up_icon
ESET Watches Security

Έξυπνα ρολόγια για παιδιά; Τι προσφέρουν και πώς θα επιλέξετε την τέλεια συσκευή

05 Νοεμβρίου 2021 Techgear Team

Έξυπνα ρολόγια για παιδιά; Τι προσφέρουν και πώς θα επιλέξετε την τέλεια συσκευή

"Πάρε με όταν φτάσεις!". Μια φράση που πιθανότατα κάθε παιδί ακούει από τους γονείς του, και μάλιστα πολλές φορές μέσα στην ίδια ημέρα - ανεξάρτητα από το αν πηγαίνει στο σχολείο, σε ένα φιλικό σπίτι ή για μια επίσκεψη στη γιαγιά. Οι γονείς προσπαθούν όλο και περισσότερο να ξέρουν τις κινήσεις και τη θέση των παιδιών τους και για αυτό πολλοί αγοράζουν στα παιδιά τους ένα έξυπνο ρολόι. Πώς όμως θα επιλέξετε την κατάλληλη συσκευή;

Τα παιδικά smartwatches (έξυπνα ρολόγια) γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους κύκλους των γονιών. Και δεν είναι παράξενο. Γιατί τα έξυπνα ρολόγια, όπως άλλωστε και άλλες έξυπνες συσκευές, μπορούν να γλιτώσουν τις μαμάδες και τους μπαμπάδες από πολλές σκοτούρες, αφού χάρη σε αυτά μπορούν να ξέρουν που βρίσκονται τα παιδιά τους ανά πάσα στιγμή ή ακόμη και να επικοινωνούν μαζί τους.

"Όμως δεν είναι όλες οι συσκευές που εντοπίζουν τη θέση των παιδιών μια καλή επιλογή – και για αυτό θα πρέπει σίγουρα να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας", λέει ο Amer Owaida, αρθρογράφος σε θέματα ασφάλειας στην παγκόσμια εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET.

Τι θα πρέπει να προσέξετε; Σύμφωνα με τον Owaida της ESET αυτά είναι τα απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το πιο ασφαλές και εύχρηστο προϊόν.

1. Κάντε πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς

Οι αξιολογήσεις των χρηστών μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι αξιόπιστη. Αναζητήστε online το όνομα της μάρκας, ακόμη και το όνομα του μοντέλου, και προσθέστε στη μηχανή αναζήτησης τις λέξεις "ευπάθεια ασφαλείας" ή παρόμοιους συνδυασμούς λέξεων για να δείτε ποια χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνονται.

2. Ελέγξτε ποια είναι στάση του κατασκευαστή σε θέματα κυβερνοασφάλειας

Είναι κρυπτογραφημένη η επικοινωνία μεταξύ της συσκευής και του διακομιστή του κατασκευαστή Εάν όχι, αποφύγετε την αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος.

Τα έξυπνα ρολόγια συνδέονται με διακομιστές. Αν δεν είναι κατάλληλα προστατευμένα, μπορεί να αποτελέσουν τον ευκολότερο τρόπο για τους χάκερ παραβιάσουν τη συσκευή και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το παιδί σας: από το πού βρίσκεται εκείνη τη στιγμή και πώς το λένε, μέχρι αριθμούς τηλεφώνου και συνομιλίες. "Αυτό θα μπορούσε ακούσια να θέσει τα παιδιά σας σε κίνδυνο αντί να τα κρατήσει ασφαλή", λέει ο Owaida. Επιπλέον, λόγω ορισμένων τρωτών σημείων ασφαλείας, οι κυβερνοεγκληματίες μπορεί να είναι σε θέση ακόμα και να επικοινωνήσουν με το παιδί σας!

Το 2019, το Ινστιτούτο AV-TEST ανακάλυψε ότι μια κινέζικη εταιρία που κατασκευάζει το έξυπνο ρολόι SMA-WATCH-M2, εξέθεσε τα δεδομένα περισσότερων από 5.000 παιδιών παγκοσμίως, καθώς δεν έδωσε την πρέπουσα προσοχή στην ασφάλεια των διακομιστών. Έτσι, τα έξυπνα ρολόγια μετατράπηκαν σε δυνητικές συσκευές παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που διέρρευσαν, οι χάκερς μπορούσαν να εντοπίσουν τις καθημερινές συνήθειες μιας 10χρονης Άννας από τη Γερμανία, όπως τη θέση GPS του παιδιού, καθώς και της διεύθυνσής του αλλά και των διαδρομών που κάνει. "Οι μαζικές φτηνές συσκευές IoT κινεζικής κατασκευής δεν πληρούν τα βασικά πρότυπα ασφάλειας ή προστασίας της ιδιωτικής ζωής στον τομέα της πληροφορικής", προειδοποιεί ο Maik Morgenstern της AV-TEST.

Μεταξύ άλλων, οι διακομιστές του κατασκευαστή δεν ήταν κρυπτογραφημένοι και η διαδικτυάκη επικοινωνία ήταν επισφαλής. Παρ' όλα αυτά, δεν επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση. Νωρίτερα το ίδιο έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε την ανάκληση του έξυπνου ρολογιού Safe-KID-One, πάλι λόγω ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των παιδιών.

Μια άλλη καλή πρακτική είναι να διαβάσετε προσεκτικά τις πολιτικές απορρήτου στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή και να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τη μάρκα και την εταιρεία.

3. Ψάξτε για τρωτά σημεία ασφαλείας

Υπήρξαν παραβιάσεις δεδομένων που σχετίζονται με το προϊόν ή την εταιρεία; Έχει αντιμετωπίσει η μάρκα που θα αγοράσετε κάποια θέματα ασφαλείας; Εάν ναι, πώς συμπεριφέρθηκε ο κατασκευαστής; Βρέθηκε λύση σε αυτά τα προβλήματα; Και αν ναι, πόσο γρήγορα;

Εάν η εταιρεία αντέδρασε σωστά και με διαφάνεια, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Τα τρωτά σημεία ασφαλείας είναι ένα συχνό φαινόμενο, όμως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής είναι έτοιμος να αντιδράσει άμεσα. Επίσης, ελέγξτε αν το λογισμικό μπορεί να ενημερωθεί και, αν ναι, αν ο κατασκευαστής προχωρά συχνά σε τέτοιες ενημερώσεις. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε προτιμήστε ένα άλλο προϊόν ή μια άλλη μάρκα.

4. Η μάρκα μετράει

Μην αγοράζετε συσκευές από άγνωστους κατασκευαστές εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς διασφαλίζουν τα δεδομένα σας ή πού τα μεταφορτώνουν. Η εξοικονόμηση στην τιμή αγοράς μιας συσκευής μπορεί να έχει αργότερα μεγαλύτερο κόστος, όπως η κλοπή των δεδομένων σας.

5. Θυμηθείτε να εγκαθιστάτε τις ενημερώσεις στη συσκευή

Όχι μόνο ο κατασκευαστής, αλλά και εσείς ως γονιός θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά το firmware στην τελευταία δυνατή έκδοση. Όταν κυκλοφορούν επιδιορθώσεις, να τις εγκαταστήσετε αμέσως, καθώς συνήθως ο ρόλος τους είναι να κάνουν τη συσκευή σας πιο ασφαλή. Αν δεν το κάνετε, οι χάκερ θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συσκευές σας - κάτι που θα μπορούσατε να είχατε αποτρέψει αν είχατε εγκαταστήσει την ενημέρωση που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα.

6. Αποφασίστε ποιες λειτουργίες χρειάζεστε

Θέλετε να επικοινωνείτε μέσω του έξυπνου ρολογιού ή να πραγματοποιείτε βιντεοκλήσεις ή τηλεφωνικές κλήσεις με το παιδί σας; Τότε αναζητήστε μια συσκευή με ενσωματωμένη κάμερα, ηχείο ή μικρόφωνο. Ή, μήπως το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα έξυπνο ρολόι με μια απλή λειτουργία SOS που, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το παιδί θα μπορεί να επικοινωνεί με κάποιον από έναν προκαθορισμένο κατάλογο επαφών; Και πόσο σημαντικό είναι το geofencing για εσάς; Πρόκειται για τη λειτουργία που σας ενημερώνει όταν το παιδί εγκαταλείπει μια συγκεκριμένη περιοχή.

Πριν επενδύσετε σε ένα έξυπνο ρολόι, σκεφτείτε ποια είναι τα επίπεδα ελέγχου που θέλετε να έχετε. Υπάρχουν μοντέλα που σας επιτρέπουν να ακούτε ακόμη και τις συνομιλίες των παιδιών σας και τους γύρω ήχους. Τέτοιες λειτουργίες μπορεί να είναι χρήσιμες σε περίπτωση που το παιδί σας αρχίσει να επικοινωνεί με κάποιον ξένο. Ορισμένα ρολόγια περιλαμβάνουν επίσης παιχνίδια και εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερες λειτουργίες έχει το έξυπνο ρολόι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του να είναι μικρότερη. Ορισμένα μοντέλα πρέπει να φορτίζονται σχεδόν κάθε μέρα, ενώ άλλα διαρκούν για εβδομάδες.

Ανεξάρτητα από το πόσο πλούσια σε λειτουργίες είναι μια συσκευή που αποφασίζετε να αγοράσετε, να έχετε πάντα κατά νου ότι όσο περισσότερες λειτουργίες προσφέρει η συσκευή, τόσο περισσότερα είναι τα πιθανά σημεία επαφής για τους χάκερ. Εάν επιλέξετε ένα έξυπνο ρολόι προηγμένης τεχνολογίας, βεβαιωθείτε ότι είναι και κατάλληλα προστατευμένο.

Συνολικά, τα έξυπνα ρολόγια μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη βοήθεια, αν επιλέξει κάποιος με σωστά κριτήρια. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσετε στην έρευνα και δεν συμβιβαστείτε απλώς με τη φθηνότερη επιλογή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες τα έξυπνα ρολόγια να γίνουν ο καλύτερος φίλος σας και ο καλύτερο φίλος των παιδιών σας. Όπου κι αν πάνε.

Για όσους από εσάς θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα “παιδί και ασφάλεια στο Internet” μπορείτε να επισκεφτείτε το site saferkidsonline της ESET.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

Οι τάσεις στην κυβερνοασφάλεια το 2023: Προστατεύοντας την υβριδική ζωή μας

19 Δεκεμβρίου 2022 Techgear Team

Οι προβλέψεις της ESET για τις τάσεις στην ψηφιακή ασφάλεια το 2023 υποδεικνύουν ότι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά στο διαδίκτυο, οι οποίες εκφράζονται τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας...

10 πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας από τις ηλεκτρονικές σας συσκευές

13 Δεκεμβρίου 2022 Techgear Team

Πέρυσι τέτοια εποχή, ελάχιστοι από εμάς ανησυχούσαμε για το πόση ενέργεια καταναλώναμε. Ακόμα λιγότεροι πιθανώς είμασταν όσοι μπήκαμε στον κόπο να ελέγξουμε το ποσό που ξοδεύαμε για ενέργεια ετησίως. Όμως, ...

Απάτες με δόλωμα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Προσοχή σε ψεύτικες κληρώσεις, πλαστά εισιτήρια και άλλα κόλπα

17 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ είναι έτοιμο να ξεκινήσει! Από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της φετινής χρονιάς θα προσελκύσει εκατοντάδες ...

Sextortion : Τι είναι και πώς να προστατέψετε τους έφηβους από το σεξουαλικό εκβιασμό

08 Νοεμβρίου 2022 Techgear Team

Ο ψηφιακός κόσμος έχει προσφέρει στους νέους αμέτρητες ευκαιρίες που οι γονείς τους δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Βοήθησε τα παιδιά να μείνουν σε επαφή μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα που ο ...

Η ψηφιακή ασφάλεια και οι διαφορετικές γενιές

21 Οκτωβρίου 2022 Techgear Team

Η αντίληψη ότι μόνο οι νέοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το Internet έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Το γεγονός είναι ένα: ο διαδικτυακός κόσμος, μας έχει απορροφήσει όλους. Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά με τον ...

Τι είναι το doxing και πώς να προστατευτείτε;

30 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 αποκάλυψε ότι το 19% των ερωτηθέντων ήταν θύματα doxing (ή αλλιώς, doxxing), μιας πρακτικής κατά την οποία άτομα με κακές προθέσεις δημοσιεύουν, συνήθως στο...

7 βήματα για να «καθαρίσετε» το ψηφιακό σας αποτύπωμα από το Διαδίκτυο

09 Σεπτεμβρίου 2022 Techgear Team

Έχετε «γκουγκλάρει» ποτέ τον εαυτό σας; Μπορεί να ακούγεται παράξενο, λέει ο André Lameiras από την παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ...

Τα 10 βήματα για την ασφάλεια του νέου σας υπολογιστή

23 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Με το Windows 11 στο επίκεντρο των ειδήσεων για όλους τους σωστούς λόγους, αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσετε σε έναν νέο υπολογιστή για την οικογένεια ή το γραφείο στο σπίτι. «Όμως ...

Πέντε λόγοι για να μην κατεβάζετε πειρατικά παιχνίδια

11 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά σχεδόν 11% και να φτάσουν σχεδόν τα 209 δισ. δολάρια! «Όταν υπάρχει ένας τομέας που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, τέτοια ...

Πώς να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο με ασφάλεια: 6 απειλές, 12 βήματα

05 Αυγούστου 2022 Techgear Team

Η πύλη μας στον ψηφιακό κόσμο είναι οι λεγόμενοι web browsers (προγράμματα περιήγησης ιστού). Κάθε μέρα, περνάμε ατελείωτες ώρες σε αυτούς και ακριβώς για αυτό θεωρούνται πολύτιμος στόχος για τους ...

Loader
please wait
techgear_icon