Huawei Band 4: Ένα προσιτό fitness band για τον κάθε χρήστη

Τα wearables αποδεικνύονται πολύ ισχυρή κατηγορία για όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή fitness bands και smartwatches, γεγονός που αποδεικνύεται από τις τεράστιες πωλήσεις που σημειώνουν παγκοσμίως. Το μικρό κόστος, η άνοδος του fitness και φυσικά η λατρεία για τα gadgets και την τεχνολογία, έχουν οδηγήσει ακόμη και τους πιο “αδαείς” στην αγορά μιας τέτοιας συσκευής.

Ειδικά για την κατηγορία των fitness bands, τα νούμερα που καταγράφονται είναι πολύ εντυπωσιακά και ο ανταγωνισμός έχει εξαναγκάσει τρόπον τινά τις εταιρείες να μειώσουν κατά πολύ το κόστος με αποτέλεσμα ο καθένας να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μια τέτοια αγορά χωρίς πολλή σκέψη. Κάποτε ξεκίνησαν ως trackers χωρίς οθόνη που απαιτούσαν σύνδεση με το smartphone για να παρακολουθείς τη δραστηριότητα σου, αλλά πλέον μπορείς να κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου χωρίς να καίγεσαι ιδιαίτερα για την επικοινωνία με το smartphone, ενώ έχουν εμπλουτιστεί οι λειτουργίες χωρίς επιπτώσεις στο κόστος τους. Φυσικά, εάν θέλεις κάτι παραπάνω από αυτά που σου προσφέρει ένα fitness band θα πρέπει να στραφείς σε smartwatch και εκεί ανοίγει μια άλλη συζήτηση.

Μία από τις επιλογές που είναι διαθέσιμες στην αγορά αυτή την περίοδο με την τιμή του να μη ξεπερνά καν τα €40, είναι και το Huawei Band 4. Είχα τη δυνατότητα να το δοκιμάσω για αρκετό καιρό στην καθημερινότητα μου, επομένως, μπορούμε να ρίξουμε παρέα μια ματιά στις δυνατότητες του.

huawei-band-4-techgear-review-15.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το Huawei Band 4 έρχεται μεν με flat ορθογώνια οθόνη, αλλά έχει τοποθετηθεί επάνω της γυαλί 2.5D που της δίνει μια κυρτότητα στις πλευρές και είναι επικαλυμμένη με ελαιοφοβική επίστρωση. Το περίγραμμα της είναι βυθισμένο σε ένα λεπτό πλαστικό πλαίσιο με σκούρο γκρι χρώμα και στο κάτω μέρος υπάρχει ένα κουμπί για την εκτέλεση των διάφορων λειτουργιών επί της οθόνης.

Οι διαστάσεις του κύριου module χωρίς το λουράκι είναι 56 x 18.5 x 12.5mm και ζυγίζει μόλις 24gr. Στο πίσω μέρος βρίσκονται οι διάφοροι αισθητήρες για την παρακολούθηση της σωματικής δραστηριότητας, ενώ στις άκρες του module συνδέονται τα δύο μέρη από το πλαστικό λουράκι. Στη μία άκρη υπάρχει η υποδοχή για την άμεση σύνδεση του σε θύρα USB Type-A, απ ‘όπου γίνεται η φόρτιση. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του, καθώς δεν χρειάζεται ειδικός charging module και άλλο καλώδιο για να το φορτίσεις. Απλά βγάζεις το λουράκι και το συνδέεις όπως είναι για να φορτίσει.

Συνολικά η κατασκευή και το λουράκι είναι αδιάβροχα με αντοχή σε βάθος έως 50m, επομένως, δεν χρειάζεται να το βγάζεις από το χέρι σου όταν βρίσκεσαι στο ντουζ ή αν κολυμπάς.

Οθόνη

Σε μια μάλλον παράδοξη απόφαση, η Huawei επέλεξε να χρησιμοποιήσει panel αφής τεχνολογίας TFT αντί του OLED που τοποθετήθηκε στο Honor Band 5. Το μέγεθος είναι 0.96’’, η ανάλυση 80 x 160. Καλή φωτεινότητα και αναγνωσιμότητα από διάφορες γωνίες, με επιλογή από 5 διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας έτσι ώστε να είσαι καλυμμένος σε περιπτώσεις έντονης ηλιοφάνειας. Υπάρχει φυσικά η επιλογή να “ξυπνά” η οθόνη όταν σηκώνεις τον καρπό σου, διαφορετικά αρκεί ένα tap στο κουμπί της. Όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των fitness bands που παρέχουν αυτή τη λειτουργία, έτσι και στην περίπτωση του Huawei Band 4 θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές η οθόνη ανοίγει αυτόματα μόνη της με μια ανεπαίσθητη κίνηση του καρπού. Μικρό το κακό, διότι οι επιπτώσεις στην αυτονομία είναι ελάχιστες.

huawei-band-4-techgear-review-5.jpg

Αυτονομία

Μιας και ανέφερα την αυτονομία, η μπαταρία του Huawei Band 4 έχει χωρητικότητα 91mAh και σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρει 9 ημέρες με μια φόρτιση αν έχεις κλειστές τις λειτουργίες παρακολούθησης ύπνου (Huawei TruSleep), καρδιακού παλμού και ανενεργό το “ξύπνημα” της οθόνης με την κίνηση του καρπού. Στη δική μου δοκιμή, τα είχα μόνιμα ενεργοποιημένα όλα μαζί με τη λήψη ειδοποιήσεων για emails, Facebook Messenger και Google Hangouts, με αποτέλεσμα να χρειαστεί φόρτιση μετά από σχεδόν 6 ημέρες. Δεν το λες άσχημο, ειδικά από τη στιγμή που είναι εφικτό να το φορτίσεις οπουδήποτε υπάρχει υποδοχή USB χωρίς να κουβαλάς καλώδια ή φορτιστές.

Λειτουργίες

Σε ό,τι αφορά τις λειτουργίες, το Huawei Band 4 σου προσφέρει ό,τι θα περίμενες από ένα σύγχρονο fitness band. Παρακολούθηση ειδοποιήσεων και εισερχόμενων κλήσεων, καταγραφή σωματικής δραστηριότητας (βήματα, απόσταση, θερμίδες, καρδιακός παλμός, ύπνος), καιρό, δυνατότητα χρήσης του ως κλείστρο για να τραβάς φωτογραφίες από το smartphone, δυνατότητα ελέγχου αναπαραγωγής μουσικής, λειτουργία εύρεσης του τηλεφώνου και φυσικά πληθώρα από fitness modes για τρέξιμο σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ποδηλασία, κωπηλατικό, ελλειπτικό και ελεύθερη προπόνηση. Το παράξενο είναι, πάντως, ότι δεν περιλαμβάνει modes για κολύμβηση, παρά το γεγονός ότι είναι αδιάβροχο και αντέχει σε βάθος 50m.

Η διαχείριση είναι πανεύκολη ακόμα και για τον μη εξοικειωμένο χρήστη. Με swipe προς τα επάνω ή προς τα κάτω αλλάζεις την εφαρμογή, ενώ με swipe δεξιά πηγαίνεις στην προηγούμενη οθόνη. Πατώντας το κουμπί επιστρέφεις στην αρχική οθόνη.

huawei-band-4-techgear-review-8.jpg

Επίλογος

Σε γενικές γραμμές, το Huawei Band 4 είναι ένα προσιτό fitness band που προσφέρει βασικές λειτουργίες στον χρήστη. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι η δυνατότητα φόρτισης οπουδήποτε με τον τρόπο που ανέφερα προηγουμένως, η μεγάλη αυτονομία του και οι τεχνολογίες Huawei TruSeen 3.5 και Huawei TruSleep 3.0 για την ακριβή καταγραφή του καρδιακού παλμού και του ύπνου. Μια επιλογή χαμηλού κόστους που κάνει τη δουλειά του μια χαρά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι η ύπαρξη του….Honor Band 5, το οποίο κοστίζει €5 λιγότερο και μοιάζει ένα click ανώτερο λόγω της οθόνης OLED, των περισσότερων fitness modes και της τεχνολογίας μέτρησης του επιπέδου οξυγόνου στο αίμα.

Huawei Band 4 - Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Οθόνη 0.96’’ TFT (80 x 160)
  • Επεξεργαστής Apollo3
  • Μνήμη RAM 1MB
  • Αποθηκευτικός χώρος 32MB
  • Μπαταρία 91mAh (πλήρης φόρτιση σε 1.5 ώρα μέσω USB)
  • Αυτονομία: 7 ημέρες με ενεργό το Huawei TruSleep, την παρακολούθηση καρδιακού παλμού και ανενεργό το ξύπνημα όταν σηκώνεις τον καρπό σου
  • Αντοχή σε πίεση 5ATM
  • Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο 3 διευθύνσεων, υπερύθρων, καρδιακού παλμού
  • Bluetooth 4.2
  • Υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων Android 4.4+ και iOS 9.0+
  • Διαστάσεις 56 x 18.5 x 12.5mm
  • Βάρος 24gr
Loading