Facebook: Μπλόκαρε ακαδημαϊκούς που διερευνούσαν την διαφάνεια των διαφημίσεων και τα fake news
H Facebook απέκλεισε τους προσωπικούς λογαριασμούς των ακαδημαϊκών που ερεύνησαν τη διαφάνεια των διαφημίσεων και τη διάδοση παραπληροφόρησης στο κοινωνικό δίκτυο. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι η ομάδα παραβίασε τον όρο υπηρεσίας της, διαγράφοντας δεδομένα χρηστών χωρίς άδεια. Οι ακαδημαϊκοί όμως αναφέρουν ότι αποσιωπώνται για την αποκάλυψη προβλημάτων στην πλατφόρμα του Facebook.
Οι αναφερόμενοι ερευνητές ήταν μέρος ενός έργου που δημιουργήθηκε για να εξετάσει την προέλευση και τη διάδοση των πολιτικών διαφημίσεων στο Facebook. Όπως έχει αναφέρει και σε δημόσια ανάρτηση της, η ομάδα στοχεύει να ανακαλύψει ποιος πληρώνει για τις πολιτικές διαφημίσεις και πώς στοχοποιούνται.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα plug-in που ονομάζεται Ad Observer, το οποίο συλλέγει αυτόματα δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές διαφημίσεις που προβάλλονται στους χρήστες. To plug-in δεν συλλέγει πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος των χρηστών, του αριθμού αναγνώρισης Facebook ή της λίστας φίλων.
Τα δεδομένα που συλλέγονται από το Ad Observer διατίθενται στη συνέχεια δημοσίως σε ερευνητές και δημοσιογράφους που χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να αποκαλύψουν τάσεις και προβλήματα στην πλατφόρμα του Facebook. Οι ιστορίες που προκύπτουν παρουσιάζουν την αποτυχία του Facebook να αποκαλύψει ποιος πληρώνει για κάποιες πολιτικές διαφημίσεις.
Η Laura Edelson, ερευνητής που συμμετέχει στο έργο και της οποίας ο προσωπικός λογαριασμός αποκλείστηκε από το Facebook, επεσήμανε ότι η εταιρεία επιθυμεί να τερματίσει τον ανεξάρτητο έλεγχο της πλατφόρμας της.
Η Facebook υποστηρίζει ότι απέκλεισε τους ερευνητές επειδή παραβίασαν τους όρους υπηρεσίας του κοινωνικού δικτύου και ότι το plug-in Ad Observer «συνέλεξε δεδομένα σχετικά με τους χρήστες του Facebook που δεν εγκατέστησαν ή δεν συναινούν στη συλλογή».
H εταιρεία τόνισε τώρα ότι απαιτείται να αποκλειστούν οι ερευνητές της Νέας Υόρκης σύμφωνα με τις προβλεπόμενες οδηγίες, καθώς και να απενεργοποιηθεί η σχετική σελίδα και η πρόσβαση τους στην πλατφόρμα. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί απορρήτου διαφωνούν με αυτό. Ο Jonathan Mayer, καθηγητής στο Princeton University που ερευνά την τεχνολογία και το δίκαιο, δήλωσε στο Twitter ότι «το νομικό επιχείρημα του Facebook είναι ψεύτικο».
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
[via]