HUAWEI Watch GT 3 Review: Η χρυσή τομή μεταξύ εμφάνισης και λειτουργικότητας

Μέσα σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, η HUAWEI έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα και στην κατηγορία των wearables. Η εξαιρετική πορεία των συσκευών της τόσο στη budget κατηγορία, όσο και στην premium, αποδεικνύουν πως η εταιρεία έχει πλέον την τεχνογνωσία να είναι ανταγωνιστική απέναντι στα βαριά ονόματα του χώρου, ενώ με κάθε λανσάρισμα επιβεβαιώνει πως μπορεί να βελτιώνεται. Αυτή είναι η ιστορία και στην περίπτωση των HUAWEI Watch GT 3 Series, τα δύο νέα premium smartwatches που είναι πλέον διαθέσιμα και στη χώρα μας.

Αμφότερα έρχονται με το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS, το οποίο έκανε ντεμπούτο στο προηγούμενο μοντέλο HUAWEI Watch 3, αλλά στην έκδοση 2.1 που είναι ακόμα πιο ραφιναρισμένο και βελτιωμένο σε καίρια σημεία για να προσφέρει μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης στον καταναλωτή. Φυσικά, οι βελτιώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο λογισμικό των HUAWEI Watch GT 3 Series, αλλά και στο hardware (αισθητήρες, μπαταρία).

Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και τα δύο μοντέλα τις τελευταίες 2 εβδομάδες, επομένως, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας με μια σχετική ασφάλεια τις πρώτες εντυπώσεις μας.

HUAWEI Watch GT 3 Review

HUAWEI Watch GT 3 Series / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από τα βασικά, το HUAWEI Watch GT 3 είναι διαθέσιμο σε δύο μεγέθη: ένα με καντράν 42mm και ένα με 46mm. Από την πρώτη ματιά είναι εμφανές πως το πρώτο απευθύνεται κυρίως στο γυναικείο κοινό και όσοι το δείτε από κοντά θα διαπιστώσετε απευθείας πως όντως θα μπορούσε να γίνει ένα σπουδαίο δώρο για τις γιορτές, αφού θυμίζει περισσότερο ένα πολυτελές συμβατικό ρολόι παρά smartwatch. Από την άλλη, το μεγαλύτερο μοντέλο χαρακτηρίζεται πιο αντρικό ειδικά στην έκδοση με το μπρασελέ.

Αμφότερα έρχονται με πολυτελή και ιδιαίτερα ανθεκτική μεταλλική κατασκευή, ρότορα και κουμπί στη δεξιά πλευρά, τις ίδιες λειτουργίες και διαφέρουν απλά στην αυτονομία. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει και ηχείο, ενώ στην αριστερή πλευρά έχουμε το μικρόφωνο. Αυτά τα δύο έχουν τη σημασία τους, καθώς ο ήχος βγαίνει πεντακάθαρος από το ρολόι σε περίπτωση που θέλεις να απαντήσεις στα γρήγορα σε μια κλήση χωρίς να βγάλεις το smartphone από την τσέπη σου, και παράλληλα ο συνομιλητής σε ακούει πεντακάθαρα στην άλλη πλευρά της γραμμής.

HUAWEI Watch GT 3 Review

Στο πίσω μέρος του καντράν με την κεραμική επίστρωση υπάρχει το module με τους αισθητήρες HUAWEI TruSeen 5.0+ PPG που ενσωματώνει τον αισθητήρα παρακολούθησης του καρδιακού παλμού και το οξύμετρο, καθώς και 8 φωτοδιόδους (διπλάσιους από το προηγούμενο μοντέλο). Η πίσω πλευρά είναι ελαφρώς κυρτή για να “κάθεται” καλύτερα επάνω στον καρπό του χρήστη προκειμένου να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στις μετρήσεις που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα και μάλιστα έχετε τοποθετηθεί ειδική μεμβράνη που επιτρέπει μεγαλύτερη ποσότητα φωτός να φτάσει στο δέρμα.

Τα δικά μας δείγματα ήρθαν με μπρασελέ και το πολυτελές χρυσαφί λουράκι (στην έκδοση 42mm) με το μαγνητικό δέσιμο. Για το πρώτο μπορούμε να πούμε ότι σου βγάζει απευθείας μια premium κλασικότητα, αλλά είναι εντελώς υποκειμενικό αν σου αρέσει αυτό το στυλ ή αν το νιώθεις πραγματικά άνετο στο χέρι σου. Το δεύτερο είναι πολύ πιο εύκολο στην προσαρμογή, ενώ αμφότερα κουμπώνουν στιβαρά για να μη νιώθεις ότι μπορεί να σου φύγουν ειδικά σε περίπτωση που γυμνάζεσαι με αυτά. Δυστυχώς είναι χειμώνας και δεν μπορέσαμε να τα δοκιμάσουμε στη θάλασσα.

Εν ολίγοις, με το HUAWEI Watch GT 3 βάζεις στο χέρι σου ένα πραγματικά πολυτελές smartwatch με εργονομικό σχεδιασμό που στην πλειοψηφία των χρηστών θα κουμπώσει ιδανικά. Ξεφεύγουμε από τα δεδομένα των απλών smartwatches από πλευράς εμφάνισης και αναμφίβολα μπορείς να τα φορέσεις άφοβα σε κάθε κοινωνική περίσταση.

HUAWEI Watch GT 3 Review

HUAWEI Watch GT 3 / Οθόνη

Για μια ακόμη φορά η HUAWEI θέτει πολύ ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά την οθόνη ενός smartwatch. Το μεγάλο μοντέλο διαθέτει AMOLED panel 1.43’’ ανάλυσης 326ppi και το μικρό μοντέλο AMOLED panel 1.32’’ ανάλυσης 352ppi. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο για την ευκρίνεια και την απόδοση των χρωμάτων, η φωτεινότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή και προσαρμόζεται αυτόματα (και το κυριότερο σωστά) ανάλογα με τον φωτισμό στο περιβάλλον, ενώ η απόκριση στην αφή και οι μεταβάσεις από εικόνα σε εικόνα γίνονται με απίστευτη ομαλότητα συγκριτικά με άλλα smartwatches.

Προφανώς προσφέρονται και πάλι πολλές επιλογές για να διαμορφώσεις το HUAWEI Watch GT 3 ανάλογα με τα γούστα σου, με πληθώρα από δωρεάν και επί πληρωμή watch faces που μπορείς να βρεις στην εφαρμογή HUAWEI Health.

HUAWEI Watch GT 3 Review

HUAWEI Watch GT 3 / Hardware - Software - Απόδοση

Το HUAWEI Watch GT 3 έρχεται με την έκδοση HarmonyOS 2.1, η οποία μοιάζει εμφανισιακά με το LiteOS των προηγούμενων smartwatches της εταιρείας και διατηρεί την ίδια φιλοσοφία για εύκολη και κατανοητή χρήση από οποιονδήποτε. Μη σας τρομάζει το γεγονός ότι τρέχει το νέο λειτουργικό σύστημα της HUAWEI, καθώς παραμένει συμβατό με την πλειοψηφία των Android smartphones και με iPhone, αλλά απαιτείται να εγκαταστήσετε την εφαρμογή HUAWEI Health και να πραγματοποιήσετε σύζευξη. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει πανεύκολα από κάθε χρήστη, ωστόσο, συστήνουμε να κατεβάσετε την εφαρμογή HUAWEI Health από το AppGallery και όχι από το Google Play Store.

Από εκεί και πέρα, η διαχείριση παραμένει ακριβώς η ίδια με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας. Με σύρσιμο του δακτύλου προς τα δεξιά εμφανίζονται τα widgets (π.χ. καιρός, μουσική), με σύρσιμο προς τα αριστερά οι συντομεύσεις για τον καρδιακό παλμό, τις μετρήσεις σωματικής δραστηριότητας της ημέρας, ο ύπνος κλπ., με σύρσιμο προς τα επάνω οι ειδοποιήσεις για πληθώρα εφαρμογών (emails, SMS, κλήσεις, Messenger κλπ.), και με σύρσιμο προς τα κάτω τα quick settings.

Πατώντας τον ρότορα ανοίγει το app drawer με την εμφάνιση των προεγκατεστημένων εφαρμογών να θυμίζει αρκετά αυτήν του Apple Watch, ενώ περιστρέφοντας τον ρότορα γίνεται zoom in/out. Υπάρχουν ήδη μέσα στο HUAWEI Watch GT 3 οι πλέον απαραίτητες εφαρμογές, αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως το HarmonyOS υποστηρίζει την εγκατάσταση third-party εφαρμογών, αρκεί να υπάρχουν στο κατάστημα AppGallery. Δυστυχώς, αυτή τη φορά δεν έχουν εγκαταστήσει το AppGallery στο smartwatch και θα πρέπει να βρίσκεις τις εφαρμογές που σ’ ενδιαφέρουν από το smartphone για να τις στείλεις έπειτα στο ρολόι. Ίσως διορθωθεί αυτή η αστοχία με κάποιο μελλοντικό update. Επίσης, για την ώρα υπάρχουν μόνο λίγες εφαρμογές που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στο smartwatch, κάτι που ενδεχομένως θα λυθεί με τον καιρό.

HUAWEI Watch GT 3 Review

Σχετικά με το hardware, η HUAWEI έχει τοποθετήσει επεξεργαστή με πυρήνες ARM Cortex-M (δεν έχει γίνει γνωστή η ονομασία του), μνήμη RAM 32MB και 4GB αποθηκευτικό χώρο. Παρατηρούμε ότι σε σύγκριση με το HUAWEI Watch 3 οι μνήμες έχουν μειωθεί αρκετά και αν για τη RAM αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ επεξεργαστή και HarmonyOS, για τη ROM θα θέλαμε κάτι περισσότερο. Σε άλλα…δυσάρεστα, το HUAWEI Watch GT 3 δεν διαθέτει NFC chip, ούτε eSIM σε περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να το χρησιμοποιεί εντελώς αυτόνομα χωρίς να εξαρτάται από το smartphone π.χ. για να πραγματοποιεί κλήσεις.

Κατά τ’ άλλα, όλα λειτουργούν…ρολόι. Στην καθημερινή χρήση δεν συναντάς κανένα απολύτως κόλλημα, οι ειδοποιήσεις έρχονται…στην ώρα τους, οι εφαρμογές ανοίγουν και τρέχουν ταχύτατα, ενώ και οι αισθητήρες παραμένουν το ίδιο αξιόπιστοι (αν όχι καλύτεροι). Θα θέλαμε μεγαλύτερη λειτουργικότητα για κάποιες εφαρμογές (π.χ. να μπορείς να δώσεις μια γρήγορη απάντηση σε ένα εισερχόμενο μήνυμα), αλλά μάλλον δεν είναι ακόμα τόσο έτοιμο το σύστημα τους.

Από την εφαρμογή HUAWEI Health μπορείς να επιλέξεις αν θες συνεχή καταγραφή του καρδιακού παλμού (αυτόματη μέτρηση κάθε 5 λεπτά) και των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα (SpO2), με το τελευταίο να έχει ιδιαίτερη σημασία για αυτούς που τη βρίσκουν με την ορειβασία. Ως επί το πλείστον, οι μετρήσεις αυτές λένε την αλήθεια, αλλά η αυξημένη εφίδρωση ίσως επηρεάζει ελαφρώς την ακρίβεια τους. Εξυπακούεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λαμβάνεται 100% υπόψιν σας αυτές τις μετρήσεις για ιατρική παρακολούθηση του οργανισμού σας.

HUAWEI Watch GT 3 Review

Υπάρχουν και πάλι οι αναφορές σχετικά με την ποιότητα του ύπνου και των επιπέδων του stress, αλλά μια νέα προσθήκη είναι η δυνατότητα μέτρησης της θερμοκρασίας του σώματος. Προκειμένου να υπάρχει ακρίβεια στο θερμόμετρο θα πρέπει να φοράτε το HUAWEI Watch GT 3 για τουλάχιστον 10 λεπτά (να προλάβει να προσαρμοστεί στη θερμοκρασία του δέρματος δηλαδή).

Η HUAWEI δεν αφήνει παραπονεμένους ούτε τους λάτρεις του fitness. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων εκγύμνασης και sports modes για καταγραφή της σωματικής δραστηριότητας που σίγουρα θα καλύψουν τις ανάγκες για οτιδήποτε και αν καταπιάνεστε (τρέξιμο, κολύμβηση, CrossFit, yoga, pilates, ελλειπτικό, διάδρομος κλπ.) και χάριν στο ενσωματωμένο GPS chip γίνεται καταγραφή και των διαδρομών που καλύπτεις και μάλιστα με αποθήκευση για να επιστρέψεις από τον ίδιο δρόμο.

Κλείνοντας να αναφερθούμε και στο μεγάλο ατού των HUAWEI Watch GT 3 Series, την αυτονομία. Τα smartwatches της HUAWEI χαρακτηρίζονται εδώ και χρόνια ως τα κορυφαία σε αυτόν τον τομέα και το ίδιο ισχύει στα νέα μοντέλα της. Με βαριά χρήση (όλα ενεργοποιημένα, διαρκής καταγραφή και εκτέλεση προγραμμάτων εκγύμνασης) σου βγάζει άνετα 2 ημέρες, ενώ με πιο συντηρητική χρήση μπορείς να φτάσεις άνετα τη μία εβδομάδα με μία φόρτιση. Σε ό,τι αφορά τη φόρτιση, μέσα σε περίπου 90 λεπτά έχει γεμίσει πλήρως η μπαταρία.

HUAWEI Watch GT 3 Review

Επίλογος

Η HUAWEI μοιάζει να έχει βρει τη χρυσή τομή μεταξύ εμφάνισης και λειτουργικότητας, αλλά πάντοτε υπάρχει χώρος για βελτιώσεις. Τα HUAWEI Watch GT 3 δεν περνούν απαρατήρητα και σίγουρα θα απασχολήσουν πολλούς καταναλωτές μέσα στους επόμενους μήνες!

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading