Hope: Επιτυχημένη η εκτόξευση για την πρώτη διαστημική αποστολή των ΗΑΕ
Με λίγες ήμερες καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε τελικά η εκτόξευση της αποστολής Hope, της πρώτης από Αραβική χώρα με σκοπό την παρατήρηση των μεταβολών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη ανάλογα με την εποχή. Το διαστημικό σκάφος Hope εκτοξεύθηκε με τη βοήθεια πυραύλου Mitsubishi H-IIA από το Tanegashima Space Center (Ιαπωνία) και θα ταξιδέψει για τους επόμενους 7 μήνες έως ότου τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη.
Το διαστημικό σκάφος Hope ζυγίζει 1.5 τόνο μαζί με τα καύσιμα του και έχει μήκος μικρότερο από 3 μέτρα, επομένως, έχετε στο μυαλό κάτι σαν ένα μικρό SUV. Διαθέτει τρία φτερά με ηλιακά panels για τη φόρτιση των μπαταριών του, με τη συνολική ισχύ των τελευταίων να μη ξεπερνά τα μόλις 477 Watt.
Το Hope θα συλλέξει δεδομένα από την ανώτερη και την κατώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη Άρη και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ η διαφορά του από άλλες αποστολές βρίσκεται στο γεγονός πως θα “κοιτάζει” από μεγαλύτερη απόσταση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να έχουμε μια ευρύτερη εικόνα αυτών των μεταβολών.
Η χρονική στιγμή για την εκτόξευση μελετήθηκε εκτενέστατα από την ομάδα επιστημόνων των ΗΑΕ, καθώς αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα μικρό παράθυρο όπου η Γη και ο Άρης έρχονται στη μικρότερη δυνατή απόσταση, κάτι που συμβαίνει κάθε 26 μήνες. Ένας από τους στόχους των ΗΑΕ είναι να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από τη σύσταση τους ως κράτος (Δεκέμβριος 2021) έχοντας πετύχει στην αποστολή Hope για να εμπνεύσουν τη νεολαία της χώρας.
Όπως δήλωσε ο πρέσβης των ΗΑΕ στις ΗΠΑ, κ. Yousef Al Otaiba,
Πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης απέδωσαν αποτέλεσμα. Χάριν στις προσπάθειες της ομάδας, το πρώτο διαστημικό σκάφος των ΗΑΕ, το οποίο πριν από 6 χρόνια ήταν απλά μια ιδέα, ταξιδεύει τώρα στο Διάστημα με προορισμό έναν άλλο πλανήτη. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, αλλά είναι μόνο η αρχή.
Είναι εξίσου σημαντικό να σημειώσουμε πως το διαστημικό σκάφος Hope ήταν αρχικά να κατασκευαστεί εξοκλήρου από την ομάδα των ΗΑΕ, η οποία είχε μόλις 6 χρόνια στη διάθεση της για να τα καταφέρει (ώστε να προλάβουν την επέτειο), αλλά και ένα budget ύψους $200 εκατ.
Σύμφωνα με τον κ. Omran Sharaf, project manager της αποστολής,
Η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη μαζί μας: ήθελε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο για την διεκπεραίωση τέτοιων αποστολών. Επομένως, δεν ζήτησε κάτι ιδιαίτερα κοστοβόρο. Ήθελαν κάτι που θα μπορούσε να κατασκευαστεί σχετικά γρήγορα και θα είναι εφικτό να το μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο για να δείξουμε τη δική μας προσέγγιση σε τέτοιου είδους αποστολές.
Τελικά, αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια σημαντικών πανεπιστημίων από τις ΗΠΑ που είχαν την απαραίτητη εμπειρία για την κατασκευή των οργάνων και του εξοπλισμού για διαστημικά σκάφη αυτού του μεγέθους. Αυτή η συνεργασία επέτρεψε στην ομάδα των ΗΑΕ να πειραματιστεί περισσότερο επάνω σε ήδη γνωστά σχέδια διαστημικών σκαφών και να εκμεταλλευτεί δοκιμασμένες υποδομές.
Η αποστολή ξεκίνησε με επιτυχία, παρόλα αυτά, η συνολική επιτυχία της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και ο σημαντικότερος θα είναι αν θα καταφέρει το Hope να ρυθμίσει μόνο του την πορεία του και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει σε τροχιά μέσα στο αρκετά μικρό χρονικό παράθυρο που θα έχει στη διάθεση του. Από την προηγούμενη αναφορά μας στο project έχουμε τη δήλωση του κ. Pete Withnell που εκτιμά ότι είναι ισοδύναμο με το να πετύχει ένας τοξότης στόχο μεγέθους 21 χιλιοστών από απόσταση 1 χιλιομέτρου.
Η μεγαλύτερη δοκιμασία θα γίνει τον Φεβρουάριο όταν το Hope θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τους προωθητήρες του για 30 λεπτά με σκοπό να μπει σε τροχιά. Η κίνηση περιλαμβάνει την επιβράδυνση του διαστημικού σκάφους από ταχύτητα 121.000 kmh σε μόλις 18.000 kmh χωρίς καμία παρέμβαση από τη Γη, διότι το σήμα θα αργούσε πολύ να φτάσει στο διαστημικό σκάφος και θα ήταν αρκετά ριψοκίνδυνο.
Ό,τι και αν συμβεί, δεν παύει να είναι μια ιστορική στιγμή για τις Αραβικές χώρες και όχι μόνο.