Η FTC καταθέτει αγωγή κατά της Microsoft για να μπλοκάρει την εξαγορά της Activision Blizzard!

Οι κινήσεις καλής θέλησης της Microsoft δεν φαίνεται να συγκινούν τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για να λάβει την πολυπόθητη έγκριση σχετικά με την εξαγορά της Activision Blizzard έναντι $68.7 δισ. Μόλις πριν μερικές ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα η είδηση ότι η Microsoft συμφώνησε με τη Nintendo για το λανσάρισμα του Call of Duty στο Nintendo Switch και μάλιστα σε βάθος 10ετίας, ενώ αντίστοιχη πρόταση έχει κατατεθεί και στη Sony για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η Sony, βέβαια, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Microsoft απλά ρίχνει στάχτη στα μάτια και μοιράζει καθρεπτάκια στους ιθαγενείς…

Το σοβαρό, ωστόσο, χτύπημα που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την εξαγορά ήρθε πριν από λίγη ώρα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, την περίφημη FTC. Η τελευταία κατέθεσε αγωγή κατά της Microsoft για την επικείμενη εξαγορά αναφέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο η Microsoft θα καταπιέσει τους ανταγωνιστές της και θα ωθήσει σημαντικά τις συνδρομητικές και cloud-gaming υπηρεσίες της.

Η FTC χρησιμοποιεί και την εξαγορά της ZeniMax Media (Bethesda, Arkane κλπ.) στα επιχειρήματα της, παρότι αυτή ολοκληρώθηκε επιτυχώς και πέρασε στα χέρια της Microsoft με $7.5 δισ. Συγκεκριμένα, η FTC αναφέρεται στις προθέσεις της Microsoft να κρατήσει ως αποκλειστικότητες τα επερχόμενα Starfield (Bethesda) και Redfall (Arkane) για τις παιχνιδοκονσόλες Xbox και τα Windows PCs.

Σύμφωνα με την Holly Vedova, διευθύντρια του γραφείου περί ανταγωνισμού της FTC,

Η Microsoft μας έχει δείξει ήδη ότι θέλει και μπορεί να κρατήσει το περιεχόμενο μακριά από τους ανταγωνιστές της. Σήμερα επιχειρούμε να σταματήσουμε τη Microsoft από το να αποκτήσει τον έλεγχο ενός κορυφαίου ανεξάρτητου game studio προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να βλάψει τον ανταγωνισμό.
Η Activision Blizzard είναι μία από τις πολύ λίγες κορυφαίου επιπέδου εταιρείες gaming που μπορούν να αναπτύξουν και να δημοσιεύσουν παιχνίδια υψηλής ποιότητας για πολλαπλές πλατφόρμες.
Αποκτώντας τον έλεγχο των blockbusters της Activision, η Microsoft θα έχει και τα μέσα και το κίνητρο να βλάψει τον ανταγωνισμό ελέγχοντας τις τιμές, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ή την εμπειρία gaming στις ανταγωνιστικές κονσόλες και υπηρεσίες, αλλάζοντας τους Όρους Χρήσης και την διαθεσιμότητα, ή ακόμα και κρατώντας αποκλειστικότητες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν άμεσα αντιδράσεις από τη Microsoft και μάλιστα ο αντιπρόεδρος Brad Smith δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge τα εξής:

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει τον ανταγωνισμό και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους gamers και τους developers. Από την πρώτη ημέρα είμαστε στην διαθέση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για να εξηγήσουμε και να διευκρινήσουμε πλήρως την θέση μας, προκειμένου να τους καθησυχάσουμε για τις προθέσεις μας.

Από την πλευρά της, η Lulu Cheng Meservey της Activision Blizzard ήταν λίγο πιο επιθετική απέναντι στην FTC:

Η δουλειά της FTC είναι να προστατεύει τους καταναλωτές, όχι τους ανταγωνιστές. Αυτή η αγωγή ξεφεύγει από τα εσκαμμένα, αλλά η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει. Κάθε επιχείρημα κατά της συμφωνίας αγνοεί βασικά γεγονότα: η συμφωνία θα ωφελήσει τους gamers και τη βιομηχανία, ειδικά τους ανταγωνιστές. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας στο δικαστήριο και να κλείσουμε οριστικά την συμφωνία με τη Microsoft.

Ευελπιστούμε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν θα αμαυρώσουν την εκδήλωση The Game Awards 2022 που διεξάγεται σε λίγες ώρες.

[via]

Loading