Σε μια από τις πιο φιλόδοξες εφαρμογές τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης στον βιομηχανικό τομέα, η κινεζική κρατική εταιρεία Huaneng, σε συνεργασία με την Huawei, ανέπτυξε στόλο 100 πλήρως αυτόνομων ηλεκτρικών φορτηγών σε ένα ορυχείο άνθρακα στην περιοχή Yimin, στη βορειοανατολική Κίνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογίας σε πραγματική συνθήκη εξόρυξης, και όχι σε εργαστηριακό περιβάλλον ή πειραματικό στάδιο.
Τα τεράστια φορτηγά, γνωστά ως Huaneng Ruichi, μετακινούνται χωρίς οδηγό, μεταφέροντας τόνους άνθρακα με ακρίβεια και αξιοπιστία, ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οι κινήσεις τους μοιάζουν σχεδόν χορογραφημένες, χάρη σε μια σύνθετη τεχνολογική υποδομή που συνδυάζει συνδεσιμότητα 5G-Advanced (γνωστή και ως 5.5G), τεχνητή νοημοσύνη, χαρτογράφηση υψηλής ακρίβειας, cloud και έξυπνα συστήματα αλλαγής μπαταριών.
Ο επικεφαλής της Huawei Cloud, Zhang Pingan, δήλωσε ότι η τεχνολογία 5.5G επιτρέπει λειτουργία με εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση και υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, χαρακτηριστικά κρίσιμα σε βιομηχανικά περιβάλλοντα όπως τα ορυχεία. Η εφαρμογή αυτών των καινοτομιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Huaneng Mengdong, Li Shuxue, αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο εγχείρημα συντονισμένης λειτουργίας αυτόνομων ηλεκτρικών φορτηγών στον κόσμο.
Η Huaneng σχεδιάζει να επεκτείνει τον στόλο της στα 300 φορτηγά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ παράλληλα η Κινεζική Εθνική Ένωση Άνθρακα προβλέπει εκρηκτική αύξηση της χρήσης αυτόνομων φορτηγών έως το 2026. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των τέτοιων οχημάτων αναμένεται να διπλασιαστεί, ενώ ήδη οι εταιρείες που έχουν υιοθετήσει αυτή την τεχνολογία αναφέρουν μείωση του κόστους λειτουργίας κατά περίπου 8%.
Η καινοτομία δεν περιορίζεται στο ορυχείο Yimin. Στην περιοχή Zaha Naoer της Εσωτερικής Μογγολίας, λειτουργούν ήδη 135 αυτόνομα φορτηγά διευρυμένης αυτονομίας, ως μέρος ενός projevt που προωθεί η εταιρεία China Power Investment. Η λειτουργία ξεκίνησε ως πιλοτική το 2024 και σήμερα τα φορτηγά έχουν διανύσει περισσότερα από 770.000 χιλιόμετρα και έχουν μεταφέρει πάνω από πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικού.
Σε αντίθεση με την προσέγγιση της Huawei στο Yimin, το έργο της Zaha Naoer βασίζεται σε ένα μεικτό τεχνολογικό περιβάλλον, με οχήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα και πλατφόρμες. Αυτό καθιστά το εγχείρημα της Huaneng μοναδικό, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο ενοποιημένο, πλήρως ηλεκτρικό σύστημα αυτόνομων φορτηγών στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως.
Η υποδομή στην Zaha Naoer περιλαμβάνει μικτά δίκτυα 4G και 5G, κέντρα ελέγχου μέσω cloud και συστήματα συντονισμού μεταξύ των οχημάτων. Σε περίπτωση που ένα φορτηγό εντοπίσει ανωμαλία, τα δεδομένα αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο στους τεχνικούς, οι οποίοι μπορούν να παρέμβουν απομακρυσμένα, χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία.
Η αυτοματοποίηση, πέρα από την τεχνολογική της διάσταση, φέρνει ριζικές αλλαγές και στην οργάνωση της εργασίας στα ορυχεία. Στην περίπτωση της Zaha Naoer, η χρήση αυτόνομων φορτηγών μείωσε δραστικά την ανάγκη για οδηγούς, με αποτέλεσμα την κατάργηση 325 θέσεων και εξοικονόμηση κόστους που φτάνει τα 4 εκατομμύρια γουάν μηνιαίως. Παράλληλα, η ασφάλεια στον χώρο εργασίας έχει ενισχυθεί, καθώς οι εργαζόμενοι εκτίθενται λιγότερο σε επικίνδυνες συνθήκες.
Το εγχείρημα της Huawei στην Κίνα δείχνει πώς η τεχνολογία μπορεί να μεταμορφώσει παραδοσιακούς τομείς, όπως η εξορυκτική βιομηχανία, κάνοντάς τους πιο αποτελεσματικούς, ασφαλείς και βιώσιμους. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εφαρμογή τέτοιων λύσεων φαίνεται να αποτελεί μόνο την αρχή μιας ευρύτερης στροφής προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και διεθνώς.
[via]