Η Huawei κατέθεσε αγωγή κατά των ΗΠΑ για το μπλοκάρισμα του εξοπλισμού της

Image via BullandBearMcGill

Η Huawei περνά στην αντεπίθεση και δικαιώνει τις φήμες των προηγούμενων ημερών που την ήθελαν να προχωρά σε αγωγή κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, η κινέζικη εταιρεία βασίζει τη θέση της στο γεγονός ότι είναι αντισυνταγματικό το μπλοκάρισμα των πωλήσεων του εξοπλισμού της σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και άλλες εταιρείες των ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της κατάθεσης αγωγής έγινε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά της Huawei στη Shenzhen, με τα στελέχη της εταιρείας να διαβάζουν τις δηλώσεις τους από τα αναδιπλούμενα Huawei Mate X που είχαν στα χέρια τους. Μια καλή ευκαιρία για προώθηση του προϊόντος... Η αγωγή κατατέθηκε στην πόλη Plano του Texas, δηλαδή στη βάση της Huawei στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον εξοπλισμό της Huawei για να κατασκοπεύει τα δίκτυα των ΗΠΑ και μάλιστα είχε παρέμβει στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ Huawei και AT&T το 2018 για το λανσάρισμα των συσκευών της πρώτης.

Η Huawei έχει αρνηθεί επανειλημμένως τις κατηγορίες και τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν έχει πράξει ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε έχει σκοπό να ανοίξει κερκόπορτες για την κυβέρνηση της Κίνας. Μάλιστα, στην αγωγή της εκφράζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στο εμπάργκο χωρίς να έχει εμφανίσει ούτε την παραμικρή απόδειξη πως η Huawei αποτελεί κίνδυνο.

Γι' αυτό, δηλώνει ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε αγωγή που εστιάζει στη διάταξη του νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ, μια διάταξη που απαγορεύει στις κυβερνητικές υπηρεσίες την αγορά εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ειδικά από τη Huawei και τη ZTE. Η τελευταία είχε μπλοκαριστεί επίσης από τις ΗΠΑ μέσα στο 2018, αλλά κατάφεραν να τα βρουν με ένα μεγάλο πρόστιμο και με αναδιάρθρωση του Δ.Σ. της εταιρείας (όπου "φύτεψαν" τους δικούς τους...).

Υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμεί και η δίκη της CFO της Huawei, κ. Meng Wanzhou, που είχε συλληφθεί και κρατείται στον Καναδά από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την κατηγορία της απάτης, της κλοπής βιομηχανικών μυστικών και της συνεργασίας με το Ιράν παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Στις 8 Μαΐου θα γίνει σχετική ακρόαση για να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί η κ. Wanzhou για να της απαγγελθούν κατηγορίες στις ΗΠΑ.

Ακόμη, να αναφέρουμε ότι η Huawei έχει προσπαθήσει να αποκαταστήσει την εικόνα της στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) τοποθετώντας ολοσέλιδες διαφημίσεις στη Wall Street Journal με τίτλο "Don't believe everything you hear" (θυμίζει Frank Underwood), ενώ η Catherine Chen, πρόεδρος του Δ.Σ. της Huawei έχει συντάξει μια ανοικτή επιστολή που αναφέρει μεταξύ άλλων:

Σας γράφω με την ελπίδα ότι μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παρεξηγήσει κάποια πράγματα που μας αφορούν. Θα θέλαμε την προσοχή σας για να μάθετε τα πραγματικά γεγονότα.

Catherine Chen

Στη συνέχεια, η επιστολή τονίζει τη δραστηριότητα της Huawei σε 170 χώρες και περιοχές, την ιστορία της εταιρείας και τους τύπους υπηρεσιών που προσφέρει. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τεχνολογία για εξοπλισμό που αφορά τα δίκτυα 5G και μία από τις ανησυχίες της είναι ότι δεν μπορεί να παρέχει αυτά τα προϊόντα στους πολίτες των ΗΠΑ.

Κλείνουμε με τις δηλώσεις του Guo Ping, περιφερειακό πρόεδρο της Huawei,

Αυτή η απαγόρευση δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά αποκλείει τη Huawei από τον ευγενή ανταγωνισμό, ουσιαστικά πληγώνοντας τους καταναλωτές των ΗΠΑ. Αναμένουμε με ανυπομονησία την ετυμηγορία του δικαστηρίου με την πίστη ότι θα ωφελήσει τόσο τη Huawei, όσο και τους Αμερικανούς πολίτες

Guo Ping

Έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια (και) σε αυτή τη δικαστική διαμάχη...

[via]

Loading