Η Apple απέτρεψε κακόβουλες συναλλαγές ύψους $7 δισ. την τελευταία τετραετία στο App Store

Η Apple έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την τέταρτη ετήσια ανάλυσή της για την πρόληψη περιπτώσεων εξαπάτησης, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες του App Store προστατεύουν τους χρήστες από κακόβουλες εφαρμογές και άλλα ζητήματα ασφαλείας.

Η εταιρεία αναφέρει ότι απέτρεψε πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε δόλιες συναλλαγές μόνο το 2023 και 7 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την περίοδο από το 2020 έως το 2023. Η Apple μπλόκαρε περισσότερες από 14 εκατομμύρια κλεμμένες πιστωτικές κάρτες και απαγόρευσε σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια λογαριασμούς να πραγματοποιούν περαιτέρω συναλλαγές.

Πάνω από 1,7 εκατομμύρια εφαρμογές απορρίφθηκαν το 2023 επειδή δεν πληρούσαν τα πρότυπα της Apple για το απόρρητο, την ασφάλεια και το περιεχόμενο. 118.000 λογαριασμοί προγραμματιστών τερματίστηκαν, σε σύγκριση με 428.000 πέρυσι. Η πτώση προήλθε από τις νέες προσπάθειες για την αποτροπή της δημιουργίας παράνομων λογαριασμών εξ αρχής, καθώς και από την απόρριψη περισσότερων από 91.000 εγγραφών προγραμματιστών για λόγους απάτης.

Περισσότεροι από 153 εκατομμύρια ψεύτικοι λογαριασμοί πελατών μπλοκαρίστηκαν και σχεδόν 374 εκατομμύρια λογαριασμοί προγραμματιστών και πελατών τερματίστηκαν. Η Apple αναφέρει ότι εντόπισε και μπλόκαρε 47.000 παράνομες εφαρμογές σε πειρατικά καταστήματα και σταμάτησε σχεδόν 3,8 εκατομμύρια απόπειρες εγκατάστασης ή εκκίνησης εφαρμογών που διανέμονταν παράνομα μέσω του προγράμματος Enterprise.

Η ομάδα αξιολόγησης εφαρμογών εξέτασε 6,9 εκατομμύρια υποβολές εφαρμογών το 2023 και βοήθησε 192.000 προγραμματιστές να δημοσιεύσουν τις πρώτες τους εφαρμογές στο App Store. Η Apple αναφέρει ότι υπήρξε αύξηση των εφαρμογών που παρουσιάζονταν λανθασμένα ως επιβλαβή προϊόντα και αργότερα μετατράπηκαν σε πειρατικές πλατφόρμες streaming ταινιών ή παράνομες εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών, τις οποίες η ομάδα του App Store εργάστηκε για να αποκλείσει.

Ορισμένες εφαρμογές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που εμπλέκονται σε "πολύπλοκες και κακόβουλες" προσπάθειες κοινωνικής μηχανικής για την εξαπάτηση των χρηστών εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν, ενώ η Apple αναφέρει ότι συνολικά 40.000 εφαρμογές αποσύρθηκαν για δραστηριότητες εξαπάτησης. Άλλες 38.000 εφαρμογές απορρίφθηκαν για μη τεκμηριωμένα ή κρυφά χαρακτηριστικά και 375.000 εφαρμογές απορρίφθηκαν για παραβιάσεις της ιδιωτικότητας.

Η αναφορά της Apple έρχεται μετά τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επέτρεψαν την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του App Store, παρακάμπτοντας μέρος της διαδικασίας ελέγχου των εφαρμογών. Οι εφαρμογές που διανέμονται από third-party καταστήματα ή ιστοσελίδες πρέπει να υποβάλλονται σε διαδικασία επικύρωσης της ασφάλειας, αλλά η Apple δεν ελέγχει το περιεχόμενο. Η Apple έχει ισχυριστεί ότι η λήψη εφαρμογών εκτός του App Store θα θέσει τους χρήστες σε κίνδυνο για απάτες και ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας.

[Apple]

Loading