Facebook: Κατεβάζει μαζικά λογαριασμούς που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για τον εμβολιασμό

Τον περασμένο Μάρτιο, το Center for Countering Digital Hate (CCDH) δημοσίευσε μία έκθεση που συνδέει περισσότερα από τα 2/3 της παραπληροφόρησης των εμβολίων στο διαδίκτυο με 12 άτομα. Αυτό το στατιστικό έχει αναφερθεί ευρέως έκτοτε από νομοθέτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολλούς άλλους, ως απόδειξη ότι η Facebook απέτυχε να ελέγξει τα ψέματα σχετικά με τα εμβόλια της COVID-19.

Από πλευράς της, η Facebook αναφέρει ότι έχει καταργήσει περισσότερους από 36 λογαριασμούς, ομάδες και σελίδες που σχετίζονται με αυτές τις πηγές παραπληροφόρησης. Η εταιρεία λέει ότι έχει λάβει άλλες ενέργειες για να κάνει λιγότερο ορατό το περιεχόμενο αυτών των ατόμων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Facebook:

Έχουμε επιβάλει ποινές σε περίπου δώδεκα επιπλέον σελίδες, ομάδες ή λογαριασμούς που συνδέονται με αυτά τα 12 άτομα, όπως η μετακίνηση των δημοσιεύσεών τους χαμηλότερα στο News Feed, ώστε λιγότεροι άνθρωποι να τις βλέπουν ή να μην τις προτείνουν σε άλλους.
Εφαρμόσαμε κυρώσεις σε ορισμένους τομείς ιστότοπού τους, έτσι ώστε τυχόν αναρτήσεις, να μετακινούνται χαμηλότερα στο News Feed. Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι λογαριασμοί που σχετίζονται με την ομάδα παραμένουν στο διαδίκτυο, κάτι που σύμφωνα με το Facebook συμβαίνει επειδή είναι ανενεργοί, δεν δημοσιεύουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους κανόνες ή έχουν μοιραστεί μόνο μια μικρή ποσότητα αυτού του περιεχομένου

Η Facebook έχει αμφισβητήσει την έκθεση, τη μεθοδολογία και το συμπέρασμά του CCDH από την πρώτη δημοσίευσή του. Ωστόσο, η έκθεση αποτέλεσε πονοκέφαλο για την εταιρεία. Συνολικά, η εταιρεία έχει καταργήσει περίπου 3.000 ομάδες, σελίδες και λογαριασμούς για παραβίαση των κανόνων της κατά της COVID-19 και της παραπληροφόρησης των εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας - αν και η εταιρεία δεν έχει ακόμη μοιραστεί στατιστικά στοιχεία για το πόσο συχνά προβάλλεται αυτού του είδους η παραπληροφόρηση.

O CEO της CCDH, Imran Ahmed δήλωσε:

Η Facebook έχει παρεξηγήσει την έρευνα του CCDH και του Anti-Vax Watch, ενώ συνεχίζει να αποκρύπτει τα δεδομένα που δείχνουν πόσοι από τους χρήστες της έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί τον δισταγμό των εμβολίων. Το CCDH και το Anti-Vax Watch εξακολουθούν να είναι πλήρως διαφανή σχετικά με τις μεθοδολογίες τους, οι οποίες βασίζονται σε δημόσια διαθέσιμα εργαλεία για την παρακολούθηση της προσέγγισης του κοινού και του περιεχομένου

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading