Η Apple στρέφεται στο Gemini της Google για να φέρει το AI στα iPhone

Η Apple επιδιώκει να συνεργαστεί με την Google για μια συμφωνία μεγατόνων για την αξιοποίηση του μοντέλου Gemini AI για τις λειτουργίες του iPhone, σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg. Αυτό θα φέρει τη Google σε πλεονεκτική θέση, καθώς η εταιρεία είναι ήδη σε συμφωνία με την Apple ως ο προτιμώμενος πάροχος μηχανών αναζήτησης στα iPhone για τον Safari browser.

Το δημοσίευμα επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα, λέγοντας ότι η Apple επιδιώκει να αδειοδοτήσει την τεχνολογία AI της Google για να εισαγάγει τις σχετικές AI λειτουργίες με την έλευση του iOS 18 αργότερα φέτος. Επιπλέον, η εταιρεία διεξήγαγε επίσης συζητήσεις με την OpenAI για τη δυνητική χρήση μοντέλων GPT, αναφέρει το Bloomberg.

Υπάρχει υπέρμετρη πίεση στην Apple να προλάβει τους ανταγωνιστές της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως οι OpenAI, Microsoft, Anthropic (βλ. Claude 3) και ακόμη και η Google. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο CEO της Apple, Tim Cook, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά του GenAI "αργότερα φέτος".

Οι αγγελίες θέσεων εργασίας της εταιρείας κατά το τελευταίο έτος έχουν υποδηλώσει ότι η Apple εργάζεται σε πολλαπλά εσωτερικά και εξωτερικά εργαλεία που βασίζονται στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη. Ωστόσο, οι συζητήσεις για την αξιοποίηση της τεχνολογίας AI από τρίτους σημαίνει ότι η Apple δεν έχει προχωρήσει όπως θα αναμενόταν στις δικές της προσπάθειες.

Τα μοντέλα της ίδιας της Apple θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της συσκευής στο επικείμενο update του λογισμικού iOS 18 - το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο του World Developer Conference (WWDC) που πραγματοποιείται παραδοσιακά τον Ιούνιο. Ωστόσο, η εταιρεία διερευνά τη συνεργασία με έναν εξωτερικό πάροχο για περιπτώσεις χρήσης παραγωγικής AI, όπως η δημιουργία εικόνων και η βοήθεια των χρηστών στη σύνταξη κειμένου.

Η Google, πάντως, αντιμετώπισε τα δικά της προβλήματα με το Gemini. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία δημιουργίας εικόνων αφού το μοντέλο δημιούργησε εικόνες με ιστορικές ανακρίβειες. Στη συνέχεια, ο CEO της εταιρείας, Sundar Pichai, δήλωσε ότι οι απαντήσεις της Gemini ήταν "εντελώς απαράδεκτες". Την περασμένη εβδομάδα, η Google δήλωσε ότι μπλοκάρει τα ερωτήματα που σχετίζονται με τις εκλογές στο Gemini σε όλο τον κόσμο.

Παρά τις εν λόγω αναποδιές, η Google έχει ένα πλεονέκτημα στην προώθηση λειτουργιών που σχετίζονται με smartphone. Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία συνεργάστηκε με τη Samsung για να εισαγάγει λειτουργίες AI που βασίζονται στο Gemini στη σειρά συσκευών Galaxy S24, ενώ έχει επίσης λανσάρει αυτά τα χαρακτηριστικά στη δική του σειρά τηλεφώνων Pixel.

[via]

Loading