Ελεύθερη με "σκληρή" εγγύηση η CFO της Huawei και η απάντηση της Κίνας

CFO Huawei Bail
Jason Redmond/AFP/Getty Images

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη της Meng Wanzhou, CFO της Huawei, σε αεροδρόμιο του Καναδά μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο της British Columbia αποφάσισε να δεχτεί το αίτημα της να αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση. Το τίμημα είναι $10 εκατομμύρια καναδικά δολάρια και οι όροι περιλαμβάνουν την παραμονή της στην κομητεία, να δίνει αναφορά για τη θέση της, να παραδώσει το διαβατήριο της, να φορέσει συσκευή GPS tracking, να συμφωνήσει σε 24/7 παρακολούθηση, να πληρώσει για την ασφάλεια της, να διαμένει στο σπίτι που ανήκει στον σύζυγο της (Liu Xiaozong) στο Βανκούβερ και να παραμένει εκεί από τις 23:00 μέχρι τις 06:00. Σημειώστε, επίσης, ότι ο σύζυγος της υποσχέθηκε πως θα δώσει και ο ίδιος $1 εκατ. και τα δύο σπίτια του στο Βανκούβερ αξίας $14 εκατ.!

Η εισαγγελία προειδοποιεί ότι η κ. Meng είναι ύποπτη φυγής, καθώς έχει τη δυνατότητα να το πράξει λόγω της τεράστιας περιουσίας της και του γεγονότος ότι ο κύριος τόπος διαμονής της είναι η Κίνα, η οποία δεν έχει υπογράψει σύμφωνο έκδοσης ούτε με τον Καναδά, ούτε με τις ΗΠΑ. Ανησυχούν, επίσης, ότι ο σύζυγος της Liu θα μπορούσε να διαφύγει μαζί με την κ. Meng. Παρόλα αυτά, οι δικηγόροι της κατηγορουμένης τόνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί από μέρους της διότι θα ντρόπιαζε όχι μόνο την οικογένεια της (ως κόρη του ιδρυτή της Huawei), αλλά και ολόκληρη την Κίνα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει να μη δοθεί εγγύηση αποφυλάκισης για τη CFO της Huawei και ο πρόεδρος Donald Trump επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι θα παρέμβει στην υπόθεση μόνο εάν αυτό θα βοηθήσει να κλειστεί μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα ή εάν τεθούν ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Κρατήστε, πάντως, ότι και η Κίνα δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει ήδη απελάσει τον πρέσβη των ΗΠΑ, Terry Branstad, από το περασμένο Σαββατοκύριακο και προειδοποίησε τον Καναδά για πολύ σοβαρές συνέπειες εάν δεν απελευθερωθεί άμεσα η κ. Meng. Εξάλλου, είχε και μια απάντηση σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο μπλοκάροντας την πώληση των μοντέλων iPhone από το 6 έως το X στην Κίνα με αφορμή τη δικαστική διαμάχη της Apple με την Qualcomm.

Δεν θέλει και πολύ για να καταλάβει κανείς τι γίνεται...

[via]

Loading