Facebook: Κινδυνεύει με πρόστιμο έως $500 δισ. λόγω Instagram

Νέοι μπελάδες για τη Facebook, καθώς βρίσκεται για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με ομαδική αγωγή λόγω μιας ακόμη περίεργης πρακτικής στην εφαρμογή - υπηρεσία Instagram.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι το Instagram περιλαμβάνει ένα εργαλείο επισήμανσης προσώπων (face-tagging) που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για να δημιουργήσει ένα “πρότυπο” και στη συνέχεια το αποθηκεύει στη βάση δεδομένων της υπηρεσίας. Η πολιτική Ορθής Χρήσης του Instagram αναφέρει ρητά ότι ακολουθεί αυτήν την πρακτική, παρόλα αυτά, στην αγωγή αναφέρεται ότι το εργαλείο σαρώνει αυτόματα τα πρόσωπα ανθρώπων που εμφανίζονται σε φωτογραφίες άλλων χρηστών ακόμη και αν δεν έχουν οι ίδιοι λογαριασμό στο Instagram. Άρα, δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους για την αποθήκευση των βιομετρικών δεδομένων τους.

Η πρακτική αυτή παραβιάζει νομοθεσία της πολιτείας του Illinois, η οποία απαγορεύει στις εταιρείες να συλλέγουν βιομετρικά δεδομένα χρηστών εν αγνοία τους ή χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Η Facebook συλλέγει τα βιομετρικά στοιχεία των χρηστών του Instagram και στη συνέχεια τα εκμεταλλεύεται για να ενισχύσει τον αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου σε όλα τα άλλα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού δικτύου Facebook, ενώ μοιράζεται αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες με διάφορους. Η Facebook ακολουθεί αυτήν την πρακτική χωρίς να παρέχει καμία ενημέρωση που να καλύπτει τη νομοθεσία του Illinois.

Η Stephanie Otway, εκπρόσωπος της Facebook, δήλωσε στο Business Insider ότι “η αγωγή είναι απολύτως αβάσιμη, διότι το Instagram δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου”.

Να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο μήνα η Facebook προσφέρθηκε να πληρώσει αποζημίωση $650 εκατ. για να κλείσει μια παρόμοια υπόθεση και πάλι στο Illinois σχετικά με το εργαλείο face-tagging του Facebook. Η νέα αγωγή καλύπτει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες του Instagram και δεδομένου ότι οι αποζημίωσεις κυμαίνονται από $1000 έως $5000 για κάθε παραβίαση, το πρόστιμο στη Facebook μπορεί να φτάσει έως και τα $500 δισ.!

Για να δούμε πως θα εξελιχθεί και αυτή η ιστορία.

[via]

Loading