Η ΕΕ καταγγέλλει την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για καταπάτηση πατεντών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε διαμαρτυρία κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) ισχυριζόμενη ότι οι Ευρωπαίοι κάτοχοι πατεντών που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες (π.χ. για δίκτυα 5G) δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε νομικές ενέργειες για να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους στα δικαστήρια της Κίνας.

Η ΕΕ αναφέρει ότι πολλές κινέζικες εταιρείες εκμεταλλεύονται τις ευρωπαϊκές πατέντες χωρίς να έχουν ζητήσει άδεια ή να πληρώνουν αποζημίωση τους κατόχους. Οι τελευταίοι, μάλιστα, όχι μόνο δεν μπορούν να καταθέσουν αγωγές στην Κίνα, αλλά αποτρέπονται από το να αποταθούν σε ξένα δικαστήρια διότι απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και τις €130.000 ημερησίως.

Όπως είναι λογικό, η ΕΕ τονίζει ότι αυτές οι πρακτικές είναι ζημιογόνες για την καινοτομία και την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών, αλλά και των κρατών - μελών, ενώ σημειώνει πως έχει προσεγγίσει πολλές φορές στο παρελθόν τους ομολόγους της στην Κίνα για να βρεθεί μια λύση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Με αυτήν την διαμαρτυρία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η ΕΕ θα ζητήσει να σχηματιστεί μια επιτροπή διευθέτησης αυτής της διαφωνίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός με την Κίνα μέσα στις επόμενες 60 ημέρες. Τώρα, το τι ακριβώς θα μπορέσει να πετύχει αυτή η επιτροπή δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά ίσως καταφέρει να ασκήσει πίεση για να μην υπάρξουν αντίποινα κατά των κινεζικών εταιρειών (π.χ. εμπάργκο).

[Europa]

Loading