Huawei: 13 κατηγορίες για οικονομικές απάτες και 10 για βιομηχανική κατασκοπεία στις ΗΠΑ

Από εχτές έχει γίνει γνωστή η είδηση ότι οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες κατά τις Huawei, αλλά περιμέναμε λίγο για να δούμε και την αντίδραση της κινέζικης εταιρείας.

Ξεκινώντας από το κατηγορητήριο, οι ΗΠΑ κατέθεσαν αγωγή που αφορά 10 υποθέσεις σχετικές με βιομηχανική κατασκοπεία και 13 για οικονομικές απάτες, παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν και ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς της Πολιτείας Ουάσινγκτον ισχυρίζονται ότι η Huawei έκλειψε βιομηχανικά μυστικά (βλ. το ρομπότ Tappy) του παρόχου τηλεπικοινωνιών T-Mobile και μάλιστα δωροδόκησε υπαλλήλους της τελευταίας για να τα πάρει στην κατοχή της. Από την άλλη, οι εισαγγελείς στο Brooklyn της Νέας Υόρκης δηλώνουν ότι η Huawei και δύο συνεργάτες της πραγματοποίησαν παράνομες συναλλαγές με το Ιράν.

Όλα τα παραπάνω (και κάμποσα ακόμα όπως τη σύλληψη της CFO και κόρης του ιδρυτή της Huawei, Meng Wanzhou) τα έχουμε δει ξεχωριστά και αναλυτικά τις προηγούμενες εβδομάδες, επομένως, τώρα απλά έχουμε την υποβολή του κατηγορητηρίου ως μια κλιμάκωση στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στη μέση, φυσικά, έχει βρεθεί η Huawei, η οποία για μια ακόμα φορά αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία δηλώνει απογοητευμένη με τις εξελίξεις και ενημερώνει το κοινό ότι έλαβε αρνητική απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όταν ζήτησε να συζητήσουν τις κατηγορίες και τη σύλληψη της Meng Wanzhou.

Η Huawei είναι απογοητευμένη έχοντας μάθει τις κατηγορίες που τις αναγγέλθηκαν σήμερα. Μετά τη σύλληψη της κ. Meng, η εταιρεία επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τις αρχές της Νέας Υόρκης, ωστόσο, το αίτημα της απορρίφθηκε χωρίς καμία εξήγηση.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για το ζήτημα της βιομηχανική κατασκοπείας, αυτό είχε τακτοποιηθεί στο παρελθόν όταν ένας δικαστής στο Seattle είχε αποφανθεί πως δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό ή κακόβουλο από μέρους μας.

Τόσο εμείς, όσο και οι θυγατρικές και συνεργαζόμενες εταιρείες αρνούμαστε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των ΗΠΑ. Επίσης, δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη πως η κ. Meng διέπραξε κάτι κακό και πιστεύουμε ότι τα δικαστήρια των ΗΠΑ θα φτάσουν τελικά στο ίδιο συμπέρασμα

Ο πόλεμος μαίνεται μεταξύ των δύο χωρών και γι' αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Κίνας μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση. Το αν αυτή θα καλύψει και τις κατηγορίες κατά της Huawei θα το δούμε στην πορεία.

Να σημειωθεί ότι ήδη βλέπουμε τις παρενέργειες του μπλοκαρίσματος της Huawei από τα δίκτυα αρκετών χωρών, όπως για παράδειγμα την αναστολή των εργασιών του παρόχου TPG στην Αυστραλία.

Χοντρά παιχνίδια...

[via]

Loading