Η Ιαπωνία «διέλυσε» το ρεκόρ ταχύτερου Internet πιάνοντας τα 319 Tb/s!

Μηχανικοί από την Ιαπωνία διέλυσαν το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτερης σύνδεσης στο Internet, καθώς κατάφεραν να πιάσουν μεταφορά δεδομένων με 319 Terabits ανά δευτερόλεπτο (Tb/s). Το επίτευγμα τους παρουσιάστηκε σε σχετική επιστημονική μελέτη στο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών μέσω Οπτικών Ινών (International Conference on Optical Fiber Communications), και μάλιστα τα κατάφεραν χρησιμοποιώντας υπάρχον δίκτυο οπτικών ινών που εκτείνεται σε μήκος 3,000 χιλιομέτρων.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν σχεδόν στο μισό της ταχύτητας (178 Tb/s το 2020), ενώ πριν από μερικά χρόνια ερευνητές είχαν φτάσει στα 44.2 Tb/s με τη χρήση ενός πειραματικού φωτονικού chip. Αξίζει να σημειωθεί ότι η NASA χρησιμοποιεί ένα σχεδόν “αρχαϊκό” δίκτυο ταχύτητας μόλις 400 Gb/s, τη στιγμή που η μέγιστη οικιακή ταχύτητα βρίσκεται στα 10 Gb/s.

Οι μηχανικοί “ενίσχυσαν” τις υπάρχουσες υποδομές με τέσσερις γυάλινους σωλήνες που τοποθετήθηκαν μέσα στις οπτικές ίνες και στη συνέχεια “έσπασαν” το σήμα ταυτόχρονα σε διάφορα μήκη κύματος (WDM - wavelength division multiplexing). Για να περάσουν μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, δημιούργησαν και μια τρίτη μπάντα για τη μεταφορά του σήματος με διάφορες οπτικές τεχνικές.

Ακούγονται πολύ εντυπωσιακά όλα αυτά, αλλά καλό θα ήταν να βλέπαμε εφαρμογές αυτών των τεχνικών και σε εμπορικό επίπεδο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[via]

Loading