αν τα ρομπότ, εκτός των άλλων, μπορούσαν να εκφραστούν όπως οι άνθρωποι, αυτό θα επέφερε μεγαλειώδη αποτελέσματα.

eva-robot.jpg

Η αρμόδια ομάδα κατασκευής της EVA υποστήριξε ότι ήταν ιδιαίτερη πρόκληση να σχεδιάσουν ένα σύστημα τόσο μικρό που να χωράει στο ανθρώπινο κρανίο και να είναι αρκετά λειτουργικό ώστε να παράγει μία αλληλουχία εκφράσεων. Η ομάδα χρησιμοποίησε τρισδιάστατη εκτύπωση για τον σχεδιασμό του συστήματος και εν συνεχεία προχώρησε με τον προγραμματισμό της τεχνητής νοημοσύνης για την «καθοδήγηση» των κινήσεων του προσώπου.

Η EVA χρησιμοποιεί τη διαδικασία εκμάθησης, όπου μέσω αλγορίθμων ανιχνεύει τις εκφράσεις των κοντινών ανθρώπινων προσώπων και τις αντικατοπτρίζει ενώ συγχρόνως μαθαίνει νέες ανθρώπινες εκφράσεις, παρακολουθώντας βίντεο.

Ωστόσο, η ομάδα παραδέχεται ότι η EVA αποτελεί ένα εργαστηριακό πείραμα και απαιτείται πολλή δουλειά μέχρι να κατορθώσει να μιμηθεί όλους τους περίπλοκους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading