up_icon
HUAWEI Software

Το λειτουργικό σύστημα της Huawei λανσάρεται μέσα στον Ιούνιο! [Update]

28 Μαΐου 2019 Christos Elpidis

Το λειτουργικό σύστημα της Huawei λανσάρεται μέσα στον Ιούνιο! [Update]

Οι φήμες για τη δημιουργία λειτουργικού συστήματος από τη Huawei ως εναλλακτική επιλογή αν τα πράγματα στράβωναν με το Android, είχαν πρωτοκυκλοφορήσει πριν από αρκετούς μήνες. Όπως ήταν φυσιολογικό, το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο λόγω των σοβαρών γεγονότων της περασμένης εβδομάδας και του μπλοκαρίσματος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σήμερα, όμως, έχουμε για πρώτη φορά επίσημη τοποθέτηση από υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei για το περίφημο HongMeng OS, μια ονομασία που πιθανότατα δεν θα είναι η τελική. Η αποκάλυψη έρχεται από την ιστοσελίδα TechRadar, η οποία συνομίλησε με τον επικεφαλής της Huawei για την αγορά της Μέσης Ανατολής, κ. Alaa Elshimy (Managing Director and Vice President of Huawei Enterprise Business Group Middle East).

Η Huawei γνώριζε ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή, γι' αυτό προετοιμαζόταν κατάλληλα. Το λειτουργικό σύστημα μας είναι έτοιμο από τον Ιανουάριο του 2018 και αποτελούσε πάντοτε το Plan B. Δεν θέλαμε ποτέ να φέρουμε το λειτουργικό σύστημα μας στην αγορά, διότι είχαμε μια δυνατή σχέση με τη Google και τις υπόλοιπες εταιρείες. Δεν θέλαμε ποτέ να χαλάσουμε αυτή τη σχέση. Τώρα, αναγκαζόμαστε να λανσάρουμε το δικό μας λειτουργικό σύστημα από τον επόμενο μήνα (σ.σ. Ιούνιος 2019!)

Αυτή η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με την αναφορά που είδαμε την περασμένη εβδομάδα από κινέζικα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή ότι το λειτουργικό σύστημα της Huawei απέχει πολύ από την ολοκλήρωση του. Επίσης, γνωρίζουμε ότι θα τεθεί σε ισχύ ο πλήρης αποκλεισμός της Huawei από τις ΗΠΑ στις 19 Αυγούστου, όταν θα εκπνεύσει η περίοδος χάριτος των 90 ημερών.

Σε ό,τι αφορά το HongMeng OS, ακούγεται ότι θα είναι συμβατό με κάθε είδους συσκευή (smartphones, tablets, τηλεοράσεις, αυτοκίνητα, smartwatches, wearables κλπ.) και θα υποστηρίζει τις εφαρμογές Android χωρίς να απαιτείται κάποια ειδική ρύθμιση. Ο κ. Elshimy προσθέτει ότι οι εφαρμογές Android θα είναι διαθέσιμες μέσα από το κατάστημα εφαρμογών Huawei AppGallery.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του για όλη την κατάσταση γενικότερα.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσουν το λειτουργικό σύστημα μας, ούτε την παραγωγή των chipsets μας, καθώς είμαστε αυτάρκεις από πολλές έννοιες. Έχουμε στη διάθεση μας όλα τα chipsets εκτός από αυτά της Intel για PCs και servers. Κάθε άλλος παίκτης στην αγορά χρησιμοποιεί τα chipsets της Qualcomm και είμαστε οι μοναδικοί με δικό μας chipset. Γι' αυτό, άλλωστε, μπορούμε να εξελισσόμαστε με τους δικούς μας ρυθμούς. Επιπλέον, ετοιμάζουμε έναν δικό μας ARM-based επεξεργαστή για να αντικαταστήσουμε αυτά της Intel και σύντομα θα λανσάρουμε δική μας database αντίστοιχη με αυτήν της Oracle.

Σχετικά με τον αποκλεισμό από τη Wi-Fi Alliance, ο κ. Elshimy δήλωσε τα εξής:

Κατά την άποψη μου, ο μεγαλύτερος χαμένος από αυτήν την υπόθεση είναι η Wi-Fi Alliance. Από την πλευρά της βιομηχανίας, το WiFi είναι ένα πρότυπο και είναι καλό να το ακολουθείς, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι μέλος του οργανισμού. Το ίδιο ισχύει και για τα Bluetooth και SD.

Άκρως ενδιαφέροντα τα παραπάνω και μένει να δούμε πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του HongMeng OS, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε.

Update: Η ιστοσελίδα TechRadar έλαβε ενημέρωση από τη Huawei ότι υπήρξε "κακή συνεννοήση" εσωτερικά και το HongMeng OS δεν θα λανσαριστεί τον Ιούνιο. Επίσης, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα το δούμε στα τέλη του 2019 στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο από το 2020.

[via]

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10 χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑ
techgear_icon