Σοβαρότατη κατηγορία εναντίον της Google για υποκλοπές μέσω Gmail και Street View!

google_wiretap

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η Google ισχυρίστηκε (προς υπεράσπιση της πολιτικής της) ότι οι χρήστες της υπηρεσίας Gmail δεν θα πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση για ιδιωτικότητα των μηνυμάτων τους, και τώρα ο κολοσσός καλείται να απαντήσει σε ακόμα βαρύτερες κατηγορίες, αφού έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον της μετά από μακροχρόνια συλλογή στοιχείων. Η κατηγορία: Υποκλοπή.

Συγκεκριμένα, δύο ομοσπονδιακοί δικαστές εξέτασαν διάφορες αγωγές εναντίον της Google σχετικά με την παράνομη συλλογή προσωπικών δεδομένων τα τελευταία χρόνια μέσα από τις υπηρεσίες Gmail και Street View, και αποφάσισαν να σχηματίσουν δύο διαφορετικά κατηγορητήρια εναντίον της με κοινό γνώμονα τις υποκλοπές προς όφελος της.

Η είδηση έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου η Google προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις "αγνές προθέσεις" της, δηλαδή ότι συλλέγει δεδομένα με απόλυτη ασφάλεια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών της χωρίς να τα μοιράζεται με τρίτους (...), αλλά μια τόσο σοβαρή κατηγορία μπορεί να αλλάξει όσα ισχύουν γενικότερα για τις υπηρεσίες email και όχι μόνο για το Gmail.

wallpaper-the-law-1600

Η υπόθεση της υπηρεσίας Gmail αφορά την αυτόματη σάρωση των μηνυμάτων για την προσαρμογή των διαφημίσεων με βάση το περιεχόμενο, τις προτιμήσεις και τη δραστηριότητα του χρήστη, και εμπλέκει ακόμα και αυτούς που δεν είναι χρήστες της υπηρεσίας αλλά τα μηνύματα τους παραλαμβάνονται από χρήστη Gmail. Αυτού του είδους η "σάρωση" θεωρείται ότι καταπατά τη νομοθεσία για τις υποκλοπές τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες,

"Η Google χρησιμοποιεί την υπηρεσία Gmail για το δικό της μυστικό σύστημα συλλογής δεδομένων (data mining), το οποίο υποκλέπτει, αποθηκεύει και χρησιμοποιεί τις ιδιωτικές σκέψεις και ιδέες εκατομμυρίων ανυποψίαστων Αμερικανών που ανταλλάσσουν emails μέσω Gmail"

Η Google με τη σειρά της ισχυρίζεται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ενοχοποίησης μιας κλασικής επιχειρηματικής πρακτικής, καθώς η "σάρωση" των μηνυμάτων γίνεται αυτόματα χωρίς καμία ανθρώπινη επίβλεψη και είναι η ίδια που καθορίζει ποια μηνύματα είναι κακόβουλα, αλλά και για την κατηγοριοποίηση τους σε φακέλους. Άλλωστε, αναφέρεται ξεκάθαρα στους Όρους Χρήσης της υπηρεσίας με τους οποίους πρέπει να συμφωνήσει ο χρήστης προτού εγγραφεί.

Την εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναλάβει η δικαστής Koh, η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή στη Silicon Valley για τη διαμάχη Samsung - Apple με τις πληροφορίες να λένε ότι "δε μασάει" από ονόματα και κολοσσούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θεωρεί αξιόλογη τη δικαιολογία της Google:

"Η υποτιθέμενη υποκλοπή του περιεχομένου των emails από τη Google γίνεται κατά κύριο λόγο για τη δημιουργία προφίλ χρήστη (χωρίς την άδεια του) και την παροχή στοχευμένης διαφήμισης. Τίποτε από αυτά δεν έχει σχέση με τη διαβίβαση των emails. Αν αποδεχτούμε και τη θεωρία της Google ότι οι χρήστες της υπηρεσίας Gmail αποδέχονται σιωπηρά αυτή την υποκλοπή, τότε τι γίνεται με τα μηνύματα χρηστών που δεν είναι μέλη της υπηρεσίας;"

Η υπεράσπιση της Google αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την στάση της κ. Koh και εξετάζουν τις επιλογές τους. Πάντως, ισχυρίζονται ότι η αυτόματη σάρωση παρέχει στους χρήστες της υπηρεσίας Gmail προστασία απέναντι σε spam μηνύματα και χρήσιμες λειτουργίες όπως το Priority Inbox.

Η υπόθεση έχει πολύ μέλλον και όπως προείπαμε, η τελική απόφαση ίσως αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας όλων των υπηρεσιών email. Εσείς τι πιστεύετε; Αξίζει να ελέγχουν τα δεδομένα μας για παροχή καλύτερων υπηρεσιών ή μήπως όλα γίνονται αποκλειστικά για τη δική τους τσέπη;

Loading