Google Umoja: Το νέο καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέσει την Αφρική με την Αυστραλία
Η Google ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σε μια νέα διαδρομή οπτικών ινών με την ονομασία Umoja, η οποία θα συνδέει για πρώτη φορά την Αφρική απευθείας με την Αυστραλία. Η διαδρομή θα συνδέσει επίσης αρκετές αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, η Ουγκάντα, η Ρουάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και η Νότια Αφρική, προσθέτοντας ανθεκτικότητα και πλεονασμό στη συνδεσιμότητα.
Ο γίγαντας της αναζήτησης δήλωσε ότι Umoja σημαίνει ενότητα στα σουαχίλι, μια από τις σημαντικότερες γλώσσες της Αφρικής. Το όνομα είναι ταιριαστό, καθώς θα συνδέει αρκετές αφρικανικές χώρες αλλά και την Αυστραλία. Η Google σημείωσε επίσης ότι η καθιέρωση μιας νέας διαδρομής είναι σημαντική για την ανθεκτικότητα, ειδικά σε μια περιοχή που έχει βιώσει διακοπές με μεγάλο αντίκτυπο.
Σχολιάζοντας την είδηση, η Α.Ε. Dr. William S. Ruto, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κένυας, δήλωσε:
.Είμαι ευτυχής που καλωσορίζω την επένδυση της Google στην ψηφιακή συνδεσιμότητα, που σηματοδοτεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Κένυα, την Αφρική και την Αυστραλία. Η νέα διηπειρωτική διαδρομή οπτικών ινών θα ενισχύσει σημαντικά την παγκόσμια και περιφερειακή ψηφιακή υποδομή μας. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του πλεονασμού και της ανθεκτικότητας της συνδεσιμότητας της περιοχής μας με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως υπό το πρίσμα των πρόσφατων διαταραχών που προκλήθηκαν από περικοπές στα υποθαλάσσια καλώδια. Ενισχύοντας την ψηφιακή μας ραχοκοκαλιά, όχι μόνο βελτιώνουμε την αξιοπιστία αλλά και ανοίγουμε το δρόμο για αυξημένη ψηφιακή ένταξη, καινοτομία και οικονομικές ευκαιρίες για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις μας.
Εκτός από την ανακοίνωση της υποδομής, η Google πρόκειται να συνεργαστεί με το Υπουργείο Πληροφοριακών Επικοινωνιών και Ψηφιακής Οικονομίας της Κένυας για την ενίσχυση των κοινών προσπαθειών σε τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η αυξανόμενη καινοτομία με βάση τα δεδομένα, η ψηφιακή αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνικά οφέλη.
Ένα μέτρο κυβερνοασφάλειας που ήδη εξετάζεται είναι το Google Cloud Cybershield, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην προστασία της πλατφόρμας eCitizen του Υπουργείου Μετανάστευσης και Υπηρεσιών Πολιτών.
Η Google δεν έχει πει ακριβώς πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί αυτό το καλώδιο, αλλά αναφέρθηκε σε μια δέσμευση ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανέλαβε το 2021 και δήλωσε ότι ελπίζει να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση μέχρι το 2026, γεγονός που υποδηλώνει ότι το καλώδιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τότε.
[Google]