up_icon
ESET Watches Security

Έξυπνα ρολόγια για παιδιά; Τι προσφέρουν και πώς θα επιλέξετε την τέλεια συσκευή

05 Νοεμβρίου 2021 Techgear Team

Έξυπνα ρολόγια για παιδιά; Τι προσφέρουν και πώς θα επιλέξετε την τέλεια συσκευή

"Πάρε με όταν φτάσεις!". Μια φράση που πιθανότατα κάθε παιδί ακούει από τους γονείς του, και μάλιστα πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα - ανεξάρτητα από το αν πηγαίνει στο σχολείο, σε ένα φιλικό σπίτι ή για μια επίσκεψη στη γιαγιά. Οι γονείς προσπαθούν όλο και περισσότερο να ξέρουν τις κινήσεις και τη θέση των παιδιών τους και για αυτό πολλοί αγοράζουν στα παιδιά τους ένα έξυπνο ρολόι. Πώς όμως θα επιλέξετε την κατάλληλη συσκευή;

Τα παιδικά smartwatches (έξυπνα ρολόγια) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους κύκλους των γονιών. Και δεν είναι παράξενο. Γιατί τα έξυπνα ρολόγια, όπως άλλωστε και άλλες έξυπνες συσκευές, μπορούν να γλιτώσουν τις μαμάδες και τους μπαμπάδες από πολλές σκοτούρες, αφού χάρη σε αυτά μπορούν να ξέρουν που βρίσκονται τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή ή ακόμη και να επικοινωνούν μαζί τους.

"Όμως δεν είναι όλες οι συσκευές που εντοπίζουν τη θέση των παιδιών μια καλή επιλογή – και για αυτό θα πρέπει σίγουρα να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας", λέει ο Amer Owaida, αρθρογράφος σε θέματα ασφάλειας στην παγκόσμια εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET.

Τι θα πρέπει να προσέξετε; Σύμφωνα με τον Owaida της ESET αυτά είναι τα απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πιο ασφαλές και εύχρηστο προϊόν.

1. Κάντε πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς

Οι αξιολογήσεις των χρηστών μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι αξιόπιστη. Αναζητήστε online το όνομα της μάρκας, ακόμη και το όνομα του μοντέλου, και προσθέστε στη μηχανή αναζήτησης τις λέξεις "ευπάθεια ασφαλείας" ή παρόμοιους συνδυασμούς λέξεων για να δείτε ποια χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνονται.

2. Ελέγξτε ποια είναι στάση του κατασκευαστή σε θέματα κυβερνοασφάλειας

Είναι κρυπτογραφημένη η επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή του κατασκευαστή Εάν όχι, αποφύγετε την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Τα έξυπνα ρολόγια συνδέονται με διακομιστές. Αν δεν είναι κατάλληλα προστατευμένα, μπορεί να αποτελέσουν τον ευκολότερο τρόπο για τους χάκερ παραβιάσουν τη συσκευή και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το παιδί σας: από το πού βρίσκεται εκείνη τη στιγμή και πώς το λένε, μέχρι αριθμούς τηλεφώνου και συνομιλίες. "Αυτό θα μπορούσε ακούσια να θέσει τα παιδιά σας σε κίνδυνο αντί να τα κρατήσει ασφαλή", λέει ο Owaida. Επιπλέον, λόγω ορισμένων τρωτών σημείων ασφαλείας, οι κυβερνοεγκληματίες μπορεί να είναι σε θέση ακόμα και να επικοινωνήσουν με το παιδί σας!

Το 2019, το Ινστιτούτο AV-TEST ανακάλυψε ότι μια κινέζικη εταιρία που κατασκευάζει το έξυπνο ρολόι SMA-WATCH-M2, εξέθεσε τα δεδομένα περισσότερων από 5.000 παιδιών παγκοσμίως, καθώς δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στην ασφάλεια των διακομιστών. Έτσι, τα έξυπνα ρολόγια μετατράπηκαν σε δυνητικές συσκευές παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που διέρρευσαν, οι χάκερς μπορούσαν να εντοπίσουν τις καθημερινές συνήθειες μιας 10χρονης Άννας από τη Γερμανία, όπως τη θέση GPS του παιδιού, καθώς και της διεύθυνσής του αλλά και των διαδρομών που κάνει. "Οι μαζικές φτηνές συσκευές IoT κινεζικής κατασκευής δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα ασφάλειας ή προστασίας της ιδιωτικής ζωής στον τομέα της πληροφορικής", προειδοποιεί ο Maik Morgenstern της AV-TEST.

Μεταξύ άλλων, οι διακομιστές του κατασκευαστή δεν ήταν κρυπτογραφημένοι και η διαδικτυάκη επικοινωνία ήταν επισφαλής. Παρ' όλα αυτά, δεν επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση. Νωρίτερα το ίδιο έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε την ανάκληση του έξυπνου ρολογιού Safe-KID-One, πάλι λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των παιδιών.

Μια άλλη καλή πρακτική είναι να διαβάσετε προσεκτικά τις πολιτικές απορρήτου στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη μάρκα και την εταιρεία.

3. Ψάξτε για τρωτά σημεία ασφαλείας

Υπήρξαν παραβιάσεις δεδομένων που σχετίζονται με το προϊόν ή την εταιρεία; Έχει αντιμετωπίσει η μάρκα που θα αγοράσετε κάποια θέματα ασφαλείας; Εάν ναι, πώς συμπεριφέρθηκε ο κατασκευαστής; Βρέθηκε λύση σε αυτά τα προβλήματα; Και αν ναι, πόσο γρήγορα;

Εάν η εταιρεία αντέδρασε σωστά και με διαφάνεια, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα τρωτά σημεία ασφαλείας είναι ένα συχνό φαινόμενο, όμως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής είναι έτοιμος να αντιδράσει άμεσα. Επίσης, ελέγξτε αν το λογισμικό μπορεί να ενημερωθεί και, αν ναι, αν ο κατασκευαστής προχωρά συχνά σε τέτοιες ενημερώσεις. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε προτιμήστε ένα άλλο προϊόν ή μια άλλη μάρκα.

4. Η μάρκα μετράει

Μην αγοράζετε συσκευές από άγνωστους κατασκευαστές εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς διασφαλίζουν τα δεδομένα σας ή πού τα μεταφορτώνουν. Η εξοικονόμηση στην τιμή αγοράς μιας συσκευής μπορεί να έχει αργότερα μεγαλύτερο κόστος, όπως η κλοπή των δεδομένων σας.

5. Θυμηθείτε να εγκαθιστάτε τις ενημερώσεις στη συσκευή

Όχι μόνο ο κατασκευαστής, αλλά και εσείς ως γονιός θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά το firmware στην τελευταία δυνατή έκδοση. Όταν κυκλοφορούν επιδιορθώσεις, να τις εγκαταστήσετε αμέσως, καθώς συνήθως ο ρόλος τους είναι να κάνουν τη συσκευή σας πιο ασφαλή. Αν δεν το κάνετε, οι χάκερ θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές σας - κάτι που θα μπορούσατε να είχατε αποτρέψει αν είχατε εγκαταστήσει την ενημέρωση που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.

6. Αποφασίστε ποιες λειτουργίες χρειάζεστε

Θέλετε να επικοινωνείτε μέσω του έξυπνου ρολογιού ή να πραγματοποιείτε βιντεοκλήσεις ή τηλεφωνικές κλήσεις με το παιδί σας; Τότε αναζητήστε μια συσκευή με ενσωματωμένη κάμερα, ηχείο ή μικρόφωνο. Ή, μήπως το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα έξυπνο ρολόι με μια απλή λειτουργία SOS που, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το παιδί θα μπορεί να επικοινωνεί με κάποιον από έναν προκαθορισμένο κατάλογο επαφών; Και πόσο σημαντικό είναι το geofencing για εσάς; Πρόκειται για τη λειτουργία που σας ενημερώνει όταν το παιδί εγκαταλείπει μια συγκεκριμένη περιοχή.

Πριν επενδύσετε σε ένα έξυπνο ρολόι, σκεφτείτε ποια είναι τα επίπεδα ελέγχου που θέλετε να έχετε. Υπάρχουν μοντέλα που σας επιτρέπουν να ακούτε ακόμη και τις συνομιλίες των παιδιών σας και τους γύρω ήχους. Τέτοιες λειτουργίες μπορεί να είναι χρήσιμες σε περίπτωση που το παιδί σας αρχίσει να επικοινωνεί με κάποιον ξένο. Ορισμένα ρολόγια περιλαμβάνουν επίσης παιχνίδια και εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερες λειτουργίες έχει το έξυπνο ρολόι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του να είναι μικρότερη. Ορισμένα μοντέλα πρέπει να φορτίζονται σχεδόν κάθε μέρα, ενώ άλλα διαρκούν για εβδομάδες.

Ανεξάρτητα από το πόσο πλούσια σε λειτουργίες είναι μια συσκευή που αποφασίζετε να αγοράσετε, να έχετε πάντα κατά νου ότι όσο περισσότερες λειτουργίες προσφέρει η συσκευή, τόσο περισσότερα είναι τα πιθανά σημεία επαφής για τους χάκερ. Εάν επιλέξετε ένα έξυπνο ρολόι προηγμένης τεχνολογίας, βεβαιωθείτε ότι είναι και κατάλληλα προστατευμένο.

Συνολικά, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη βοήθεια, αν επιλέξει κάποιος με σωστά κριτήρια. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στην έρευνα και δεν συμβιβαστείτε απλώς με τη φθηνότερη επιλογή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες τα έξυπνα ρολόγια να γίνουν ο καλύτερος φίλος σας και ο καλύτερο φίλος των παιδιών σας. Όπου κι αν πάνε.

Για όσους από εσάς θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα “παιδί και ασφάλεια στο Internet” μπορείτε να επισκεφτείτε το site saferkidsonline της ESET.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

Πέντε λόγοι για να μην κατεβάζετε πειρατικά παιχνίδια

11 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά σχεδόν 11% και να φτάσουν σχεδόν τα 209 δισ. δολάρια! «Όταν υπάρχει ένας τομέας που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, τέτοια ...

Πώς να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο με ασφάλεια: 6 απειλές, 12 βήματα

05 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Η πύλη μας στον ψηφιακό κόσμο είναι οι λεγόμενοι web browsers (προγράμματα περιήγησης ιστού). Κάθε μέρα, περνάμε ατελείωτες ώρες σε αυτούς και ακριβώς για αυτό θεωρούνται πολύτιμος στόχος για τους ...

VPN: Το χρειάζεσαι; Απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις

21 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Η απόλαυση της ζωής στον ψηφιακό κόσμο έχει και το τίμημά της: την ιδιωτικότητά μας. Κάθε ιστοσελίδα που επισκεπτόμαστε, το πού βρισκόμαστε, το πόσα ξοδεύουμε και με ποιες κάρτες πληρώνουμε - αυτές είναι μόνο ...

5 τρόποι με τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες κλέβουν στοιχεία πιστωτικών καρτών

13 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Το κυβερνοέγκλημα είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σε ιστοσελίδες στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), κρυμμένοι από τις αρχές επιβολής του νόμου αλλά και από την ...

Γιατί δεν πρέπει να αναρτάτε φωτογραφίες παιδιών στο διαδίκτυο

06 Ιουλίου 2022 Techgear Team

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα έχουν το μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα στην ιστορία. Σύμφωνα με έκθεση του Επιτρόπου Παιδιών για την Αγγλία που δημοσιεύθηκε το 2018, ένας μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο ...

Δέκα λόγοι που πέφτουμε θύματα απάτης

24 Μαΐου 2022 Techgear Team

Μερικά πράγματα είναι αυτονόητα: το διαδίκτυο έχει φέρει επανάσταση στη ζωή μας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, μαθαίνουμε, διασκεδάζουμε και αλληλοεπιδρούμε. Τα οφέλη του δικτυωμένου κόσμου μας...

Οι πιο συνηθισμένες απάτες στο LinkedIn και τι να προσέξεις

19 Μαΐου 2022 Techgear Team

Το κυνήγι για μια θέση εργασίας είναι σκληρή δουλειά, ένα είδος πλήρους απασχόλησης από μόνο του. Χρειάζεται συγκέντρωση και υπομονή για να ψάχνετε τη μία αγγελία μετά την άλλη και να συμπληρώνετε ατελείωτες ...

Πώς να καταλάβετε αν κάποιος σας κατασκοπεύει μέσα από την κάμερα της συσκευής σας

29 Απριλίου 2022 Techgear Team

Στα πλαίσια της ψηφιακής μας ζωής, καθόμαστε όλο και περισσότερο μπροστά σε μια οθόνη, είτε πρόκειται για φορητό υπολογιστή, είτε για smartphone είτε για άλλη συσκευή. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι καθόμαστε επίσης...

HermeticWiper: Νέο κακόβουλο λογισμικό διαγραφής δεδομένων χτυπάει την Ουκρανία

24 Φεβρουαρίου 2022 Techgear Team

Όπως διαπίστωσε το τμήμα έρευνας της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, αρκετοί οργανισμοί στην Ουκρανία έχουν πληγεί από κυβερνοεπίθεση που περιλάμβανε νέο κακόβουλο λογισμικό διαγραφής δεδομένων ...

Πώς να καταλάβετε αν έχουν χακάρει το κινητό σας

24 Φεβρουαρίου 2022 Techgear Team

Μήπως η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο; Ή μήπως φαίνεται να καταναλώνετε περισσότερα δεδομένα παρόλο που οι συνήθειες περιήγησής σας στο Internet δεν έχουν αλλάξει; Ίσως να ...

Loader
techgear_icon