Google: Επιστολή προς στην ΕΕ από ανταγωνιστές για αθέμιτο ανταγωνισμό

Οι περιπέτειες της Google στην Ευρώπη δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ, καθώς εκτός από το κυνηγητό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχονται να κάνουν την ζωή της δύσκολη και οι εταιρείες που έχουν έδρα την γηραιά ήπειρο. Συγκεκριμένα, μια ομάδα 43 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις συγκρίσεις τιμών κατέθεσαν αίτημα προς την επικεφαλής της ΕΕ, Margrethe Vestager, όπου ισχυρίζονται πως η Google δεν συμμορφώθηκε ποτέ με τις οδηγίες περί δίκαιου ανταγωνισμού παρά το γεγονός ότι της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους €2.4 δισ. το 2017.

Η ιστοσελίδα The Register έχει στα χέρια της την επιστολή, αλλά δεν έχει την άδεια να την δημοσιεύσει αυτούσια, ωστόσο, μας δίνει μια γεύση από το περιεχόμενο στην παράγραφο που ακολουθεί:

Έχοντας υποφέρει από πρώτο χέρι την αδυναμία της Google να εξασφαλίσει δίκαιη αντιμετώπιση στα γενικά αποτελέσματα αναζήτησης, ζητούμε να ληφθούν νέα μέτρα κατά της εταιρείας που θα έπρεπε να ισχύουν από το 2017.

Η Google είχε δεχτεί το πρόστιμο των €2.4 δισ. το 2017 λόγω της συμπεριφοράς της σχετικά με το Google Shopping, δηλαδή την δική της πλατφόρμα σύγκρισης τιμών. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ είχαν αποφανθεί τότε πως η Google προωθεί την δική της πλατφόρμα σύγκρισης και υποβαθμίζει σκόπιμα τους ανταγωνιστές στα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως για παράδειγμα τις υπηρεσίες Idealo, Kelkoo και PriceRunner.

Η έκκληση των 43 εταιρειών σχετίζεται άμεσα και με το περίφημο Digital Markets Act (DMA) που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2023 και μένει να δούμε αν η ΕΕ σκοπεύει να ρίξει νέο πρόστιμο κατά της Google.

[via]

Loading