Η Κίνα αναπτύσσει μια νέα «μη πυρηνική» βόμβα υδρογόνου

Μια εντυπωσιακή τεχνολογική καινοτομία φαίνεται να έρχεται από την Κίνα, με στρατιωτικούς ερευνητές να υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν έναν νέο τύπο μη πυρηνικού εκρηκτικού όπλου, βασισμένου στο υδρογόνο. Το όπλο, με βάρος μόλις 2 κιλά, φέρεται να παράγει έντονη θερμότητα και παρατεταμένη καταστροφική φωτιά, ξεπερνώντας σε ισχύ τις παραδοσιακές βόμβες TNT.

Το μυστικό της κατασκευής, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, βρίσκεται στη χρήση υδριδίου του μαγνησίου, μιας σκόνης που αποθηκεύει υδρογόνο σε στερεά μορφή. Η πυροδότηση γίνεται μέσω μιας συμβατικής εκρηκτικής γόμωσης, η οποία διασπά το φορτίο σε μικροσωματίδια, απελευθερώνοντας το υδρογόνο. Το αέριο υδρογόνο, όταν εκτίθεται στον αέρα, αναφλέγεται άμεσα, δημιουργώντας μια σφαίρα φωτιάς με θερμοκρασία άνω των 1000°C.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη βόμβα να ξεχωρίζει, δεν είναι μόνο η θερμοκρασία της, αλλά η διάρκεια της θερμικής ενέργειας που παράγει. Ενώ οι εκρήξεις TNT διαρκούν περίπου 0,12 δευτερόλεπτα, η νέα βόμβα υδρογόνου διατηρεί τη φλόγα της για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα, δηλαδή δεκαπέντε φορές περισσότερο. Αυτό το χαρακτηριστικό την καθιστά πιο κοντά σε όπλα όπως το νάπαλμ ή οι θερμοβαρικές βόμβες, παρά σε συμβατικά ή πυρηνικά όπλα.

Η ανάπτυξη του όπλου πιστώνεται στο Ινστιτούτο Έρευνας 705, του κρατικού ναυπηγικού ομίλου China State Shipbuilding Corporation (CSSC), οργανισμού με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη συστημάτων υποβρύχιων όπλων. Ο επικεφαλής της ομάδας, Wang Xuefeng, εξήγησε ότι οι εκρήξεις υδρογόνου μπορούν να προκληθούν με ελάχιστη ενέργεια ανάφλεξης, έχουν ευρεία ακτίνα δράσης και δημιουργούν φλόγες ταχείας εξάπλωσης, κάτι που επιτρέπει ακριβή έλεγχο της έντασης και ομοιόμορφη καταστροφή στόχων σε μεγάλη κλίμακα.

Αν και η πιεστική ισχύς της νέας βόμβας είναι μικρότερη από αυτή των κλασικών εκρηκτικών (περίπου 40% της ισχύος TNT), η θερμική της απόδοση είναι σαφώς μεγαλύτερη. Η δράση της μοιάζει περισσότερο με ένα θερμικό χτύπημα αργής αλλά έντονης καύσης, παρά με το στιγμιαίο ωστικό κύμα των παραδοσιακών εκρηκτικών. Επιπλέον, η βραδεία καύση προκαλεί θερμική αλυσιδωτή αντίδραση που συνεχίζεται μέχρι να εξαντληθεί το υλικό, παρατείνοντας το καταστροφικό αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το όπλο ιδανικό για επιχειρήσεις άρνησης περιοχής (area denial), δηλαδή για την πρόκληση θερμικών ζημιών τέτοιας έντασης που καθιστούν την περιοχή απρόσιτη για κάποιο χρονικό διάστημα. Ενδείκνυται επίσης για την καταστροφή εξοπλισμού, την διάτρηση αμυντικών κατασκευών, την εξουδετέρωση οχημάτων, αλλά και για την κατάρριψη σμηνών drones, ένας στόχος όλο και πιο επίκαιρος στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δυνατότητα χρήσης του υδριδίου μαγνησίου ως καυσίμου, ειδικά για υποβρύχια ή πλοία. Μέχρι πρόσφατα, η παραγωγή του υδριδίου γινόταν σε μικρές ποσότητες, λόγω της επικινδυνότητας και του κόστους. Ωστόσο, η Κίνα έχει ήδη εγκαινιάσει μονάδα παραγωγής δυναμικότητας 150 τόνων ετησίως, με ασφαλέστερη και οικονομικότερη μέθοδο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μαζική παραγωγή του υλικού.

Η νέα αυτή τεχνολογία φαίνεται να προσφέρει και άλλα στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ως μη πυρηνικό όπλο, δεν παραβιάζει διεθνείς συνθήκες περί απαγόρευσης πυρηνικών εξοπλισμών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει καταστροφικές ιδιότητες συγκρίσιμες με θερμοβαρικά όπλα, χωρίς το πολιτικό βάρος και τις νομικές δεσμεύσεις της πυρηνικής τεχνολογίας.

Εφόσον η ανάπτυξή του ολοκληρωθεί, αυτό το όπλο θα μπορούσε να καθιερώσει μια νέα κατηγορία θερμικών όπλων, ικανών να βλάψουν ηλεκτρονικά συστήματα, να λιώσουν θωρακίσεις ή να καταστρέψουν υποδομές μέσω παρατεταμένης ανάφλεξης. Η στρατιωτική και γεωπολιτική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης ενδέχεται να είναι τεράστια, ειδικά σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου οι μη πυρηνικές, αλλά ιδιαίτερα ισχυρές τεχνολογίες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στα πεδία μάχης του μέλλοντος.

[via]

Loading