Η ΕΕ μπλοκάρει προς το παρόν την εξαγορά της Fitbit από τη Google

Από πέρυσι το Νοέμβριο έχει ανακοινωθεί η εξαγορά της Fitbit από τη Google έναντι $2.1 δισ., αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί επίσημα και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό τουλάχιστον μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2020. Ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται σε έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να αποφανθεί αν αυτή η κίνηση θα καταστρατηγήσει τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ εκφράζει τις ανησυχίες της για την περαιτέρω πρόσβαση που θα αποκτήσει η Google σε δεδομένα χρηστών και πως η εξαγορά της Fitbit θα μπορούσε να της δώσει ακόμη μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το σερβίρισμα στοχευμένων διαφημίσεων έναντι των άλλων εταιρειών.

Όπως αναφέρει η επίτροπος Margrethe Vestager,

Η χρήση φορετών συσκευών από τους Ευρωπαίους πολίτες αναμένεται πως θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε εξίσου εκθετική αύξηση των δεδομένων που μοιράζονται μέσα από αυτές τις συσκευές και μάλιστα αυτή τη φορά μιλάμε για πολύ ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν τη ζωή και την υγεία τους. Η έρευνα μας διενεργείται με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι η Google δεν θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς στο κομμάτι των διαφημίσεων.

Ένα άλλο κομμάτι της έρευνας θα ασχοληθεί με το κατά πόσο η Google θα “χειροτερέψει” τις επιδόσεις των ανταγωνιστικών wearables μέσω του λογισμικού της, με σκοπό να προωθήσει τα δικά της wearables με το brand της Fitbit.

Από την πλευρά της Google η επίσημη θέση για την εξαγορά είναι ότι αφορά καθαρά το κομμάτι των συσκευών και όχι τα δεδομένα, ενώ η εταιρεία είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να δεσμευτεί απέναντι στην ΕΕ για τις προθέσεις της.

[EU]

Loading