Η Apple φαίνεται πως είχε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο στο παρελθόν: να δημιουργήσει μια δική της δορυφορική υπηρεσία ίντερνετ, παρόμοια με το Starlink της SpaceX. Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Information, το σχέδιο αυτό χρονολογείται από το 2015 και είχε την κωδική ονομασία Project Eagle.
Η ιδέα πίσω από το Project Eagle ήταν η παροχή δορυφορικού ίντερνετ τόσο σε iPhone όσο και σε οικιακούς χρήστες. Για να υλοποιηθεί αυτό, η Apple σχεδίαζε την εκτόξευση χιλιάδων δορυφόρων σε τροχιά, συνεργαζόμενη αρχικά με την Boeing. Οι χρήστες θα μπορούσαν να συνδέονται στο διαδίκτυο απευθείας μέσω αυτών των δορυφόρων με ειδικές κεραίες που η Apple σκόπευε να διαθέσει στην αγορά.
Το σχέδιο θεωρήθηκε επαναστατικό για την εποχή του, με την Apple να αντιμετωπίζει τους παραδοσιακούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας ως «αναγκαίους αλλά ενοχλητικούς συνεργάτες» που περιόριζαν τις δυνατότητες των iPhone. Για την ανάπτυξη του Project Eagle, η εταιρεία επένδυσε περίπου 36 εκατομμύρια δολάρια σε φάση δοκιμών.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν η υπηρεσία να λανσαριστεί το 2019, ωστόσο το έργο εγκαταλείφθηκε το 2016. Αιτία ήταν κυρίως οι υψηλές απαιτήσεις σε κόστος και η ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της Apple με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, οι οποίοι παραμένουν σημαντικοί συνεργάτες της εταιρείας.
Παρά την εγκατάλειψη του πρώτου εγχειρήματος, η Apple επανήλθε στο θέμα το 2018, αυτή τη φορά εξετάζοντας συνεργασία με την OneWeb, εταιρεία παροχής δορυφορικού ίντερνετ. Ωστόσο και αυτή η απόπειρα έληξε άδοξα, ξανά λόγω του υψηλού κόστους και των επιχειρηματικών ρίσκων που συνεπαγόταν.
Αντί να υλοποιήσει ένα πλήρες δορυφορικό δίκτυο, η Apple επέλεξε τελικά να προσθέσει δορυφορικές λειτουργίες επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης στα iPhone. Το 2022, η σειρά iPhone 14 έγινε η πρώτη που επέτρεπε την αποστολή SOS μηνυμάτων μέσω δορυφόρου, σε περιοχές χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στο υπάρχον δίκτυο της Globalstar.
Ωστόσο, πρώην στελέχη της Apple επισημαίνουν ότι το δίκτυο της Globalstar είναι παρωχημένο και αργό σε σύγκριση με το Starlink και δεν αναμένεται να αλλάξει αυτό στο άμεσο μέλλον. Παρά την πρόοδο, η Apple απέφυγε να υλοποιήσει μια πλήρη δορυφορική υπηρεσία, σε αντίθεση με εταιρείες όπως η T-Mobile, που πρόσφατα ξεκίνησε πιλοτική συνεργασία με το Starlink για παροχή δορυφορικής συνδεσιμότητας μέσω κινητών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των iPhone.
[via]
Διαβάστε επίσης


