Huawei και ZTE χαρακτηρίστηκαν επίσημα «απειλές για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ εναντίον Κίνας συνεχίζεται με νέες κινήσεις από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης, μιας και η ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες (FCC - Federal Communications Commission) χαρακτηρίζει πλέον επίσημα τις Huawei και ZTE ως “επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια.

Με την απόφαση αυτή, η FCC απαγορεύει στους παρόχους τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιούν χρήματα από το κοινό χρηματοδοτικό ταμείο (Universal Service Fund - $8.3 δισ. ετησίως) για την αγορά ή τη συντήρηση εξοπλισμού που προέρχεται από μία εκ των δύο κινέζικων εταιρειών. Είναι μια μάλλον συμβολική κίνηση, αφού ούτως ή άλλως οι Huawei και ZTE βρίσκονται στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολη οποιαδήποτε συναλλαγή με αυτές.

Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η επίσημη ανακοίνωση της FCC για το ζήτημα, διότι ο πρόεδρος Ajit Pait τονίζει πως πάρθηκε η απόφαση λόγω των “ατράνταχτων αποδείξεων” που έχουν στα χέρια τους για τις στενές σχέσεις μεταξύ των Huawei και ZTE με την κυβέρνηση της Κίνας. Αναφέρει, επίσης, ότι οι σχέσεις αυτές υποχρεώνουν τις δύο εταιρείες να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της Κίνας για τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες.

Όπως και κάθε άλλη φορά τους τελευταίους μήνες, η πλευρά των ΗΠΑ δεν κοινοποιεί κάποια απόδειξη για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της, ενώ η Huawei διαψεύδει κατηγορηματικά τις συνηθισμένες κατηγορίες.

Με τη σημερινή εντολή, και βασισμένοι σε αδιάσειστες αποδείξεις, το γραφείο μας τοποθετεί τις Huawei και ZTE στις απειλές για την εθνική ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και του 5G στις ΗΠΑ. Αμφότερες έχουν στενές σχέσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον Στρατό της Κίνας, ενώ είναι υποχρεωμένες από το νόμο να συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της.
Το γραφείο έλαβε υπόψιν της τα ευρήματα και τις ενέργειες του Κογκρέσου, των μυστικών υπηρεσιών μας, των συμμάχων μας και των παρόχων τηλεπικοινωνιών σε άλλες χώρες. Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να εκμεταλλευτεί τυχόν αδυναμίες στα δίκτυα μας και να παραβιάσει τη δομή των τηλεπικοινωνιών μας. Η σημερινή ενέργεια θα προστατέψει και το κοινό χρηματοδοτικό ταμείο της FCC, το οποίο περιλαμβάνει χρήματα που πληρώνουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μέσω των τηλεφωνικών λογαριασμών τους, ώστε να μη ξοδευτούν υπέρ αυτών των εταιρειών που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια.

[via]

Loading