Η ΕΕ πιέζει για καθολική απαγόρευση των βιομετρικών μεθόδων αναγνώρισης πολιτών σε δημόσιους χώρους

Οι Οργανισμοί που είναι αρμόδιοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της ΕΕ ζητούν γενικευμένη απαγόρευση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης για την αναγνώριση ανθρώπων σε δημόσιους χώρους.

Το EDPB (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων) και η EDPS (Επιβλέπουσα Αρχή για την Προστασία Δεδομένων) προτρέπουν να απαγορευτούν καθολικά οι «αναγνώριση προσώπων, βάδισης, δακτυλικών αποτυπωμάτων, DNA, φωνής, πλήκτρων και άλλων βιομετρικών ή συμπεριφορικών σημάτων, σε οποιοδήποτε πλαίσιο» σε προσβάσιμες από το κοινό περιοχές.

Παράλληλα, ανέφεραν ότι είναι παράνομο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα βιομετρικά στοιχεία για να κατηγοριοποιούν τα άτομα «σε ομάδες που βασίζονται στην εθνικότητα, το φύλο, τον πολιτικό ή σεξουαλικό προσανατολισμό» ή άλλους τύπους ταξινόμησης υπό τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν διακρίσεις.

Η γνωμοδότηση των δύο οργανισμών ανταποκρίνεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο τεχνητής νοημοσύνης που ορίζει η Κομισιόν. Το πλαίσιο προτείνει την απαγόρευση διαφόρων εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής κατηγοριοποίησης και της «χρήσης βιομετρικών συστημάτων ταυτοποίησης» σε πραγματικό χρόνο «σε δημόσιους χώρους με σκοπό την επιβολή του νόμου».

Ο πρόεδρος της EDPB, Andrea Jelinek και ο Ευρωπαίος επόπτης της προστασίας των δεδομένων, Wojciech Wiewiórowski σημείωσαν:

Η ανάπτυξη απομακρυσμένης βιομετρικής αναγνώρισης σε δημόσιους χώρους σημαίνει το τέλος της ανωνυμίας σε αυτά τα μέρη. Μια γενική απαγόρευση της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου σε προσβάσιμες στο κοινό περιοχές είναι το απαραίτητο σημείο εκκίνησης, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τις ελευθερίες μας και να δημιουργήσουμε ένα ανθρωποκεντρικό νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα πρέπει επίσης να απαγορεύει κάθε τύπο χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνική κατηγοριοποίηση, καθώς είναι αντίθετος με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[Europa]

Loading