Η Google ανταγωνίζεται (έστω και πειραματικά) το Duolingo (και Ελληνικά) με τη βοήθεια της AI

Η Google ανακοίνωσε την κυκλοφορία τριών νέων πειραματικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να ενισχύσει την προσωποποιημένη εκμάθηση ξένων γλωσσών. Βασισμένα στο προηγμένο πολυτροπικό μοντέλο Gemini AI, τα νέα εργαλεία έρχονται μέσα από την πλατφόρμα Google Labs και απευθύνονται σε όσους θέλουν να μάθουν μια νέα γλώσσα με πιο πρακτικό, καθημερινό και άμεσο τρόπο.

Οι τρεις εφαρμογές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο ενδέχεται να σηματοδοτούν την πρόθεση της Google να ανταγωνιστεί δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Duolingo, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση στην εκμάθηση γλωσσών.

1. Tiny Lesson: Μαθαίνεις αυτό που χρειάζεσαι, όταν το χρειάζεσαι

Το πρώτο εργαλείο, με την ονομασία Tiny Lesson, στοχεύει στη γρήγορη εκμάθηση φράσεων ανάλογα με το εκάστοτε πλαίσιο. Ο χρήστης μπορεί να περιγράψει μια κατάσταση — για παράδειγμα “έχασα το διαβατήριό μου” — και το σύστημα να προσφέρει προσαρμοσμένες φράσεις και λεξιλόγιο που σχετίζονται με το συγκεκριμένο περιστατικό. Επίσης, παρέχονται χρήσιμες εκφράσεις όπως “δεν ξέρω πού το έχασα” ή “θα ήθελα να το δηλώσω στην αστυνομία”.

Η εφαρμογή αυτή δίνει έμφαση στην άμεση χρήση της γλώσσας στην καθημερινότητα και φιλοδοξεί να μειώσει τη σύγχυση που προκαλείται όταν κάποιος βρεθεί σε μια κατάσταση για την οποία δεν έχει προετοιμαστεί γλωσσικά.

2. Slang Hang: Η ανεπίσημη πλευρά της γλώσσας

Το δεύτερο εργαλείο, Slang Hang, έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μαθητές να μιλούν πιο φυσικά, υιοθετώντας καθημερινή καθομιλουμένη και τοπικές ιδιωματικές εκφράσεις. Συχνά, οι μέθοδοι διδασκαλίας γλωσσών δίνουν έμφαση στην επισημότητα, κάτι που απομακρύνει τον ομιλητή από τον αυθεντικό καθημερινό λόγο.

Με το Slang Hang, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει ρεαλιστικούς διαλόγους μεταξύ φυσικών ομιλητών σε καταστάσεις όπως μια συνομιλία με πλανόδιο πωλητή ή μια συνάντηση δύο φίλων στο μετρό. Μπορεί επίσης να επιλέγει άγνωστες λέξεις για να δει την ερμηνεία και χρήση τους. Παρότι η Google προειδοποιεί ότι το εργαλείο μπορεί περιστασιακά να εμφανίσει ψευδείς ή αδόκιμες λέξεις, ενθαρρύνει τους χρήστες να επαληθεύουν την ακρίβεια από αξιόπιστες πηγές.

3. Word Cam: Εκμάθηση λέξεων με τη βοήθεια της κάμερας

Το τρίτο εργαλείο, Word Cam, αξιοποιεί την κάμερα της συσκευής για την αναγνώριση αντικειμένων στο περιβάλλον και την εμφάνιση της ονομασίας τους στη γλώσσα που μαθαίνει ο χρήστης. Για παράδειγμα, ο φακός μπορεί να εντοπίσει ένα παράθυρο και να το συνοδεύσει με τη λέξη “παράθυρο” στη στοχευόμενη γλώσσα, αλλά και να προσφέρει επιπλέον λέξεις όπως “στόρια” ή “κουρτίνες”, διευρύνοντας το λεξιλόγιο του χρήστη βάσει πραγματικού περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη Google, πρόκειται για έναν άμεσο τρόπο να αντιληφθεί κανείς πόσες λέξεις μπορεί να του διαφεύγουν ακόμη και σε γνώριμενα περιβάλλοντα.

Τα εργαλεία υποστηρίζουν μια μεγάλη ποικιλία γλωσσών, μεταξύ των οποίων: Αραβικά, Κινέζικα, Αγγλικά (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία), Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Εβραϊκά, Χίντι, Ιταλικά, Ιαπωνικά, Κορεάτικα, Πορτογαλικά, Ρωσικά, Ισπανικά και Τουρκικά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της πλατφόρμας Google Labs, ενώ αναμένονται και βελτιώσεις βάσει της ανατροφοδότησης των πρώτων χρηστών.

Η Google υποστηρίζει πως ο σκοπός των πειραμάτων είναι να διερευνηθεί πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταστήσει την ανεξάρτητη γλωσσική μάθηση πιο ευέλικτη, διαδραστική και εξατομικευμένη. Αν και σε πειραματικό στάδιο, οι εφαρμογές αυτές αποτελούν μια πρόγευση για το πώς το AI μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε γλώσσες.

[via]

Loading